Síugrás - Német uralom Ausztriában, svájci bombameglepetéssel
Német uralom Ausztriában, svájci bombameglepetéssel
Fotó: Europress/AFP

Német uralom Ausztriában, svájci bombameglepetéssel

Szentimrei KristófSzentimrei Kristóf
2019/02/23 19:02

Nem nagyon létezik a sportban annál szebb forgatókönyv, mint amikor valaki annyi második hely és hullámvölgy után egy világversenyen szerzi meg karrierje első győzelmét. A 27 éves Marcus Eisenbichler most pontosan ezt a tettet hajtotta végre, miután szombaton két frenetikus repüléssel világbajnok lett a síugrók nagysánc versenyén. A németek kettős győzelmet arattak, miután Karl Geiger szerezte meg az ezüstérmet. Mögöttük óriási meglepetésre a svájci Killian Peier állhatott még fel a dobogóra, aki az első sorozatot követően még a versenyt is vezette.


Ahogy a sífutókat, úgy a síugrókat is verőfényes napsütés fogadta a 41. északisí-világbajnokság negyedik napján. A hagyományokkal ellentétben az egyéni normálsáncos verseny helyett a nagysáncon mérték össze először az erejüket a legjobb férfi ugrók. A szombati viadal ráadásul nem is a legtöbb versenyszámnak otthont adó Seefelden, hanem egy legendás helyszínen, Innsbruckban került megrendezésre. A két olimpiát és minden évben a Négysáncverseny egyik állomását vendégül látó Bergisel sánc most sem okozott csalódást.

A gyönyörű idő mellett ugyanis kedvező és kiszámítható szél fogadta a versenyzőket, ami alapból egy izgalmas versenyt garantált, de aztán a vártnál is fantasztikusabban alakult. Szerintem lehet érezni a szavaimból, mennyire nagy élmény volt nézni ezt a versenyt. Pedig fiatal korom ellenére már én is közel másfél évtizede a síugrás szerelmese vagyok, de a mai nap az egyik legnagyobb élmény volt a sportágban, amit valaha átélhettem, mindezt az egyik kedvenc sáncomon.

Szóval, hol is kezdjük. Jó volt látni a verseny elején három korábbi nagy klasszis, Simon Amman, Peter Prevc és Michael Hayböck szép teljesítményét, mely jól felvezette az esélyesek küzdelmét. Az igazi hangulatot azonban Killian Peier alapozta meg, aki egészen 131 méterig repült. Bár a svájci ugrót a vb előtt még egyáltalán nem lehetett éremesélyesnek tekinteni, a próbaugrások és a pénteki selejtező során már megmutatta, hogy ihletett formába került Innsbruckban. A sáncot pedig különösen érzi Peier, melynek bizonyítéka, hogy korábban is a legjobb eredménye a világkupa-sorozatban innen származott egy hetedik helyezéssel az idei Négysáncversenyről.

043_dpa-pa_190215-99-06902_dpai.jpg Fotó: Europress/AFP

Ezen kívül Peier még háromszor végzett egyéniben a legjobb tíz között, de már a legutóbbi nyári Grand Prix-sorozatban is feltűnt két dobogós szerepléssel. Most a mindössze 23 éves ugró minden eddiginél nagyobb magasságba jutott, nemcsak azért, mert túlugrotta a 130 méternél található zsűritávolságot, hanem hogy mindezt hátszélben tette, melynek köszönhetően a kompenzációs pontok is növelték kiváló eredményét.

Tíz ugróval az első sorozat vége előtt a szembeszél kicsit megerősödött, úgyhogy a legjobbak csakúgy lubickoltak a levegőben. Közülük nem volt olyan, aki ne közelítette volna meg a zsűritávolságot, négyen pedig túl is ugrották a második piros vonalat. Először a két legjobb formában lévő német, Karl Geiger, majd rögtön utána Marcus Eisenbichler szállt el 131, illetve 131,5 méterig, amivel alaposan megközelítették Peier eredményét, de megelőzni ők sem tudták. A beharangozónkban említett három szupersztár közül Kamil Stoch és a hazaiak nagy reménysége, Stefan Kraft sem ugrott kiemelkedőt a körülményekhez képest, Kobajasi Rjoju viszont igen. Az idei Négysáncversenyen mind a négy, többek között az innsbrucki állomást is behúzó fiatal japán most is a leghosszabb repülést produkálta elsőre 133,5 méterrel, de a vezetést ő sem vette át Peiertől, aki tehát így óriási meglepetésre az élről várhatta a folytatást.

Korábban volt olyan svájci síugró, akinek elég volt egy jó ugrás ahhoz, hogy világbajnoki címet ünnepeljen, 2009-ben ugyanis Andreas Küttel miután megnyerte az első sorozatot, a második kört rossz időjárás miatt törölték, így megőrizte pozícióját. 10 évvel később viszont Killian Peirnek két extra ugrást is be kellett bemutatnia, ha honfitársánál is nagyobb szenzációt szeretett volna okozni, a körülmények ugyanis továbbra is kiválóak voltak.

Rögtön a zárósorozat elején láthattunk egy újabb hatalmas repülést, amit ezúttal Kobajasi Rjoju bátyja, Junsiro mutatott be 132 méteres távolságával. A legjobb tízhez közeledvén egy harmadik német is megvillant Richard Freitag személyében, aki alig több mint egy évvel ezelőtt nem kicsit bukott ezen a sáncon, most viszont meg sem állt a zsűritávolságig. A "Repülő Bajusz" becenévre hallgató norvég Robert Johansson hasonlóan messzire szállt, ahogy ezúttal már a nagysánc kétszeres olimpiai bajnokának számító Stoch is beletalált az ugrásába. Azonban a lengyel klasszis végül nem szerzett érmet, ahogy a vb-címvédő Kraft sem.

A verseny színvonalából lehetett valószínűsíteni, hogy a világbajnoki címhez két 130 méter feletti ugrás szükségeltetik majd. Karl Geiger megtette ezt az óriási lépést, és mivel az első négyet csupán 2,7 pont választotta el egymástól az első sorozatot követően (az távolságban másfél métert jelent), a többiek még picit sem hibázhattak. A honfitárs Eisenbichler olyannyira nem tette meg ezt a szívességet, hogy a nap leghosszabb ugrását bemutatva 135,5 méterig(!) szállt el, mely után természetesen most is heves őszinte örömét fejezte ki, de még az így vb-aranytól megfosztott Geiger is hasonlóan reagált a meghökkentő távolságra, ami hihetetlen sportszerűségre vall a részéről.

Ugyanakkor még hátravolt a világkupában toronymagasan éllovas Kobajasi Rjoju, aki korábban többször is (olykor csak minimális különbséggel) megakadályozta, hogy Eisenbichler megnyerje egyéniben is első versenyét. Most azonban a korábban mentálisan rendkívül erős 22 éves versenyző is megtört fejben. Nagyon korán ugrott el a sáncasztaltól, így pedig majdnem 10 méterrel elmaradt Eisenbichler eredményétől, amivel végül ő sem került fel a dobogóra a "Nagy Hármasból". Ugyanis az ilyen szituációban teljesen zöldfülű Killian Peier nem hibázott, és bár a 129,5 méteres repülése nem volt elég a hatalmas bravúrhoz, a szintén szenzációs bronzérmet sikerült megszereznie, amit láthatólag úgy ünnepelt meg ő és csapattársai - a négyszeres olimpiai bajnok és 2007-ben vb-győztes Ammannal - mintha világbajnok lenne. Aki viszont végül Marcus Eisenbichler lett, aki az előző vb-n tette le igazán a névjegyét a legjobbak között, mikor normálsáncon bronzérmes lett, most viszont pályafutása során először nem talált legyőzőre, a lehető legjobbkor.

Vasárnap jön a csapatverseny, amit szintén Innsbruckban rendeznek meg. Jövő héten aztán már a hölgyek is ugranak, többek közt a 19 éves magyarral, Vörös Virággal, ahogy a 2002-es születésű Molnár Flóriánt is láthatjuk még, aki ugyan a nagysáncon nem került be az 50 főt számláló versenybe (59. lett), szépen helytállt a még a legjobbaknak is kihívást jelentő Bergiselen.

Végeredmény:
1. Marcus Eisenbichler (Németország) 279,4 pont (131,5 méter/ 135,5 méter)
2. Karl Geiger (Németország) 267,3 (131/130,5)
3. Killian Peier (Svájc) 266,1 (131/129,5)
Hozzászólások