Síugrás - Szlovén tripla Vikersundban
Szlovén tripla Vikersundban
Fotó: Europress/Getty

Szlovén tripla Vikersundban

Buzás GáborBuzás Gábor
2016/02/14 18:52

Három egyéni versenyt rendeztek az elmúlt napokban a vikersundi sírepülősáncon, és mind a három szlovén győzelmet hozott.

A pénteki verseny az előző heti, elmaradt oslói verseny pótlása volt, és a négy évvel ezelőtti sírepülő világbajnok, Robert Kranjec sikerét hozta. Kranjec vacak szezonkezdet után már a szapporói bronzzal jelezte, hogy kezdi elkapni a fonalat, és ezúttal remekelt; mindkét sorozatban ő ugrotta a legnagyobbat. Az ezüst Gangnesé lett, a bronz pedig Kasaié.

Szombaton elsősorban a hátszél dominált, és a legnagyobb repülés is mintegy 10 méterrel rövidebb volt, mint a pénteki, hiszen bár egyre feljebb vitték a beülőt, akármeddig azért mégsem lehetett. Sokan 200 méter alatti ugrást produkáltak, sajnos ez a verseny nem sikerült olyan jól. Peter Prevc megmutatta, hogy mekkora klasszis, és megszerezte szezonbeli 10. Világkupa győzelmét, mely összességében a 16. volt. Ezzel túlszárnyalta Primoz Peterkát, és egymaga lett a legsikeresebb szlovén VK-versenyző. Szombaton is jutott egy érem a hazaiaknak, ezúttal Johann Andre Forfang révén, és Kranjec másodszor is felállhatott a dobogóra.

A vasárnapi verseny nagyon komoly előjelekkel indult, ugyanis a kvalifikációs sorozatban hatan is 240 méter feletti ugrást tudtak felmutatni, és ugye 251,5 méter a világcsúcs, melyet ugyanitt, Vikersundban ért el tavaly Anders Fannemel. Csodás szélviszonyok alakultak a zárónapra a versenyzőknek, és szinte mindenki 200 méter felettit ugrott az első sorozatban, jónéhányan egyéni csúcsot értek el. Kranjec azonban kivételt képzett, olyannyira, hogy nem jutott be a második sorozatba. Prevc és Kraft, az utóbbi két négysáncbajnok csatája körvonalazódott az első sorozat után, ugyanis mindössze 1,2 pont volt köztük a különbség, ami 1 méternek felel meg.  A második sorozatban a norvégok brutálisan nagyokat ugrottak, és Forfang, Gangnes, Tande egymás után hozták a 240 feletti hatalmas repüléseket. Pedig akkor már hátszél fújt.

A dobogóra azonban ezúttal nem közülük került fel valaki, mivel nekik az első sorozat valamivel gyengébben sikerült. Az első sorozat legnagyobb ugrását produkáló Andreas Stjernen (249 m) megőrizte a pozícióját, és a harmadik lett. Kraft is jól ugrott, de annyira nem, hogy komoly kihívást jelentsen Prevcnak. A szlovén gyenge 18 méterrel ugrott nagyobbat, mint az osztrák, ő is 249 méterre szállt. Leért azonban a háta, és egy kicsit aggódott a zsűripontszámok miatt, de annyival nagyobbat ugrott a közvetlen vetélytársaknál, hogy végül simán nyerte ezt a versenyt is.

Ezzel véget ért a norvég maraton, és következik a finn túra; a folytatás Lahtiban következik, ahol pénteken és vasárnap egyéni, szombaton pedig csapatversenyt rendeznek. Lahti után pedig Kuopióban, 23-án is rendeznek egy versenyt, és aztán már Kazahsztánba utazik a mezőny.

Hozzászólások