Síugrás - Mit adott nekünk a síugró szezon?
Mit adott nekünk a síugró szezon?

Mit adott nekünk a síugró szezon?

Buzás GáborBuzás Gábor
2017/03/29 21:57

Stefan Kraft volt a vasárnap véget ért síugró Világkupa szezon királya. Illetve egészen pontosan ő lett a király, azok után, hogy az első bő hónapja nem alakult kiemelkedően jól, egészen a (számára) rosszul sikerült négysáncverseny végéig. Nagy szívfájdalmat okozott neki január elején, hogy betegeskedése miatt éppen a hazai versenyein érte el a legrosszabb eredményeit.

Aztán jött a fellendülés, és jöttek sorban a dobogók, melyek között nagyon sok első helyezés volt. A szezon második felében, a január végi, willingeni versenytől fogva Kraft sorozatban kilencszer állt fel VK-verseny dobogójára, és ebből a kilenc éremből öt arany volt. Ennek a fantasztikus sorozatnak köszönhetően átvette a vezetést a VK-összetettben, hiszen a kilenc verseny közül nyolcszor meg tudta előzni Kamil Stochot.

Aztán Vikersundban a lengyel győzött, és Kraft csak az ötödik lett, ezzel véget ért érmes sorozata. Planicára izgalmas, mindössze 31 pontos különbséggel érkeztek ők ketten, de Kraft hozta mindkét egyéni versenyt a szezonzáró hétvégén, és ezzel pályafutása során először besöpörte az összetett Világkupa elsőséget, és az ezért járó nagy kristálygömböt.

Mint ahogy övé lett a sírepülő kristálygömb is, hiszen az öt egyéni repülő versenyből négyet megnyert. És ami mindennél sokkal fontosabb: megszerezte Lahti mindkét egyéni világbajnoki címét. Január végétől szinte érinthetetlen volt.

Wellinger (balra) itt is épp második Kraft (középen) mögött

Ennek Stoch mellett volt egy másik kárvallottja is, Andreas Wellinger. A német ifjonc élete első igazán jó szezonját produkálta, és gyakorlatilag egybeesett a csúcsformája Kraft szárnyalásával. Csak éppen az osztrák szinte mindig túlszárnyalta őt. Wellinger így egyetlen VK-győzelemmel, és nyolc VK-ezüsttel, valamint két világbajnoki második hellyel zárta a szezont. A világbajnokságon mindkétszer, a Világkupában hatszor is Kraft volt az egyetlen, aki jobb volt nála.

Csapatszinten egyértelmű, hogy a lengyeleket kell kiemelni. Kezdve természetesen Stoch első négysánc diadalával, valamint Zyla második és Kot negyedik helyével a kultikus versenyről. Aztán Kot megszerezte első VK-győzelmét, majd gyorsan hozzátett még egyet. Zyla bronzérmes lett a világbajnokságon. A lengyel csapat története során először világbajnoki címet szerzett. És a szezon végén a Nemzetek Kupája rangsorban is az élen zártak Stochék. Stefan Horngacher munkája elképesztően gyorsan kifizetődött.

A norvégoknak nagyon betett két dolog. Az egyik Gangnes sérülése volt, hiszen legjobbjukat veszítették el a teljes szezonra. Tande átvette a helyét a csapat élén, és közel járt a négysáncverseny megnyeréséhez is, de végül csak a harmadik lett, és ez lehetett a másik törés a norvég csapat életében. Tande a Világkupa összetettben is a harmadik helyen zárt, az idény végére jócskán visszaeső formája miatt. És időnként még így is nagyon erősek voltak a norvégok, a szezon végére Forfang és Johansson őrült jó ugrásokkal álltak elő.

Johansson lehet a következő norvég nagymen

Érthetetlen viszont Peter Prevc formahanyatlása. A tavalyi szezon abszolút királya idén csak árnyéka volt önmagának. Lehet, hogy nem ízlett neki, hogy a kisöccse a tél elején kenterbe verte? Fene tudja. Mindenesetre sanszos, hogy lesz ő még jobb is, mint idén volt, hiszen ne feledjük, még mindig csak 24 éves. A japánok viszont nem lehetnek ennyire optimisták, náluk ugyanis még mindig Kasai Noriaki a király, és ez már évek óta nagyon kellemetlen a japán utánpótlásra nézvést. Főleg úgy, hogy a rangidős idén már csak elvétve fért be a legjobb 10 közé.

A finnek egész jól összeszedték magukat a hazai világbajnokságra, de utána kissé leengedtek. Akik viszont érdekesek lehetnek a közeljövőben, azok a nagyon fiatal és igen tehetséges csehek. A rutinos, de még mindig csak 27 éves Roman Koudelka vezetésével Vancura, Polasek és Stursa is hamarosan tényező lehet a Világkupa versenyein.

Hozzászólások