Snowboard - Az izlandi snowboardos klipjét látnod kell - videó
Az izlandi snowboardos klipjét látnod kell - videó
Halldór Helgason Budapesten (Fotó: MonsterEnergy/Ryan Scardigli)

Az izlandi snowboardos klipjét látnod kell - videó

Pintér LászlóPintér László
2016/12/08 23:53

Egy izlandi snowboardos, aki történetesen a világ egyik legjobbja, magyar dalt választott legújabb kisfilmjéhez kísérő zenének.

Az izlandi Halldór Helgasont tökéletes stílusa és a snowboard hagyományaihoz való ragaszkodása, valamint utánozhatatlan humora miatt a legnagyobbak között tartják számon. Kompromisszumokat nem ismerő lazaságának köszönhetően világszerte óriási népszerűségnek örvend.

Halldór 2010-ben első izlandiként nyert aranyérmet az X Games-en. Versenyeken többnyire csak kedvtelésből indult, filmjeivel azonban rengeteg rajongót szerzett. Bátyjával, Eikivel ők voltak Izland első profi snowboardosai. Olyannyira sikerült népszerűvé tenniük a sportágat, hogy az izlandi fiatalok közül szinte senki sem síel, mindenki snowboardozik.

Halldór a MonsterEnergy jóvoltából nemrégiben több társával Budapesten járt. Legújabb, Dayumm! című filmjüket egy európai turné keretében mutatták be nálunk. A telt ház előtti premieren filmjük elsöprő sikert aratott.

Egy nagyobb terjedelmű filmben általában több snowboardos is szerepel. A filmek publikálása után a riderek készítenek egy olyan vágott klipet, amelyben csak az ő trükkjeik láthatóak. Ezt angolul „full part”-nak nevezik. Ez olyan, mintha kiadnának egy könyvet, ez a névjegykártyájuk, mindenki erről ismeri őket. A rajongóik ezt nézik újra és újra, egészen addig, amíg újabb anyaggal nem jelentkeznek. Sokszor évekre visszamenőleg is beszélnek egy-egy jelentősebb kisfilmről.

A nagyobb sztárok általában szezononként forgatnak újabb filmet. A Dayumm! jeleneteiből természetesen Halldór is elkészítette a maga klipjét.

A snowboardos filmekben a zene legalább olyan fontos, mint a képanyag, ezért mindenki igyekszik ütős zenei alapot találni. Bár Halldór kétségkívül remekül érezte magát nálunk, mégsem ez az oka, hogy magyar dalt választott. Hallotta a nóta egyik külföldi feldolgozását, és megtetszett neki a dallam. Rákeresett az eredetire, és végül a magyar verzió fogta meg igazán.

Most világszerte több százezer snowboardrajongónál szól egy világhírű dal magyarul. Hallgassátok!

 

Hozzászólások