Síugrás - Stoch kiugrott a világból Kobajasi földjén - Videó
Stoch kiugrott a világból Kobajasi földjén - Videó
Fotó: Europress/AFP

Stoch kiugrott a világból Kobajasi földjén - Videó

Szentimrei KristófSzentimrei Kristóf
2019/01/26 14:11

A síugró-világkupa szapporói fordulója előtt az volt a kérdés, hogy az idén grand slammel Négysáncverseny-győztes és összetett éllovas Kobajasi Rjoju hazai pályán megszerzi-e első győzelmét. Az első, szombati verseny viszont nem róla szólt, hanem a tavaly mindent bezsebelő lengyel Kamil Stochról, aki majdnem 150 méterig repült.

Már a 15. egyéni versenyt rendezték meg a világ legjobb férfi síugrói számára, amely ismét megtette tengerentúli kitérőjét az egykor téli olimpiának is otthont adó Szapporóba. A japán helyszínen szombaton és vasárnap is egy-egy egyéni viadalt rendeznek meg, és az első nap rögtön a 2018/19-es szezon talán legnagyobb ugrásaival tarkított versenyét láthattuk. Az időnként 1,5 m/s-nál is erősebb szembeszél hatalmas repüléseket eredményezett, ennek ékes bizonyítéka, hogy hat ugró szállt a 137 méteres zsűritávolságig, vagy még messzebb. Ilyet ugrott többek közt a norvég "repülő bajusz", Robert Johansson is, aki 141 méteres ugrásával vezetett az első sorozat után. Őt a hazaiak sztárja, Kobajasi Rjoju követte és a harmadik helyen álló szlovén Timi Zajc is túlugrotta a 137 méter-es vonalat.

A második sorozat azonban nem az élen álló hármasról szólt. Az összetett világkupa címvédője és a tavaly szintén Grand Slammel Négysánc-bajnok Kamil Stoch a hatodik helyről várhatta a folytatást. A lengyel óriási blamát élt meg az előző hétvégén, amikor szülővárosában, Zakopanéban egymást követő második évben sem tudta magát beverekedni a legjobb 30 közé. Az idei tabellán második helyen álló Stoch most olyannyira feledtette a rossz élményt, hogy egy 2,2 m/s-os szembeszelet kihasználva egészen 148,5 méterig repült. Az érkezést követően még a sok nagy ugrást megélt klasszis is a szívéhez kapott, és egy jó ideig ő is csak hüledezett azon, hogy megfogta az ugrását.

Ekkora távolságot nagysáncon tulajdonképpen csak a németországi Willingenben láttunk, ahol 145 méternél található a zsűritávolság. Stoch egyébként honfitársa, Maciej Kot 144 méteres sánccsúcsát adta át a múltnak. A versenyen azonban a háromszoros olimpiai bajnok csak második lett, ugyanis az osztrák Stefan Kraft kisebb szembeszélben ugrott 137 méterével sorozatban második versenyét nyerte meg a világkupában. Johansson az elsőről a harmadik, míg Kobajasi a másodikról az ötödik helyig csúszott vissza. A mindössze 22 esztendős japánnak azonban lesz még lehetősége idén első hazai győzelmét begyűjtenie, hiszen a vasárnapi verseny még hátra van, amit 16.45-től felvételről közvetít az Eurosport 1.

Hozzászólások