Síugrás - Osztrák álomkezdés a síugró világkupán
Osztrák álomkezdés a síugró világkupán
Fotó: Getty

Osztrák álomkezdés a síugró világkupán

Németh GergelyNémeth Gergely
2016/11/28 21:35

A hétvégén látottaknál sokkal kevesebbel is elégedett lett volna az osztrák szakvezetés, a vezetőedző Heinz Kuttin a rukai első két versenyt követően boldogan nyilatkozott a Nemzetközi Sí Szövetségnek. Az osztrákok már az első két versenyen egy dobogós és számos top tízes helyezést jegyeztek, ráadásul olyan ugrókkal, akik hosszú idő után tértek vissza ilyen magas szintű eredményekhez.

FIS SKI: Gratulálunk a rukai eredményekhez. Mennyire vagy elégedett? Nehéz tudni, hogy mire számíthat az ember egy szezonnyitón, így azt gondoljuk, hogy megkönnyebbültél a verseny után.

Heinz Kuttin: Köszönjük szépen. Elégedettek és megkönnyebbültek vagyunk, ahogy mondjátok. Az elmúlt években minden egyes szezonnyitón szenvedtünk, így ez a kezdés egyrészt nagyon boldoggá tesz bennünket, másrészt magabiztosan várhatjuk a folytatást.

FIS SKI: Stefan Kraft, Michael Hayböck, Andreas Kofler és Manuel Fettner mind nagyon jól szerepelt, minek köszönhető ez?

Heinz Kuttin: Nagyon sokat dolgoztunk az alapokon a holtszezon alatt. Az, hogy mindenki jól szerepelt egy visszajelzés számunkra, hogy jó úton haladunk és az is nagyon fontos, hogy a több jó formában lévő ugró egymást fogja űzni-hajtani újabb és újabb jó eredmények felé.

FIS SKI: Manuel Fettner és Andi Kofler már évek óta a csapat szerves részei, de nagyon régen nem láttuk őket ilyen szépen teljesíteni. Mivel sikerült visszahozni őket erre a szintre? Főleg Andi Kofler okozott meglepetést számunkra.

Heinz Kuttin: Andi nagyon szenvedett az utóbbi években. Sokat gondolkodtunk azon, hogy mivel lehetne őt kihúzni az egyre mélyebb gödörből. A B csapat vezetőedzőjével, Florian Liegl-vel egyetemben úgy gondoltuk, hogy Andinek jóformán mindenen változtatni kell, hogy kizökkenjen ebből a slamasztikából. Fontos volt, hogy lelkileg stabilitást találjon és ebben a fiatal csapattagok sokat segítettek. Ami pedig Fettit (Manuel Fettner) illeti, ő emberileg lett egyre teljesebb. Megnyugodott és sokkal higgadtabb, megfontoltabb lett. Ez pedig egyértelműen hozzásegítette egy profibb hozzáálláshoz és élete legjobb ugrásait láttuk tőle Rukában.

FIS SKI: A következő állomás Klingenthal a síugró VK-n. Az egyéni verseny mellett csapatverseny is lesz, és látva a fiaid formáját egyértelműen Ausztria a legnagyobb favorit a csapatverseny megnyerésére.

Heinz Kuttin: Ez a hétvége hatalmas önbizalommal vértezett fel bennünket. De Klingenthal ettől függetlenül egy új verseny, új nap, új élmény. Teljesen más körülményekre számítunk. Fene tudja, hogy az aktuális körülmények melyik csapatnak fognak kedvezni. Németország, Lengyelország, Szlovénia és Norvégia is nagyon erős lehet. Fel kell készülnünk minden eshetőségre.

FIS SKI: 1-10-ig terjedő skálán hogy értékelnéd a rukai kiruccanást?

Heinz Kuttin: 10, nem kérdés. Nagyon jól versenyeztünk. Mindenképpen megjegyezném, hogy Markus Schiffner és Clemens Aigner nem voltak olyan szerencsések, hogy megmutassák, mennyire jó formában vannak. De visszatérve a jól szereplőkre, nagyon büszkék vagyunk. Ezzel a csapattal visszatérhet Ausztria a korábbi szép éveihez.

Hozzászólások