Síugrás - Planicai izgalmak
Planicai izgalmak
Fotó: fis-ski.com

Planicai izgalmak

Buzás GáborBuzás Gábor
2017/03/22 11:31

Az idei síugró Világkupa szezon utolsó hétvégéje következik, melyet hagyományosan a szlovéniai Planicán rendeznek. A szezonzáró sírepülő versenyek mindig érdekesek és gyönyörűek, de most őszintén, melyik síugró verseny nem meseszép? Planica különlegességét idén az adja, hogy ott dől el a Világkupa sorsa.

Nem kell messzire menni időben egy igencsak izgalmas végkifejletig. A tavalyi Peter Prevc által agyondominált szezon előtt, tehát két éve Freund és Prevc vívott hatalmas csatát a kristálygömbért, melyet végül pontegyenlőség mellett a német kapott, több győzelmének köszönhetően. Akkor Oslo volt a Planica előtti utolsó állomás, és Norvégiából úgy érkeztek meg a szlovén helyszínre, hogy Freund megnyugtatónak tűnő, 94 pontos előnnyel bírt. Az előző négy versenyt megnyerte, és legfeljebb attól tarthatott, hogy Prevc hazai környezetben extra lendületet kap.

Kapott is extra lendületet, de pechjére egy extra ellenfelet is. Az első versenyt megnyerte, míg Freund csak a negyedik lett, és ezzel máris 44 pontra olvadt a különbség kettejük között. A második, azaz szezonbeli utolsó versenyen Freund csak a hetedik lett, de Prevc nem tudott győzni. Ugyanis honfitársa, Jurij Tepes éppen akkorra időzítette élete legjobb ugrását (20 pontot kapott mind a négy zsűritagtól, mellyel egy mindössze hétfős elit csoportba került be), és ezzel megszerezte pályafutása második győzelmét. És ezzel Prevc nem tudta megelőzni Freundot, csak a második lett.

No de ez már mind a múlté. Freund megsérült az idei szezon első felében, Prevc pedig idén küszködik, és csak a 10. helyen áll az összetett pontversenyben. Idén Stoch és Kraft a két főszereplő. A négysánc megnyerésével Stoch már felért a csúcsra, és 2017-ben Kraft teljesített jobban. Olyannyira, hogy nemrég meg is előzte a lengyel olimpiai bajnokot, és már úgy tűnt, hogy a tendenciák alapján biztosan övé lesz az összetett Világkupa. Életében először.

Csakhogy aztán jött Vikersund, ahol Stoch megtörte ellenlábasa remek sorozatát, és győzni tudott. Ráadásul az osztrák csak az 5. helyen zárt, és mindez azt eredményezte, hogy Planicára igen törékenynek mondható, mindössze 31 pontos előnnyel érkezik Kraft.

Az nagyon kevés. Ha csak a két évvel ezelőtti sztoriból indulunk ki, láthatjuk, hogy közel 100 pont is ledolgozható. Kraftnak mindenképp jót tenne, ha meg tudná nyerni az egyik versenyt. Idén Oberstdorfban megnyerte mindkét sírrepülést, de ezen kívül sosem tudott győzni a legnagyobb sáncok Világkupa versenyein. Stoch sem a nagymestere a sírepülésnek, de azért elmondhatja magáról, hogy a vikersundi siker előtt győzött már Planicán is, még hat évvel ezelőtt. A tavalyi sírepülő világbajnokságon az osztrák szerepelt jobban, harmadik lett.

Persze egyáltalán nem biztos, hogy csak róluk fog szólni ez a hétvége. Ott van még Wellinger és Eisenbichler, a lengyelek, a norvégok, és persze a hazaiak, akik különösen szeretnek sírepülni.

Menetrend, minden az Eurosport 1-en:

Csütörtök 10:45 kvalifikáció

Péntek 14:45 egyéni verseny

Szombat 9:45 csapatverseny

Vasárnap 9:45 egyéni verseny

Hozzászólások