Síugrás - Történelmi vb-re készülhetünk a síugróknál
Történelmi vb-re készülhetünk a síugróknál
Fotó: Europress/AFP

Történelmi vb-re készülhetünk a síugróknál

Szentimrei KristófSzentimrei Kristóf
2019/02/21 08:07

Pénteken a nagysánc selejtezőjével hivatalosan is elrajtolnak az Északisí-világbajnokság síugró küzdelmei Innsbruckban. Abban a kivételes és éppen ezért szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a sportág jelenkori legnagyobbjai, Stefan Kraft, Kamil Stoch és Kobajasi Rjoju egyaránt jó eséllyel pályáznak a végső győzelemre mindkét sáncon.

Bármilyen sportágban ritkaságszámba megy, amikor nem egy, de még csak nem is kettő, hanem egyenesen három klasszis teljesít a legjobbjához közel, mindezt egy világverseny előtt. Ugyan síugrásban csak a harmadik számú esemény a vb, hiszen az olimpia és a Négysáncverseny is megelőzi, azért még is csak jó összehasonlítási alap jelen helyzet megállapítására a tenisz csúcsának számító Grand Slam-versenyek. Roger Federer, Rafael Nadal és Novak Djokovic több, mint másfél évtizede dominálnak, de talán még sosem volt olyan, hogy mindhárman egyszerre voltak csúcsformában vagy ahhoz közel a négy nagy torna bármelyike előtt.

Egyes sportágakban nincs is egyszerre három kiemelkedő egyéniség. A síugrás is bizonyos értelemben ilyen, itt inkább elosztják a klasszisok egymás közt a jó éveiket. Az adott szezonban legtöbbször egy ugró dominál, és bár lehet, hogy az idény végére kicsit alábbhagy a lendülete, így is toronymagasan húzza be a világkupát, miközben valószínűleg a Négysáncon sem talál legyőzőre, ahogy az adott év világversenyéről is ő hozza el a legfényesebb érmeket.

A Gregor Schlierenzauer  által fémjelzett osztrák-éra után még színesebb lett a versengés a legjobbak között, több ország több versenyzője szállt harcba a versenyeken és az összetett világkupa-címért. Ennek ellenére mégis cssak két olyan ugróról tudunk beszélni, akik az elmúlt öt-hat évben folyamatosan ott voltak a közvetlen élmezőnyben: Kamil Stochról és Stefan Kraftról. Ők ketten együtt összesen három olimpiai, négy világbajnoki, három Négysánc-, valamint három összetett világkupa-győzelem birtokosai, a majdnem félszáz vk-győzelemről nem is beszélve.

És akkor hozzájuk csatlakozik egy japán ifjú, Kobajasi Rjoju, aki tulajdonképpen már most legendájává vált a síugrásnak azzal, hogy megismételte Stoch tavalyi, történelmi Grand Slamjét a Négysáncon. A 2018/19-es szezon sokáig Kobajasi egyeduralmáról szólt, de a világbajnokság közeledtével Stoch és Kraft is komolyan megerősödött, miközben japán ellenfelük formája csak átmenetileg ingott meg. Mindezekből arra következtethetünk, hogy Seefelden és Innsbruckban (előbbi rendezi meg a normál, utóbbi a nagysánc versenyeket) talán eddig soha nem látott síugró vb vár ránk, ahol a sportág jelenkori három legnagyobb alakja feszül majd egymásnak, (közel) legjobb teljesítményével. Na de nézzük meg pontosabban az esélyeket, illetve hogy ki szólhat bele a "Nagy Hármas" vetélkedésébe.

Kraft megvédheti hazai pályán (mindkét) vb-címét?

Harminckilencedszer szerepel a síugrás az északisí-világbajnokság programjában, és mindössze ez a negyedik alkalom, hogy Ausztriában kap helyet az esemény. Húsz évvel ezelőtt Ramsau volt az eddigi utolsó osztrák helyszín. Bánhatják a sógorok, hogy a 2000-es évek végén és a 2010-es évek elején nem élvezhették a vb-n a hazai pálya előnyét, hiszen ekkor élték igazi sikerkorszakukat Gregor Schlierenzauerrel, Thomas Morgernsternnel, Andreas Koflerrel vagy éppen Wolfgang Loitzllel. Az ő generációjuk persze nem maradt örökösök nélkül,  Stefan Kraft és Michael Hayböck személyében érkezett az őrségváltás.

Kraft az elmúlt években szintén a sportág egyik legnagyobb alakjává vált, ékes bizonyítéka ennek épp a legutóbbi világbajnokság volt. 2017-ben mindkét egyéni számot ő nyerte meg a finnországi Lahtiban, amire azelőtt egyedül a lengyel Adam Malysz volt képes az elmúlt 20 évben. Érdekes, hogy ugyanezen időszak alatt hiába rendeztek feleannyi olimpiát, ott mégis háromszor is sikerült a duplázás, kétszer Simon Ammannak, egyszer pedig Kamil Stochnak.

043_dpa-pa_190217-99-25670_dpai.jpg Fotó: Europress/AFP

Most Kraft a nagy-, illetve a normálsáncra is címvédőként érkezik, és a hazai versenye előtt bizony van oka a bizakodásra. Egymás után három versenyt is nyert az idei világkupában a januári hónap során (Zakopanéban egy több mint egyéves osztrák nyeretlenségi sorozatnak vetett véget), és az utóbbi fordulókon is megtartotta stabil teljesítményét. Ugyan a legutóbbi helyszínen, Willingenben nem szerepelt kiemelkedően, azt be lehet tudni annak, hogy az ottani sáncot nem érezte igazán. Annál inkább jó élmények fűzhetik a most következő innsbrucki Bergisel sánchoz, az idei Négysáncverseny harmadik állomásán ugyanis a második helyet tudta megszerezni. Szerdán már megkezdődtek a próbaugrások a első vb-versenyre, az első két tréninget viszont Stefan Kraft kihagyta, szóval az ő legaktuálisabb formájáról még nem tudunk semmit.

Az is kérdés, hogy Kraft egyedül viszi-e a hátán az osztrák csapatot. Azt már tudjuk, hogy Gregor Schlierenzauer sajnos nincs olyan formában, hogy részt vehessen szülővárosa vb-jén. Daniel Hubernek a kiváló idény előtti szereplése alapján még a sportág legnagyobbjai is nagy szezont jósoltak, és bár a 26 éves osztrák eddigi legjobb szezonját futja, a dobogót csak ritkán közelítette meg, ráadásul a teljesítménye sem egyenletes. Michael Hayböck formája már felfelé ívelő tendenciát mutat, és az ő rutinjával akár okozhat meglepetést, de azért az éremre az ő esetében is csekélyek az esélyek. Mindemellett ott van még egy mindössze 20 éves tehetség, Jan Hörl, aki ebben a szezonban mutatkozott be a világkupában, éppen Innsbruckban, és amennyiben lehetőséget adnak neki a vb-s bemutatkozásra is, a hazai közönségtől kapott extra energiák sokáig is repíthetik őt. A csapatversenyen azért már kevesebb az esély rá, hogy indul, ahogyan valószínűleg Manuel Fettner sem lesz tagja a négyesnek, pedig hat évvel ezelőtt óriási mentése világbajnoki címet ért az osztrákoknak.


Kobajasi ezt is behúzza?

Kobajasi Rjoju szintén a fiatal síugrók táborát képviseli, azonban ő nem sokáig volt csupán egy tehetség, ugyanis szinte egyből klasszis versenyzővé érett. Ez részben köszönhető kivételes technikájának, ugyanis elképesztően robbanékony az elugrással rendelkezik, melyet követően gyorsabban kerül a sílécek fölé, mint bárki más. A másik oldal pedig az a mentális erő, amire 22 évesen csak kevesen tesznek szert, és ami nélkül nem tudta volna behúzni az idei Négysáncversenyt úgy, hogy mind a négy állomáson győzni tudjon. Az már csak hab volt a tortán, hogy ezzel két, egymást követő évben nyerték meg Grand Slammel a turnét, míg a korábbi 65 kiírásból mindössze egyszer sikerült ezt a kivételes tettet véghez vinni.

Sokan gondolhatták volna, hogy a mi életünkben talán soha meg nem ismétlődő sportsikert követően Kobajasi motivációját veszti, és így már a győzelmek is csak elvétve fognak jönni tőle a hátralévő szezonban. Azonban ő igazi maximalistaként tovább folytatta lenyűgöző teljesítményét, és bár már nem dominálta a világkupát, szinte mindig a győzelemért harcolt, és többször meg is szerezte azt. Most már csak idők kérdése, mikor nyeri meg az összetett világkupát, és jelenlegi 11 győzelmével még az egy szezonon belül elért legtöbb elsőség is ott lebeghet a szeme előtt, amit a szlovén Peter Prevc tart 15-tel.

Kobajasi jól hangolt a vb-re is, hiszen a Négysánc után egy újabb sorozatot, a "Willingeni Ötös"-t (Willingen Five) is bezsebelte a múlthéten. Innsbruckból neki is szép emléke lehet a közelmúltból, hiszen ő volt az, aki megnyerte a Négysánc keretében megrendezett versenyt Stefan Kraft előtt, többek közt egy 136 méteres ugrással (hat méterrel túlugorva a zsűritávolságot). Mindemellett jó ómen lehet Kobajasinak, hogy húsz évvel ezelőtt épp osztrák földön lett világbajnok a szintén legenda Kazujosi Funaki, aki mögött ráadásul két honfitársa végzett, megalkotva ezzel a színtiszta japán dobogót.

000_1C064L.jpg Fotó: Europress/AFP

Szóval minden adott Kobajasinak, hogy rövid időn belül egy újabbat pipáljon ki a nagy címek sorából, amit a verseny végén viszont biztosan nem oszthat meg mentorával, Kasai Noriakival, aki 46 esztendősen sajnos már nem tudta kvalifikálni magát zsinórban 11. világbajnokságára.

Stoch vezette lengyel sikercsapat

Természetesen beszélnünk kell bővebben a harmadik nagy esélyesről, Kamil Stochról is, akinek év elején még csak egy jó ugrása volt az egyes versenyeken. A sírepülés viszont mintha szárnyakat adott volna a háromszoros olimpiai bajnoknak, aki Oberstdorfban meg is törte a jeget a vasárnapi viadal megnyerésével, majd lendületét továbbvitte Lahtiba is, ahol szintén nem talált legyőzőre. Willingenben kicsit megint szezon eleji önmagát idézte, de azért a formája most már jóval inkább kezd hasonlítani arra a Kamil Stochéra, aki az előző telet uralta. A szerdai második próbasorozatot például ő nyerte meg vb nagysánc versenye előtt, és az elsőn sem választotta el sok tőle.

043_dpa-pa_190215-99-06707_dpai.jpg Fotó: Europress/AFP

Stoch mögött ráadásul ott egy nagyon erős csapat is, amit mi sem bizonyít jobban, hogy három lengyel is ott van a legjobb ötben a világkupa tabelláján. Dawid Kubackinak idén végre megtörtént az áttörés olaszországi győzelmének köszönhetően, míg Piotr Zyla formája a vb-hez közeledve újra erőre kapott. Mindkettejükben egyre inkább ott van a két jó ugrás egy versenyen, ez pedig mindenképp éremesélyessé teheti őket, és az arany sem kizárt, ha a körülmények úgy alakulnak.

Az együttest még a szintén élete formájában lévő Jakub Wolny alkotja, mellyel a lengyelek toronymagas esélyesei lesznek a vasárnapi csapatversenynek. Ezt az is mutatja, hogy legutóbb majdnem 80 pontot vertek rá az egész mezőnyre.

Akik még beletalálhatnak

Ahogy mindig, most is számtalan olyan név akad, akiben benne lehet egy világbajnoki cím. Elég csak egy kis szembeszél vagy egy kifogott jó nap, és rögtön akár 10 versenyző is odaérhet a végén. Persze az említett két tényező mellett ebben a sportágban is elengedhetetlen, hogy az illető fejben is egyben legyen egy ilyen szintű versenyen, hiszen elég csak egy kis koncentrációvesztés, ami a levegőben megbillenéshez, végül pedig akár 10-20 méterrel rövidebb távolsághoz vezethet.

Markus Eisenbichler például hazai hétvégéjén szinte minden ugrásánál megbillent Willingenben, amely jó formája ellenére szélsőséges eredményekhez vezetett. Mégis Eisenbichlert lehet tekinteni a német csapat legfőbb reményének, hiszen idén már négy második helyet is szerzett (karrierje első győzelmétől olykor csak tizedpontok választották el), köztük hármat saját közönsége előtt. Bár most idegen földön fog versenyezni, a szomszédos Németországból garantáltan most is rengeteg szurkoló fog érkezni, hogy biztassa többek közt őt is. Eisenbichler egyetlen problémája lehet, hogy szűk két hónappal ezelőtt nem igazán érezte a Bergiselen az ugrást, pedig addig tartotta a lépést a Négysánc összetettjében élen álló Kobajasi Rjojuval.

Szintén kellemes kellemetlenséget okozhat a favoritoknak Karl Geiger, aki bár nem olyan stabil, mint Eisenbichler, neki már két győzelme is van a szezonban, a másodikat ráadásul egy héttel ezelőtt szerezte. Azonban nála nagy kérdés, hogy a múlt hétvégi produkció nemcsak egy pozitív "kisiklás" volt-e, mert az előtte lévő fordulókon elég halovány teljesítményt nyújtott. Stephan Leyhe sokáig a legstabilabb volt idén a német csapatban, azonban mintha a hosszú szezon mostanában éreztetné hatását a Négysáncturné összetett bronzérmesén.

Andreas Wellinger ezzel szemben egész idényben csak keresi önmagát, és bár az egy évvel ezelőtt olimpiai bajnok ugró ott van a vb-keretben, a csapatversenyen aligha kap lehetőséget. Bizonyos értelemben ellentétes utat jár be Richard Freitag, aki tavaly úgy érkezett Innsbruckba, hogy vezeti az összetett világkupát, majd jött az az emlékezetes bukás, ami miatt nemcsak jópár versenyt kellett kihagynia, hanem a forma sem akart visszatalálni.....talán egészen mostanáig. Willingenben ugyanis mintha újra megjött volna számára az Érzés, amit maguk, a síugrók sem tudnak megmagyarázni, miért megy el, vagy éppen miért jön meg. Ha Freitagnak épp Innsbruckban sikerülne valami nagyot alkotnia, azzal stílusosan térhetne vissza a legjobbak közé.

000_1CF57V.jpg Fotó: Europress/AFP

Mindettől függetlenül a mostani német együttes nem olyan ütős, mint a korábbi esztendőkben, és ugyanez elmondható a norvégokról is. A tavaly csapatban hengerelő északiaknál valami nagyon nincs rendben, és ez az idei eredményeken is látszik. Érem tekintetében szinte csak Robert Johanssonban bízhatnak, a "Repülő Bajusz" ugyanis dobogóra állhatott Lengyelországban, Japánban és Finnországban is. Johansson ráadásul tudja, hogy kell világversenyen jól teljesíteni, hiszen tavaly mindkét egyéni számban bronzérmes lett az olimpián, mindezt megspékelve egy csapatarannyal.

A szlovénok is leginkább egy embertől várhatják az érmet, illetve az esetleges győzelmet, méghozzá egy mindössze 18 esztendős ifjútól. Timi Zajc sírepülésben aratta első vk-győzelmét, de többször megmutatta, hogy a síugrás műfajában sem ügyetlen, és akkor nagyon finoman fogalmaztunk. Mindemellett érdemes lehet figyelni Killian Peierre, aki abszolút sötét lóként érhet el valami szenzációsat. Svájci versenyző létére többször volt már top 10-es az idén, és ami még figyelemfelkeltőbb eredmény a részéről, hogy ő nyerte meg a szerdai első próbakört a vb felvezetőjeként.

Érdekes lehet a négyszeres olimpiai bajnok Simon Ammann számára, hogy saját nemzetén belül nem tőle várják a legtöbbet egy világverseny előtt. 2007 világbajnokának legalább attól nem kell tartania, hogy szintén rutinos versenytársa, Kasai sorsára jut, és nem jut ki egy vb-re imádott sportágában.

Végül ami mellett még nem szabad elmennünk, hogy magyar indulókért is szoríthatunk a világbajnokságon. Két szemtelenül fiatal ugró a Kőszegi SE-ből, a 16 éves Molnár Flórián és a 19 éves Vörös Virág képviseli majd hazánkat. Flóriánt már a nagysánc selejtezőjében láthatjuk ugrani, úgyhogy különösen érdemes lesz már péntek délután 2-től az Eurosport 1-el tartani.

Íme a síugró-világbajnokság menetrendje:

Február 22.
14:30Férfi egyéni nagysánc kvalifikáció
Február 23.
14:30Férfi egyéni nagysánc
Február 24.
14:45Férfi csapat
Február 26.
16:00Női csapat
Február 27.
15:00Női egyéni kvalifikáció
Február 27.
16:15Női egyéni
Február 28.
16:30Férfi egyéni normálsánc kvalifikáció
Március 1.
16:00Férfi egyéni normálsánc
Március 2.
16:00Vegyes csapat
Hozzászólások