Síugrás - Szlovén siker a Holmenkollenen
Szlovén siker a Holmenkollenen
Fotó: fis-ski.com

Szlovén siker a Holmenkollenen

Buzás GáborBuzás Gábor
2016/02/06 19:48

Csapatversenyt rendeztek a síugró Világkupában, a helyszín Norvégia, Osló volt. Az idei három csapatversenyből kettőt a németek, egyet a norvégok nyertek, de ne feledjük, hogy a klingenthali eredmény nem teljesen felelt meg az erőviszonyoknak, hiszen ott kizárták az északiakat, akik a mai napon az egyik legnagyobb favoritoknak számítottak hazai sáncon. Annak ellenére, hogy éppen hazai környezetben még sosem nyertek csapatversenyt.

A közvetlen előjelek alapján azonban nem feltétlenül emelkedtek ki a hazaiak, hiszen a szlovénok és a németek, sőt a japánok is igen erősnek tűntek a próbaugrások és az egyéni verseny pénteki kvalifikációja után. Az első négy ugrás után a szlovénok vezettek, de csak 12 ponttal a norvégok előtt, és 30 ponton belül voltak a japánok, a németek és az osztrákok is. Elsősorban Kranjec gyengébb ugrásának volt köszönhető a szoros állás, ha ő is a K-pont fölé ugrik, mint minden csapattársa az első sorozatban, akkor sokkal meggyőzőbb lett volna a zöldmezesek fölénye.

Másodjára már így történt, Kranjec is hozta magát, Tepes mindkétszer jól ugrott, Domen Prevc pedig kiemelkedően, mint ahogy a bátyó, az egyéni VK-t vezető Peter Prevc is. A szlovénok összességében sima győzelmet arattak, 32 ponttal megelőzték végül a második helyezett norvégokat. A hazaiak csapatában némi meglepetésre Tande volt messze a legjobb, Fannemel és Forfang (a két szapporói érmes) legfeljebb átlagosnak mondható teljesítményt nyújtott, Gangnes pedig gyenge első ugrás után kiváló másodikat produkált. Összesen négyen ugrottak kerek 130 méterre, nem meglepő módon két szlovén (a Prevc tesók) és két norvég.

A harmadik hely viszont kisebb meglepetésre a japánoké lett, akik ki  tudták használni a Szapporóban bekövetkezett formajavulásukat, illetve azt is, hogy a németeknél és az osztrákoknál is voltak igen gyenge ugrások. Az osztrákok odáig süllyedtek, hogy az utolsó sorozatban az egyébként egyáltalán nem sziporkázó lengyeleket kellett megelőzniük az ötödik helyért. Ez Kraftnak sikerült, ő egyébként Hayböckkel együtt remekelt, csak éppen Poppinger közepes és Kofler roppant gyenge szereplését nem tudták kellőképpen ellensúlyozni. Mindez azt jelenti, hogy az osztrákok idén először nem állhattak fel egy csapatverseny dobogójára.

És ugye a németek is lemaradtak az érmekről, ami a várakozásokkal ellentétben nem a fiatal Geiger "sara" volt, mert ő szépen hozta a K-pont feletti ugrásokat. Freitag volt a németek visszahúzó ereje, mindkétszer a 120-as piros vonal alatt tette le a léceit. Top 10-es versenyzőhöz méltatlan volt a szereplése. Visszatérve a japánokhoz: Takeuchi mindkét ugrása nagyszerű volt, Kasai és Ito is bemutatott egy-egy remek ugrást, Sakuyama pedig hozta a középszert.

A folytatás vasárnap egy egyéni verseny lesz 14 órás kezdettel, az Eurosport 1-en élőben.

Hozzászólások