Síugrás - Négy hét múlva rajt - idén is az északi sarkkörön kezd a síugró világkupa
Négy hét múlva rajt - idén is az északi sarkkörön kezd a síugró világkupa
Fotó: Europress/AFP

Négy hét múlva rajt - idén is az északi sarkkörön kezd a síugró világkupa

Németh GergelyNémeth Gergely
2016/10/25 12:16

Már csak négy hetet kell várni és kezdődik a síugró világkupa sorozat. Sok szünetet nem kaptak a síugrók a téli felkészülésre, hiszen nem is olyan rég zártuk a lengyel Maciej Kot győzelmével a nyári síugró Grand Prix-t. Annak ellenére, hogy sok top ugrót láthattunk a nyári sorozatban versenyezni nehéz megtippelni, hogy milyen formában kezdik el a szezont a legnagyobb nevek, köztük a tavaly domináló szlován Peter Prevc. Egy dolog viszont biztossá vált a hétvégén, a FIS véglegesítette a 2016/2017-es világkupa szezon versenyeit.

Ruka-Kuusamo (Finnország), november 25-26.:

Egy igazi unikum a világkupa nyitóállomása. A 142-es Rukatuntur sánc az északi sarkkör magasságában, közel az orosz határhoz emlékezetes versenyeket produkálhat, már ha a körülmények engedik a verseny megrendezését. Tavaly több mint egy millió euróból felújították a sáncot, új nekifutót és új szélfogó hálókat kapott. A szélfogó hálókra pedig nagy szükség is van, tavaly is az erős szél miatt maradt el a verseny.

Klingenthal (Németország), december 3-4.:

Az utóbbi években már stabil versenyhelyszín a legmagasabb szinten. Az időpont nem könnyű egy közép-európai helyszínnek, de a rendező csapat tavaly is megoldotta a hóhiányt.

Lillehammer (Norvégia), december 10-11.:

A korábbi olimpiai sánc az orosz Nizhny Tagil helyére ugrott be. Az oroszok nem építették fel a FIS által erre az évre már megkövetelt szélfogó hálót, ráadásul a tavalyi pénzdíjakat sem fizették ki a versenyzőknek. Így Lillehammer beugrott kisegíteni a nemzetközi szövetséget, bízzunk abban, hogy több néző lesz a versenyen mint a megszokott átlag.

Engelberg (Svájc), december 17-18.:

A Karácsony előtti utolsó verseny, mely így a tradicionális utolsó felkészülési torna a Négysánc előtt. Aki itt jól szerepel egyből hatalmas médiafigyelmet kap a szezon egyik kiemelkedő eseménye előtt. Komoly átalakításon ment keresztül a Titlis sánc. Új nekifutó, mely modern világítást is kapott külön emelve a mostmár lehetséges esti versenyek hangulatát. A 2,7 millió eurós felújítás látványos fejlesztéseket hozott és a sáncon történt változtatásokat a versenyzőknek ebben a szezonban kell megemészteniük.

Négysánc  - Oberstdorf - Garmisch-Partenkirchen - Innsbruck - Bischofshofen (december 29 - január 6)

Peter Prevc tavaly dominálta az egész szezont beleértve a Négysáncversenyt is. A valaha volt legtöbb szerzett ponttal nyerte meg a versenyt, bízzunk abban, hogy az idei szezonban szorosabb és izgalmasabb végjáték lesz majd.

Wisla (Lengyelország), 2017 január 14-15.:

A 134-es Adam Malysz sánc igaz nem egy nagy létesítmény, de a lengyelek mindig szállítják a jó hangulatot. Főleg akkor bízhatunk jó hangulatban, ha Kamil Stoch és Maciej Kot átmenti a nyári formáját a világkupára.

Zakopane (Lengyelország), 2017 január 21-22.:

Zakopane kihagyhatatlan. Ha valaki szereti a síugrást ide kell elutaznia. Az esti síugrás felejthetetlen itt. A lengyelek óriási tömegekkel érkeznek és ezért a Wielka Krokiew sánc hallatára az összes síugró libabőrös.

Willingen (Németország), 2017 január 28-29.:

A Mühlenkopf sáncon a zakopanei hétvégére hasonlít, hiszen hasonló bulihangulat uralkodik a versenyen, mint az előző heti lengyel versenyen. A hatalmas ugrások mellett számtalan mellékprogramon is szórakozhat az ideutazó sportturista.

Oberstdorf (Németország), 2017 február 4-5, (sírepülés)

Az első sírepülő verseny a szezonban. A síugrók a 11,8 millió euróból teljesen felújított Heini-Klopfer sáncon versenyezhetnek Oberstdorfban. Az ultramodern sáncon rendezendő verseny egyből főpróbája lesz a 2018-as sírepülő világbajnokságnak.

Sapporo (Japán), 2017 február 11-12.:

Egy egzotikus és tradicionális síugró helyszín. Az 1972-es téli olimpiai játékok és a 2007-es északi világbajnokság helyszíne kiszámíthatatlan szeleiről híres és gyönyörű panorámájáról híres.

Pjongcsang (Dél-Korea), 2017 február 15-16.:

A közelgő szezon legnagyobb kérdőjele. A legtöbb versenyzőnek teljesen új élmény lesz az ugrás a pjongcsangi 140-es sáncon, mely a következő téli olimpiai játékokra készült. Ez pedig azt jelenti, hogy kiemelt jelentőségű lesz a síugrók számára ez a hétvége.

Lahti (Finnország), 2017 február 23 - március 4.: Északisí-világbajnokság

Oslo - Lillehammer - Trondheim - Vikersund, 2017 március 10-19.: RAWAIR

Több információért kattints ide a korábbi cikkünkért.

Planica (SLO), March, 24th - March 26th, 2017, Final Ski Flying

Planica a sírepülés fellegvára. A szezonzáró helyszínre szintén szép számmal érkeznek a síugrás szerelmesei, általában már meleg és napos időben zárjuk a szezont. Nehéz is lenne jobb helyszínt találni a szezon lezárására, főleg ha szlovén éllovasa van a világkupának mint tavaly.

Hozzászólások