Síugrás - Peter Prevc: "Semmi sem változott"
Peter Prevc: "Semmi sem változott"
Fotó: Europress/Getty

Peter Prevc: "Semmi sem változott"

Németh GergelyNémeth Gergely
2016/03/11 12:37

Ezüst érem a világbajnokságról, ezüstérem Szocsiban, korábban ezüstérem a junior világbajnokságon, és a világkupában is ezüst illetve bronzérem -egészen a mostani szezonig Peter Prevc tökéletes példája volt az örök másodiknak. De ezen a télen a szlovén végre megtörte a sorozatot: megnyerte a Négysánc versenyt, a sírepülő világbajnokságot és a világkupát is. Mindemellett Prevc beállította Gregor Schlierenzauer egy szezonban elért 13 győzelmi csúcsát.

A Fis-Ski az utolsó két VK verseny előtt interjút készített a parádés formában lévő szlovénnal:

Fis-Ski: Helló Peter, gratulálunk a szenzációs szezonhoz. Már két hete sikerült bebiztosítanod a világkupa győzelmet, hogy érzed Magad?

PP: Igazság szerint nem változott sok minden amióta megnyertem a VK-t. Annyi változás van, hogy most jóval több megkeresést kapok a médiától.

Fis-Ski: Több interjúd volt idén mint versenyed?

PP: Körülbelül 30 egyéni versenyünk van a szezonban, szóval szerintem több interjúm volt. De a nagy részét az utolsó pár napba sűrítettem be, mert korábban nem volt időm rájuk.

Fis-Ski: Rengeteg szép eredményt sikerült elérned az elmúlt pár hónapban, sikerült már megemészteni a sikereket?

PP: Talán arra majd akkor lesz elég időm, ha visszavonulok. Addig a cél az, hogy folyamatosan fejlődjek.

Fis-Ski: Rendkívül motiváltnak tűnsz a hátralévő versenyekre.

PP: Természetesen igen! Motiváltnak kell lenni. A világkupa a legmagasabb szintű versenysorozat. Semmi sem motiválhat jobban, minthogy ezeken a versenyeken az első helyekért küzdj. 

Fis-Ski: Extra motivációt nyújt számodra, hogy csúcsot dönthetsz a világkupa pontokat tekintve?

PP: Ha őszinte akarok lenni, nem érdekelnek különösebben a pontok. A pontok jönnek a jó ugrásokkal. Régebben túl sokat foglalkoztam az eredményekkel, pontokkal, szelekkel. De ez nincs jó hatással a teljesítményedre. Most már tudom, hogy csak és kizárólag az ugrással kell foglalkozni. Minden más jön magától.

Fis-Ski: De nem lenne egy új csúcs felállítása hab a tortán?

PP: Persze, hogy jó lenne. Főleg a statisztika mutatna jól, de mindez inkább a médiát érdekli. Megértem, hogy ők ezzel foglalkoznak. Ha egy versenyző ezüstöt nyer, a média szerint aranyat kellett volna nyernie. Ha megnyered a világkupát, akkor már új csúccsal kellene. Én próbálok ezzel nem foglalkozni és relaxált, higgadt maradni. Majd a végén megnézzük, hogy hány pontot gyűjtöttem.

Fis-Ski: Mennyire várod a szezonzáró planicai versenyt? A hangulat valószínűleg a megszokottnál is varázslatosabb lesz.

PP: Ott mindig zseniális a hangulat. Már nagyon rég elkelt az összes jegye. Elég érdekes verseny lesz! (szerk.: nevetve)

Fis-Ski: Planican fogod megkapni a kristálygömböt a VK győzelemért.

PP: Igen, az nagy megtiszteltetés lesz. Nincs is ennél jobb. 35 000 szurkoló fogja énekelni a himnuszt!

Fis-Ski: Volt számodra döntő jelentőségű verseny az idei sorozatban?

PP: Több is. Folyamatosan építkeztünk a szezonban, és így sikerült a csúcson maradnom. Jól sikerült a rajt a második hellyel Klingenthalban, de az is fontos volt, hogy csupán 11. lettem a lillehammeri versenyen. Ott tudatosult bennem, hogy mennyire gyorsan elmehet egy verseny és hogy mennyire koncentráltnak kell maradnom, ha folyamatosan a legjobbak között akarok végezni. 

Fis-Ski: Biztosan nagyon fárasztó volt ilyen hosszú ideig koncentrálni. Várod már a szezon utáni pihenőt?

PP: Persze, hogy fárasztó, de ha ezzel foglalkozol, csak még rosszabbá teszed. Egy héttel a planicai verseny után elmegyek pihenni és szerintem a fejem nagyon hálás lesz ezért.

Fis-Ski: Gondolkodtál már a jövő évi világbajnokságon?

PP: Nem igazán. Kicsit persze felmerült amikor Lahtiban voltunk, de tényleg próbálok csak és kizárólag az éppen aktuális versenyre koncentrálni.

Fis-Ski: Mi a célod a szezont lezáró következő két hétvégére?

PP: Szeretnék jó formában maradni és magas szinten ugrani. Gyönyörű repüléseket akarok bemutatni a planicai versenyen, ennyivel tartozom a szurkolóknak.

 

Hozzászólások