Síugrás - Stoch? Vagy valaki más?
Stoch? Vagy valaki más?
Fotó: Kamil Stoch facebook oldala

Stoch? Vagy valaki más?

Buzás GáborBuzás Gábor
2018/02/09 17:48

A norvégok találták fel a síugrást és az osztrákok uralták az elmúlt tíz évet. Ennek ellenére most nem arról beszélünk, hogy norvég vagy osztrák győzelem születik-e a téli olimpia egyéni versenyein. Sőt, az a helyzet, hogy a kezdeti (1924-1952) norvég fölény óta mindössze három egyéni norvég olimpiai arany született, pedig 1964 óta már két sáncon rendeznek versenyeket, azaz olimpiánként két egyéni aranyat osztanak. A norvégok modernkori (relatív) gyengélkedését mutatja, hogy a 2000-es években mindössze egyetlen egyéni aranyra futotta tőlük, pedig már nyolcat kiosztottak. Ráadásul az az egy is meglepetés volt, Lars Bystöl részéről.

Mindezektől függetlenül születhet norvég győzelem bármelyik sáncon. A norvég csapat rendkívül erős, a csapatverseny aranyára ők a legnagyobb favoritok - még nincs nekik olyan, sőt, az 1988 óta futó csapatversenyeken ezüstöt sem szereztek még. Az erős csapatteljesítmény azonban nem "takar" egyetlen kimagasló favoritot sem. Daniel Andre Tande, esetleg Andreas Stjernen, vagy talán Johann Andre Forfang is jó lehet a sikerre, de a várakozások szerint inkább csak a bronzért fognak csatázni - jó sok ellenlábassal szemben.

A 2009 és 2015 közötti hét egymást követő esztendőben mindig osztrák győzelem született a Négysáncversenyen, a sportág legfontosabb megmérettetésén. Ráadásul hat különböző ugró vitte el az összetett győzelmet, nem egy-két korszakos zseni uralta a terepet. Az is egy igen fontos információ nyugati szomszédainkról, hogy a legtöbb menő csapatnál osztrák edző irányítja a munkát. Nagyon komoly királyai ők a síugrásnak, de idén csupán egyetlen komoly sanszuk van az aranyra, Stefan Kraft személyében. És az a helyzet, hogy bár ő a Világkupa sorozat címvédője, mégsem lehet a kiemelkedő favoritok közé sorolni, egyszerűen azért, mert idén még nem nyert versenyt. Ha megszerzi bármelyik olimpiai aranyat, az a tökéletes formaidőzítés diadala lesz. Ezzel együtt nem szabad nem odafigyelni rá, mert őrült jó versenyzőalkat.

Andreas Wellinger

Csak épp nincs abszolút csúcsformában. Indul viszont két német, akik életük formáját mutatják, cserébe azonban (az eddigiek alapján) nem valami jó versenyzők. Richard Freitag és különösen Andreas Wellinger olyan ugrók, akik, ha tét nélkül kellene szombaton ugrálni, akkor tízből legalább ötször dobogón lennének. De ez a négyévenkénti sansz ugye elég sovány, és mindenki nagyon jól tudja, hogy mekkora tétje van a szombati két sorozatnak. Wellinger meg is nyerte a valójában tét nélküli kvalifikációt, de ezzel együtt is meglepő lenne, ha bármelyik sánc aranyérmét meg tudná szerezni.

Freitag esetében már sokkal kevésbé lehet ilyesmit kijelenteni. Idén ő tudta a második legtöbb versenyt nyerni. Jelenleg úgy néz ki, hogy ő lesz Kamil Stoch legnagyobb kihívója. Az ugyanis aligha lehet kétséges, hogy az idei olimpia elsőszámú esélyese a címvédő. És nem azért, mert négy éve megszerezte mindkét egyéni aranyat. Hanem azért, mert a Négysáncon csúcsformába lendült, és úgy tűnik, hogy ez a csodálatos forma még mindig kitart. Stoch maga azt mondta, hogy mivel van már két egyéni olimpiai aranya, ezért ezúttal a csapat győzelem lesz a legfontosabb számára. De ettől függetlenül nyugodtan megszerezheti valamelyik, vagy akár mindkét sánc egyéni aranyát is. Miért is ne? Hiszen már négyszer is előfordult, hogy ugyanaz a versenyző szerezte meg mindkettőt.

Címvédést azonban csak egyvalaki produkált, Matti Nykänen. És ő az egyetlen, aki egy olimpián meg tudta szerezni mindhárom síugró aranyérmet, hiszen 1988-ban a két egyéni szám mellett a finn csapattal is győzött. Sotch idén már véghezvitt valamit, ami korábban csak egyvalakinek sikerült. Miért ne történhetne meg ez még egyszer?

A téli olimpia normál sáncos síugró versenye február 10-én, magyar idő szerint 13:35-kor kezdődik, és az Eurosport 1 élőben közvetíti.

Hozzászólások