Síugrás - Severin Freund a rukai hétvége győztese
Severin Freund a rukai hétvége győztese
Fotó: Getty

Severin Freund a rukai hétvége győztese

Németh GergelyNémeth Gergely
2016/11/28 15:04

Kiváló versenyekkel vette kezdetét a 2016/2017-es síugró világkupa-sorozat a finn Rukában. Az előzetes esélylatolgatásainkból sok bejött, hiszen több olyan név ott volt a legjobbak között, akiket az előző szezonban nem emlegethettünk az élmezőnyben.

Első rukai verseny

Kezdjük a sort a pénteki első versennyel. A több mint 1 millió eurós rukai létesítményfejlesztés nem ment kárba, hiszen az ugrások gond nélkül lezajlottak. Pénteken ráadásul nagyon fair és pörgős versenyt láthattunk. A pénteki első sorozat után úgy tűnt, hogy hiába vagyunk túl egy holtszezonon, semmi sem változott az előző VK-szezonhoz képest, hiszen Peter Prevc első ugrásával nagyon megverte a mezőnyt. A második sorozat végjátékában viszont jött öccse, Domen és egy 140 és fél méteres ugrással nyomást helyezett a bátyra. Az egész versenyen lehetett látni, hogy sokan csak először ugranak havas körülmények között, ezt bizonyította a sok esés a talajfogást követően. A tavalyi összetett világkupa-győztes szintén beleesett ebbe a hibába és a hatalmas ugrást követően elesett a landolásnál. Az ugrás erősségét bizonyítja, hogy még így is dobogón végzett Peter Prevc, de esésének köszönhetően öccse 17 évesen élete első VK-győzelmét jegyezhette. A dobogó második helyére a két Prevc közé a két évvel ezelőtti összetett győztes és tavalyi összetett második Severin Freund állhatott fel.

"Úgy érzem, hogy nagyon fair volt a verseny, hiszen majdnem mindenki ugyanolyan körülmények között ugrott." - kezdte nyilatkozatát nagyon szimpatikusan a friss győztes Domen Prevc. "Megmondom őszintén, nem tudom miért ugrottam ilyen jól, erről az edzőimet kérdezzék meg. Holnap egy új nap jön, meglátjuk, hogy tudok-e hasonló formát mutatni."

Hiába a sportág egyik legnagyobb sztárja, nem vártunk ennyire erős kezdést Severin Freundtól. A nyári csípőműtét miatt Freund csupán augusztusban kezdhetett el újra ugrani, így a felkészülése nem volt kielégítő a VK-nyitányra. Ennek ellenére két 140 méteres ugrással a legstabilabb formát mutatta az egész mezőnyben.

"Őszintén mondom nem számítottam ennyire erős kezdésre. Alig pár ugrásom volt edzéseken." - nyilatkozta Freund. "Az persze igaz, hogy tudom, hogyan kell ugrani ezen a sáncon és ez sok ugró ellenében komoly előny. Gratulálok Domennek a győzelemhez, ő is zaklatott nyáron van túl, de valami elképesztően ösztönösen repül és ez ma kijött neki a sáncon."

Peter Prevc nem ugrott túl meggyőzően az edzéseken, de pár beállítást követően a verseny első ugrásánál 143 méterig szállt, és ha bele tud állni a talajfogásba, akkor győzelemmel kezdte volna a szezont.

"Még mindig tele vagyok adrenalinnal az esést követően. De a lényeg, hogy nincs nagy baj, megúsztam sérülés nélkül. Tegnap ugrottam először havon, szóval még szoknom kell a körülményeket. Az edzéseket követően állítottunk a nekifutó pozíciómon és ez nagyon sokat dobott a versenyre. Azzal tisztában voltam, hogy Domen jól ugorhat, nagyon jó edzései voltak Kranjban az utolsó hetekben. Nagyon boldog vagyok, hogy a versenyen is tudta hozni az edzéseredményeit."

Üde színfoltja volt a versenynek az erős osztrák csapatból Manuel Fettner és a korábbi Négysánc-bajnok, de utóbbi években szenvedő Andreas Kofler jó szereplése. Fettner negyedik, míg Kofler nyolcadik helyen zárt megelőzve az utóbbi évek két legjobb osztrák versenyzőjét, Stefan Kraftot és Michael Hayböcköt.

Szintén jól szerepeltek a lengyelek, akik hét versenyzőt delegáltak a legjobb 50-be, legjobb versenyzőjük, Maciej Kot az ötödik helyen végzett.

Második rukai verseny

Teljesen másként alakult a szombati második rukai verseny. Megerősödő széllökések és havazás is rendesen beleszólt a versenybe, így a folyamatosan változó körülmények miatt a szerencsére is szükség volt két jó ugrás eléréséhez.

Egy dolog viszont nem változott: Severin Freund kiegyensúlyozott formája. Freund első 146 méteres ugrásával egy méterre megközelítette Gregor Schlierenzauer 2007-es sánccsúcsát majd a második sorozatban a sorra hibázó ugrók után egy újabb nagyon eltalált, 138 méteres ugrással nagyon megverte a mezőnyt és karrierje 22. VK-győzelmét aratta.

Freund mögött 11.6 pont lemaradással Daniel Andre Tande végzett, aki egyértelműen a legjobb formát mutatta a fiatal norvég csapatból. A harmadik pedig a szintén nagyon stabil Manuel Fettner lett, aki ezzel a bronzéremmel beállította korábbi legjobb VK-helyezését.

"Rendkívül boldog vagyok. Szerencsém volt a körülményekkel, nagyon jó szelet kaptam az első ugrásnál és nagyon agresszívan támadtam meg a levegőt. Ez sok sáncot nem működött volna. De itt bejött. - nyilatkozta nagyon boldogan Freund. "Még csak az első állomáson vagyok túl és már teljesítettem az egyik legfontosabb célkitűzésemet. Sikerült hosszú idő után újra VK-versenyt nyernem."

Csapatszinten az osztrákok voltak nagyon erősek, Fettner harmadik helye mögött Kraft, Kofler és Hayböck is a legjobb tízben végzett.

Ami pedig a szlovén csapatot, még inkább a Prevc családot illeti, a szombati napon nem ment olyan jól nekik, Peter hetedik, Domen 13. helyen zárt.

Nem volt top helyezése a lengyeleknek, de a legjobb 20-ban így is négy versenyzőjük ott volt jelezvén, hogy jó szezont várhatunk Stefan Horngacher csapatától.

Freund mellett a nagy győztes maga a Rukatunturi sánc volt, amely a korábbi sokszor elmaradó versenyeket feledtetve két zökkenőmentes és emlékezetes futamot rendezhetett.

VK-pontverseny két verseny után:

  1. Severin Freund (német) 180 pont
  2. Domen Prevc (szlovén) 120 pont
  3. Manuel Fettner (osztrák) 110 pont

 

Hozzászólások