Síugrás - Szenzációs németek, osztrák győzelem
Szenzációs németek, osztrák győzelem

Szenzációs németek, osztrák győzelem

Buzás GáborBuzás Gábor
2017/02/25 20:19

A normál sáncos egyéni versenyeket rendezték a 2017-es északi sí világbajnokságon. Pénteken a lányok, szombaton a férfiak álltak rajthoz.

A hölgyek mezőnyében Carina Vogt ismét győzött, ismét meglepetésre. A német ugró úgy lett immár másodjára világbajnok (nőként elsőként), hogy a Világkupában egész pályafutása alatt összesen két sikere van. Tehát több kiemelt világverseny aranyérme van (az olimpiával együtt három), mint ahány győzelme a Világkupából. És ez egészen elképesztő mentális erőről árulkodik. Mert az alighanem egyértelmű, hogy nem feltétlenül ő a legjobb síugró. Viszont ő az, aki a legfontosabb pillanatokban a legtöbbet tudja kihozni magából, és ezzel sorra besöpri a nagy címeket.

A férfiaknál nem annyira az izgatottság döntött, sokkal inkább az adott napi forma. Meg talán az, hogy a Világkupa éllovasa, Kamil Stoch bár hatalmas sáncrekordot ugrott tegnap, de egyúttal kicsit meg is sérült a térde. Nem is sikerült kiemelkedően az első ugrása, és végül nem szerzett érmet sem.

Az első sorozat után Stefan Kraft vezetett, normál sáncon komolynak mondható, 4,3 pontos előnnyel. Nem is sikerült őt legyőzni, viszont a dobogóért hatalmas csata folyt. Andreas Wellinger megőrizte az első forduló utáni helyét, és ezüstérmes lett. A harmadik helyre pedig Markus Eisenbichler ugrott fel, a nap legnagyobb, 100,5 méteres ugrásával. Csak a két német tudott 100-zal kezdődő ugrásokat bemutatni.

Kraft első világbajnoki győzelme nem meglepetés, mint ahogy Wellinger ezüstje sem. Az utóbbi egy-két hónap alapján csak az a szokatlan, hogy lengyel versenyző (elsősorban Stoch vagy Kot) nem állhatott fel a dobogóra. Eisenbichler bronza viszont óriási siker, hiszen eddig mindössze egyetlen érme volt a Világkupában, az is bronz. Tökéletes formaidőzítés kellett ehhez, és egy szenzációs második ugrás.

A németeknek most könnyű dolguk lesz a vasárnapi vegyescsapat összeállításával, hiszen három érmesük van, két férfi és egy nő. Ráadásul Würth 6., Althaus 8. lett a női egyéni versenyen. Naná, hogy ők a favoritok az utolsó normál sáncos viadalon!

Hozzászólások