Síugrás - Stoch vagy Freitag
Stoch vagy Freitag
Freitag, Stoch és Fannemel, a garmisch-partenkircheni dobogósok. Fotó: fis-ski.com

Stoch vagy Freitag

Buzás GáborBuzás Gábor
2018/01/02 11:09

A síugrók Négysáncversenyének második állomása után nehéz elképzelni, hogy nem Stoch vagy Freitag lesz az idei bajnok. A német számított előzetesen a legnagyobb favoritnak, minthogy ő teljesített messze a legjobban a Négysánc előtti Világkupa versenyeken. Az volt a kérdés, hogy ki győzheti le őt, és az egységes álláspont szerint nagyjából négyen nagyjából hasonló esélyekkel érkeztek Oberstdorfba arra, hogy Freitag kihívói legyenek. Ez a négyes Tande, Kraft, Stoch és Wellinger volt.

Tande már Oberstdorfban minimálisra csökkentette az esélyeit, mert 42 pontos hátrányt szedett össze. Kraft versenyben maradt, Wellinger kicsit hátrébb szorult, de még lőtávolon belül maradt. Stoch pedig legyőzte Freitagot. Tande gyenge szereplése mellett a norvégok közül Fannemelnek és Forfangnak maradt valamennyi esélye. Különösen Forfang garmisch-partenkircheni szereplése volt izgalmas, miután nagy fölénnyel megnyerte a kvalifikációt.

A két F-betűs norvég mellett két lengyel került Oberstdorban új névként az élmezőnybe, Kubacki és Hula. Utóbbi eljátszotta az esélyeit a harmadik ugrásával, Kubacki viszont megőrizte harmadik helyét az összetettben. Ennél sokkal fontosabb, hogy kiesett az összetettből az egyik legnagyobb név, a három évvel ezelőtti Négysánc bajnok Kraft, azzal, hogy nem került be Garmisch-Partenkirchenben a második sorozatba.

A fent megnevezett legnagyobb esélyesek közül Wellinger még mindig viszonylag jó pozícióban áll az összetett verseny hetedik helyén, de már közel 50 pont a hátránya, az nagyon sok. Alapvetően senki sem tudott közelebb férkőzni a két éllovashoz, mivel Oberstdorf után GP-ben is Stoch lett az első és Freitag a második. A harmadik helyen álló Kubacki hátránya már bő 32 pont Stoch mögött, ami rengetegnek tűnik.

Szóval úgy néz ki, hogy Stoch és Freitag között fog eldőlni a végső versenyt. A német azt nyilatkozta az első verseny után, hogy nem érzi 100%-osnak az ugrásait, mert nem eléggé nyugodt. Ez meglátszott GP-ben az első sorozatban is, de a második ugrása tökéletesen sikerült, és ezért nem mondható nagynak az összetett hátránya. 11,8 pont egyáltalán nem ledolgozhatatlan négy ugrás során.

Ehhez persze az is kell, hogy legyen még négy ugrás. Innsbruckban már előfordult, hogy csak egy sorozatot tudtak megrendezni a nagy szél miatt, de olyan is történt, hogy egyet sem. Sőt, GP-ben is fenyegető volt a szélhelyzet. A mezőny túlnyomó része már lejött a sáncról a második sorozatban, csak ketten voltak fent, Tilen Bartol, a nap meglepetésembere (5. lett végül, összetettben a 9. helyen áll, legjobb szlovénként), valamint Stoch. Több mint 10 percet kellett várniuk arra, hogy ugorhassanak, és mindketten remekül kezelték ezt a stresszhelyzetet. Stoch annyira, hogy még Freitag tökéletes ugrásánál is egy kicsit értékesebbet mutatott be. Az eddigi négy ugrás közül három alkalommal a lengyel jobb pontszámot ért el, mint Freitag.

Stoch a garmisch-partenkircheni "trófeával"

A folytatás tehát Innsbruck, ahol csütörtökön rendeznek versenyt. És az a verseny, a maga hagyományosan sajátos időjárási körülményeivel sok meglepetést hozhat még. Lehetnek nagy fejreállások, és persze ezzel együtt nagy előrelépések is. Érdekes lesz, hogy az osztrákok hogyan kezelik azt, hogy a hazai versenyeikre nem maradt favoritjuk. Eleve is csak Krafttal számolhattak ugye, de jelen pillanatban az összetett 15. helyén álló Schlierenzauer a legjobbjuk. Ettől persze még Kraft nyerhet akár még állomást is.

Ugyanakkor az is megtörténhet, hogy Stoch címet véd. És az is megeshet, hogy mind a négy állomás az övé lesz. Nem lenne semmi, főleg azután, hogy nem első számú esélyesként kezdte meg az idei Négysáncot. Arról nem is beszélve, hogy kétszeres olimpiai bajnokként tavaly nyert először állomást a Négysáncon. És rögtön az összetettet is. Jelenleg hármas győzelmi sorozatban van, beleértve a tavalyi bischofshofeni sikerét is.

Ha elfogadjuk, hogy Stoch és Freitag maradt csak versenyben a végső győzelemért, akkor arról is érdemes beszélni, hogy kié lehet a harmadik hely. Nagyon szoros a verseny, a 3. helyen álló Kubackit és a 12. Johanssont mindössze 27 pont választja el egymástól. De még akár a 14. pozíciót elfoglaló Tande is jócskán előrejöhet, ha be tud mutatni még néhány olyan ugrást, amilyen GP-ben a második volt tőle. A leginkább azonban Kobayashi és Fannemel tűnik esélyesnek a bronzra, akik igen kiegyensúlyozottan versenyeztek az eddigi két állomáson.

Hozzászólások