Síugrás - Peter Prevc a síugró világkupa győztese
Peter Prevc a síugró világkupa győztese
Fotó: Europress/Getty

Peter Prevc a síugró világkupa győztese

Németh GergelyNémeth Gergely
2016/02/28 17:30

Peter Prevc vasárnap az Almatiban rendezett síugró világkupa versenyen bebiztosította összetett világkupa győzelmét hat versennyel a szezon vége előtt.

A szlovén az új világkupa helyszínen már a szombati versenyen is komoly fölénnyel nyert, de vasárnap még azt is felülmúlta, és újabb győzelmével beállította Gregor Schlierenzauer egy szezonban szerzett győzelmi rekordját (13).

Prevcnek az összetett világkupa győzelemhez két dolog kellett, a tavalyi világkupagyőztes Severin Freund előtt végezni, pontszerző helyen. A pontszerzés jóformán garantálható volt Prevc eddig szezonját látva, Freund legyőzése viszont nem bizonyult könnyűnek.

A német, aki a második helyen áll a világkupa-sorozatban, 137 méteres ugrást követően a második sorozatban 141,5 méteres sánccsúcsot ugrott magasra rakva a lécet az utolsóként ugró Prevcnek. Prevc viszont nem remegett meg, és 139 és 139,5 méteres ugrásokkal végül komoly fölénnyel megnyerte a versenyt, és ezzel övé az idei kristálygömb, mely teljessé teszi az amúgy is parádés szezont a Négysánc verseny és a sírepülő világbajnoki cím behúzása után.

Prevc, aki a második szlovén Primoz Peterka után, érthető módon meghatódott a versenyt követően.

"Ez a pillanat a legszebb egész karrieremben. Most fogom fel, hogy megnyertem az összetett világkupát. Hét szezont kellett várnom, hogy valóra váljon az álmom, és azok után, hogy milyen közel voltam tavaly, idén mindennél jobban akartam ezt.  A terv minden versenynél elég egyszerű kimondva. Mindig a tökéletességre törekszem, össze akarom rakni a hibátlan ugrást, ami persze elég ritkán jön össze. De idén közel járok hozzá. Nagyon motivált vagyok, még nem zárult le a sírepülő világkupa sem, szóval vannak még célok a mai nap után is a szezon hátralévő részére."

Prevc mögött Severin Freund tehát második lett, és az utóbbi versenyeken remeklő norvég Daniel Andre Tande állhatott még fel a dobogóra.

Ha címekben gondolkozunk Prevc a planicai sáncon megrendezésre kerülő két sírepülő versenyen teheti tökéletessé a szezont a sírepülő világkupa megnyerésével. Emellett több rekord megdöntése is motiválhatja az ihletett formában versenyző szlovént:

  • még egy győzelemmel egyedül tarthatná az egy szezonban szerzett győzelmi rekordot tizennéggyel
  • egy szezonban szerzett egyéni dobogós helyezésekben is Schlierenzauer a csúcstartó 20 éremmel, Prevc 18-nál jár
  • egy szezonban szerzett legtöbb pont szintén Schlierenzaueré 2083-mal, Prevc lemaradása 185 (szerk: egy győzelemmel 100 pont szerezhető, hat verseny van hátra)

A világkupa a csütörtöki kvalifikációval a lengyelországi Wislában folytatódik.

Hozzászólások