Síugrás - Sáncrekordra sáncrekordra sáncrekord
Sáncrekordra sáncrekordra sáncrekord
Fotó: fis-ski.com

Sáncrekordra sáncrekordra sáncrekord

Buzás GáborBuzás Gábor
2017/03/25 15:05

Egészen elképesztő ugrásokat hozott a planicai sírepülő csapatverseny. Maga a verseny nem volt őrült izgalmas, mert egy rövid időszakot leszámítva nem forgott veszélyben a norvégok (magabiztos) győzelme. Stjernen első ugrása volt az egyetlen, ami kicsit gyengébbre sikeredett a skandinávoktól, az összes többi repülésük zsűritávolság feletti volt.

Még ezen a fantasztikus teljesítménysorozaton belül is kiemelkedett Johansson, aki már a verseny előtti próbasorozatban kiemelkedett egy kereken 250 méteres sáncrekorddal. Aztán a versenyen is ő hozta a legjobb norvég repüléseket, oroszlánrésze volt a sima sikerben.

A sáncrekordja viszont ezúttal sem volt hosszú életű, mint ahogy a múlt heti világcsúcsa sem. megint Kraft volt az, aki borsot tört a norvég orra alá, és a második sorozatban 251 méteres ugrással átvette a sáncrekordot. Az osztrákok egyébként ezzel együtt sem szereztek érmet, csak a 4. helyen zártak, többek között azért is, mert Kraft első ugrása sokkal gyengébb volt, mint a második.

A világcsúcstartó tehát megint felülmúlta Johansson, és persze mindenki mást is, aki előtte ugrott. Csakhogy rögtön utána következett Stoch, aki fél méterrel még nála is messzebbre szállt, és bár leért a feneke még jócskán a bukózóna előtt, mégis övé az új sáncrekord, 251, 5 méter. Beszéltem az adás után Kelemen Zoltán szakkommentátorunkkal, aki azt mondta, hogy mivel leért Stoch feneke, nem adhatják neki a sáncrekordot, de momentán a hivatalos oldalon a lengyel nevét találjuk sáncrekorderként. Egyelőre tehát úgy néz ki, hogy három sáncrekord született ma, és összességében 3 méterrel lett nagyobb a csúcs, mint amivel elkezdték a versenyt, azaz Peter Prevc két évvel ezelőtti 248,5 métere.

A szlovénok egyébként elég szürkén teljesítettek ma, és nem állhattak fel a dobogóra, csak az 5. helyet szerezték meg. Az ezüstérem a németeké lett, ahol a most már-már klasszisnak mondható Wellinger mellett Geigert illeti hatalmas dicséret. A bronzérem a lengyeleké lett, amihez kellett Stoch rekordja mellett két bődületesen jó ugrás Kottól. És bár a hetedik helyezettel nemigen szoktunk foglalkozni, ezúttal mindenképp ki kell emelni, hogy az amerikaiak szerezték meg ezt a helyezést, ami rájuk nézve fantasztikusan jó eredmény. Bickner vezetésével a cseheket is legyőzték, és persze maguk mögé utasították a finneket, a svájciakat és az egyre jobb olaszokat is.

Vége tehát az idény utolsó előtti versenyének, nincs más hátra, mint a szezonzáró egyéni verseny, melyet vasárnap délelőtt 10 órától élőben közvetít az Eurosport 1.

Hozzászólások