Síugrás - Stefan Kraft: "Jó úton járunk"
Stefan Kraft: "Jó úton járunk"
Fotó: fis-ski.com

Stefan Kraft: "Jó úton járunk"

Buzás GáborBuzás Gábor
2016/03/09 14:38

Michael Hayböck mellett Stefan Kraft az osztrák síugró csapat vezéregyénisége. Thomas Morgenstern visszavonulása és Gregor Schlierenzauer szünete óta a tavalyi Négysáncverseny bajnoka az osztrákok legnagyobb reménysége. Az idei sírepülő világbajnokságon bronzérmes lett a csapattal és az egyéni versenyben is. Vele készített interjút a síszövetség (FIS):

FIS: Szia, Stefan! Sajnáltad, hogy elmaradt a második verseny Wislán? Feltehetőleg javítani szerettél volna a pénteki 21. helyed után.

Kraft: Mindig sajnálatos, ha elmarad egy verseny, de ez ellen semmit sem lehet tenni. Tényleg nagyon szerettem volna még egyszer ugrani. Kedvelem a wislai sáncot, és jól is szoktam ott szerepelni. Sajnos azonban pénteken nem így alakult. Várnom kell a következő versenyig, melyet Titisee-Neustadtban rendeznek.

FIS: A végéhez közeleg az idei szezon. Elégedett vagy a teljesítményeddel?

Kraft: Nagyon is elégedett vagyok. Sikerült elérnem mindent, amit elterveztem. Az volt a legfontosabb célom, hogy szerezzek egy érmet a sírepülő világbajokságon, hazai közönség előtt. Kettőt is szereztem. A Négysáncverseny negyedik helye is remek eredmény, és még egy Világkupa versenyt is tudtam nyerni. Persze sosem vagyok teljesen elégedett önmagammal, mert tudom, hogy képes lennék még jobb eredmények elérésére. Csak hát a többiek sem ügyetlenek (nevet). Rendkívül nehéz volt legyőzni az idei tél három legjobb versenyzőjét.

FIS: Michael Hayböcknek sikerült háromszor is az első helyen végeznie Finnországban. Számítottál a zsinórban elért győzelmeire?

Kraft: Őszintén szólva nem. Természetesen reméltük, hogy jó eredményeket fogunk elérni, de ebben a szezonban annyira kiemelkedett Peter Prevc, hogy senki sem számíthatott győzelmi sorozatra. Nagyszerű volt, és az is látszott, hogy gyorsan meg tud változni a helyzet a síugrásban. Talán egyszer nekem is sikerült hasonló eredményeket elérni (nevet).

FIS: Ha az ember az osztrák síugrásra gondol, akkor elsősorban az utóbbi évek jutnak eszébe, amikor mindent megnyertetek. Van benned csalódottság az idei eredménysorod ellenére?

Kraft: Nagyon komoly sikersorozatot produkált az osztrák síugrás, és ezzel elkényeztette a rajongókat. A közeljövőben egyik nemzet sem fog hasonló dominanciát mutatni, mi sem. Sok más csapat is jó munkát végez, és sok osztrák edző dolgozik külföldön. A mi csapatunk egy új gárda, és nincs könnyű feladatunk. Aki ismeri a síugrás erőviszonyait, valószínűleg elégedett lesz az idei eredményeinkkel. Jó úton járunk.

FIS: Gregor Schlierenzauer határozatlan időre búcsút mondott a síugrásnak. Nagyobb lett rajtatok a nyomás ezáltal?

Kraft: Alapvetően jó érzés, ha egy csapaton belül neked vannak a legjobb eredményeid, de ennyi az egész. Nálunk nincs csapatkapitány, az ember úgyis maga helyezi a legnagyobb terhet saját magára.

Az idei szezon királya, Peter Prevc

FIS: Vikersundban a dobogóra álltál, és ahogy a legtöbb versenyen, ezúttal is előtted végzett Peter Prevc. Mit gondolsz az ő idei teljesítményéről?

Kraft: Egészen különleges, amit művel. Nem csak az idei szezonban, hiszen az előző két évben is dobogós volt az összetett Világkupában. Ez már önmagában lenyűgöző. Idén előre tudott lépni még egyet, és rendkívül kiegyensúlyozottan versenyzett. Majdhogynem félelmetes, hogy milyen sok pontot szerzett. Valószínűleg rekordot fog dönteni a szezonban szerzett pontjaival. Nem tudom elképzelni, hogy ne legyen ott a dobogón a hátralévő versenyeken is. Szenzációsan ugrik, lenyűgöző a technikája. nagyon erős a mezőny, és így még nagyobb dolog, hogy ő ennyire ki tud emelkedni.

FIS: Peter volt az első, aki megszakította az osztrák hegemóniát a Négysáncversenyen. Vissza akartok vágni neki ezért?

Kraft: Persze, mindenképp. De már senki sem beszél az osztrák győzelmi sorozatról (nevet). Látjuk, hogy van hova fejlődnünk, és rengeteget fogunk dolgozni ennek érdekében a nyár folyamán.

FIS: Mi foglalkoztat a leginkább a szezon vége előtt? Ilyenkor gondolsz már a jövő télre és a világbajnokságra? Vagy inkább a közelgő szünet jár az eszedben?

Kraft: Mind a kettő. Jó érzés, amikor kicsit megnyugszik körülötted a világ, ugyanakkor az is ott van a fejemben, hogy mit lehetne jobban csinálni a következő szezonban. Ezenkívül ilyenkor már megkezdődnek az előzetes beszélgetések a nyári edzésekről.

FIS: Várod a jövő évi, Lahtiban rendezendő világbajnokságot azok után, hogy idén annyira jól ment nektek Finnországban?

Kraft: Nagyon szeretem a Lahti sáncot, és azt gondolom, hogy csodás téli fesztivál lesz ott jövőre. Szeretjük Finnországot, jó a csapatunk, és szerintem az érmekért fogunk harcolni.

FIS: Milyen céljaid vannak az utolsó két helyszínre, Titisee-Neustadtra és Planicára?

Kraft: Jól akarok szerepelni. Planica különleges fénypontja a szezonnak, mindenki nagyon várja már. Nekem pozitív emlékeim vannak a tavalyi versenyekről. A planicai sánc tökéletes. A lehető legtöbb 200, vagy inkább 220 méter feletti ugrást szeretném bemutatni. És remélem, megint a dobogóra tudok majd állni. Az biztos, hogy a hangulat csodálatos lesz idén is. Már Kulmban is majdhogynem több szlovén szurkoló volt, mint osztrák, úgyhogy Szlovéniában biztosan idén is őrületes lesz az atmoszféra (nevet).

FIS: Vannak már terveid a nyaralásra?

Kraft: Nem igazán. Elsősorban otthon leszek egy kicsit, elmegyek síelni, kiélvezem a telet. Aztán elmegyek valahova, ahol fel tudok töltődni napfénnyel.

Hozzászólások