Síugrás - RAW AIR - 10 nap síugrás pihenés nélkül
RAW AIR - 10 nap síugrás pihenés nélkül
Fotó: Getty

RAW AIR - 10 nap síugrás pihenés nélkül

Németh GergelyNémeth Gergely
2016/10/24 18:22

A tavaly ősszel a Zürichben megrendezett FIS konferencián a norvég síugró szövetség egy teljesen új versenysorozat tervét mutatta be a nemzetközi szövetségnek. A koncepció azonnal felkeltette a szakemberek érdeklődését, a villámgyors háttérmunka pedig már a nyakunkon lévő világkupa szezonban megteremtette a lehetőséget az új sorozat debütálására. Megszületett a RAW AIR.

A versenyprogramban egyelőre úgy néz ki, mint a szokásos norvég túrája a turnénak. De ezt a sorozatot teljesen máshogy kell kezelnie a versenyzőknek és így természetesen a sportot kedvelő nézőknek is.

“A RAW AIR nem a Négysánc koppintása!” - tisztázta egyből a legfontosabb dolgot Arne Abraten, a sorozat koordinátora. “Nem akarunk és nem is fogunk versenyezni a Négysánccal. Egy új koncepció megteremtése volt a cél, a szokásos versenyek helyett valami új megteremtése.”

Rekord mennyiségű díjazás

Van egy tényező, ami mindig segít egy új versenyrendszer bevezetésénél: a pénz. A jó hír, hogy a norvégok ezt az általában problematikus tényezőt is megoldották. A 6 verseny (4 egyéni és 2 csapat) szokásos világkupa díjazása mellett 100 ezer eurós összdíjazást hoztak össze a teljes sorozatra. A sorozat végső győztese 60 ezer eurót, a második 30 ezret, míg a harmadik 10 ezer eurót zsebelhet be. Ha a tíz nap alatt kiosztott világkupa díjazást is mellétesszük az előbb említett 100 ezer mellé, több mint fél millió eurós összdíjazás jön össze a RAW AIR sorozatra.

Extrém versenyrendszer

Ami nagyon megnehezíti a pontverseny végső megnyerését az a kvalifikációs versenyek integrálása a teljes elszámolásba. Mivel a kvalifikáción elért eredmény beleszámít a végső pontokba, a versenyt megelőző ugrást nem kvalinak, hanem prológnak hívjuk majd. A koncepció megálmodói ráadásul a pontozást úgy oldották meg, hogy a prológ kihagyása jóformán esélytelenné teszi a síugrót a végső győzelem elérésében. Mindez annyit jelent, hogy annak aki RAW AIR bajnok akar lenni tíz napig minimum egy ugrást be kell mutatnia naponta. Egyszóval: nincs pihenő.

Hálókocsis vonat

A megerőltető menet miatt jól át kellett gondolnia a norvég szervezőknek a pontos versenyidőpontokat és az utaztatási lehetőségeket is.

“Az a terv, hogy az edzők, versenyzők, médiában dolgozok és versenybírók együtt utaznak majd a helyszíneket összekötő vasúti hálózaton. A legutolsó utazás a leghosszabb, 500 kilométert kell megtennünk Trondheim és Vikersund között, de mindenkinek alvókabint fogunk biztosítani a megfelelő regeneráció érdekében. A Norvég Vasúttársaság mindenben partner volt eddig, a logisztika készen áll. Mindennel elégedettek lehetünk jelen stádiumban.” - meséli Arne Abraten, akit csak a RAW AIR koordinálására alkalmazott a Norvég Sí Szövetség.

Külön jó hír, hogy nem csak a szakértőknek és versenyzőknek tetszett az új ötlet. A norvég tv is beszállt a buliba, mind a négy állomásról élőben közvetít a helyi adó. Magyarországon az Eurosporton lesz látható a sorozat a világkupa közevetítő sorozat részeként.

RAW AIR 2017 program

  • Március 10, péntek: Oslo - prológ
  • Március 11, szombat: Oslo - csapatverseny
  • Március 12, vasárnap: Oslo - egyéni verseny
  • Március 13, hétfő: Lillehammer - prológ
  • Március 14, kedd: Lillehammer - egyéni verseny
  • Március 15, szerda: Trondheim - prológ
  • Március 16, csütörtök: Trondheim - egyéni verseny
  • Március 17, péntek: Vikersund - prológ
  • Március 18, szombat: Vikersund - csapatverseny
  • Március 19, vasárnap: Vikersund - egyéni verseny
Hozzászólások