Síugrás - Prevc már holnap a csúcsra érhet
Prevc már holnap a csúcsra érhet
Foto: Europress/Getty

Prevc már holnap a csúcsra érhet

Németh GergelyNémeth Gergely
2016/02/27 21:42

Peter Prevc nyerte meg a síugró világkupa történetének első Almatiban rendezett állomását és ezzel hatalmas lépést tett a kristálygömb megnyeréséhez. Az idei Négysáncverseny szlovén győztese mindkét sorozatban a legjobb ugrást mutatta be 141 és 137.5 méterrel, melyeknek köszönhetően jókora fölénnyel, 272,7 ponttal megnyerte a versenyt Michael Hayböck és Severin Freund előtt.

"Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült elutaznom erre a versenyre" - nyilatkozta Prevc a verseny után. "Nem volt egyszerű utunk ide, hiszen nehezen kaptuk meg a vízumot. Először vagyok itt, szóval most ismerkedem a sánccal, de nagyon tetszik ez a modern létesítmény, könnyen hozzászoktam."

Michael Hayböck szintén elégedett lehet az utóbbi másfél héttel, hiszen a kazah állomás előtti három VK-versenyt sikerült megnyernie Finnországban. Az osztráknak ugyan nem sikerült sorozatban a negyedik versenyt is hoznia, de több mint elégedett volt a második helyével, melyet 138 és 133 méteres ugrásokkal ért el.

"Már többször versenyeztem itt és mindig örömmel utazok vissza. Először 2011-ben próbáltam ki a sáncot és pozitív emlékekeim vannak Almatiról. Nagyon tetszik az egész létesítmény, a sánc és a versenyek is jó hangulatban szoktak lezajlani." - mondta Hayböck.

A világbajnok Severin Freund állt fel a dobogó harmadik fokára két 135 méteres ugrással. A németnek kellett egy kis idő míg hozzászokott a sánchoz, hiszen a pénteki kvalin még gyengén ugrott, de azóta folyamatosan fejlődnek a kísérletei így meglehet, hogy a holnapi versenynapon még veszélyesebb lesz.

Szintén folytatta Finnországban nyitott jó sorozatát a norvég Daniel Andre Tande, aki 136,5 és 129 méteres ugrásokkal a negyedik helyen zárt.

Robert Kranjec és Jurij Tepes Prevc győzelme mellett további két Top 10-es eredményt hozott a szlovén csapatnak, mely a legtöbb versenyzőt delegálta a legjobb tízbe.

Peter Prevc győzelmének köszönhetően 599 ponttal vezet a világkupában a tavalyi győztes Freund és 700 ponttal Hayböck előtt. Mindez azt jelenti, hogy amennyiben a vasárnapi versenyen Prevc Freund előtt zár pontszerző helyen, akkor a szlovén már Almatiban bebiztosíthatja karrierje első összetett VK-győzelmét.

A vasárnapi verseny 13 órakor kezdődik.

Hozzászólások