Síugrás - Mintha pihenő nélkül kellene végigcsinálni a Négysáncot
Mintha pihenő nélkül kellene végigcsinálni a Négysáncot
Fotó: Europress/AFP

Mintha pihenő nélkül kellene végigcsinálni a Négysáncot

Szentimrei KristófSzentimrei Kristóf
2019/03/08 14:30

Az idei síugró-világkupa a célegyenesbe érkezett, de egy komoly sorozatterhelés még hátravan a legjobbak számára. Immár harmadik alkalommal rendezik meg a Raw Air nevű versenysorozatot, mely során Norvégia négy sáncán az elkövetkezendő másfél hét minden napján láthatunk ugrásokat.

Az új sorozatok tekintetében nagyobb presztízsű a Willingeni Ötösnél és a Planicai Hetesnél (előbbinél öt, utóbbinál hét ugrás pontszámát adják össze). Ugyanannyi helyszínt foglal magába, mint a legendás Négysáncverseny, csak itt a selejtezők is tétre mennek, sőt, csapatversenyek is vannak. Nyolc helyett 16(!) ugrás pontszáma számít (jó esetben), és itt a tíz nap egyikén sem pihennek az ugrók.

A 2017 óta futó Raw Air annak ellenére különleges, hogy mennyire fiatal sorozatról van szó. Mindemellett a sportágnak egyfajta hazai viadaláról beszélhetünk, hiszen anno minden itt, Norvégiában kezdődött. Amikor egy katonatiszt, Olaf Rye az 1808-a esztendőben az első jegyzett ugrást mutatta be (alig 10 métert repült csupán), majd amikor a síugrás atyjának tartott Sondre Norheim 1866-ban megnyerte az első hivatalos versenyt. Utóbbi esetében a helyszín is tartogat egy érdekességet, ugyanis a Hoeydalsmo nevezetű falucska abban a Telemark tartományban fekszik, amelyről később az ugrást követő stílusos talajfogást is elnevezték.

A Raw Air nyitóhelyszíneként szolgáló Oslo pedig okkal nevezhető a síugrás Mekkájának, hiszen a Holmenkollbakken már 1892-ben otthont adott versenynek, ilyen régi múltra pedig egy sánc sem tekinthet vissza. Ráadásul az amúgy is kedvelt helyszín olimpiát rendezett 1952-ben, továbbá négyszer is az északisí-világbajnokság házigazdája volt, legutóbb 2011-ben. Persze nem szabad megfeledkeznünk a második állomásról, Lillehammerről sem, ahol szintén voltak téli ötkarikás játékok, Trondheim pedig ezúttal is az utolsó nagysáncos verseny lesz a szezonban, azelőtt a Vikersund előtt, amely több mint nyolc éve az aktuális világcsúcsok helyszíne. Az említett sírepülősánc zárja le tehát ismét a sorozatot, melyen ezúttal is rendeznek csapatversenyt, hasonlóan Oslóhoz.

Meglehet-e egyáltalán tippelni a befutót?

A Négysáncot is túlszárnyalni kívánó Raw Air extra izgalmakat hoz a világkupa hajrájára, ugyanakkor elképesztő kihívást is jelent a hosszú szezon végén már amúgy is rendkívül kimerült versenyzők számára. A mindennapi ugrás következtében gyorsan lehet javítani, de elég csak egy becsúszott rossz kör, és elúszhat a jó összetett helyezés. A megszerzett jó formát könnyebb megtartani, viszont nincs sok idő rátalálni. Szóval számtalan előnye és buktatója van a sorozatnak, ami pláne nem teszi könnyűvé az esélylatolgatást a péntek este rajtoló küzdelmek előtt.

Arra viszont már nagyobb sansszal lehet fogadni, hogy Kobajasi Rjoju ezen a hétvégén megnyeri az összetett világkupát, ugyanis hat versennyel a vége előtt 475 pont az előnye a második helyezett Kamil Stochkal szemben. Ha Kobajasi legalább 25 ponttal többet szerez a lengyelek háromszoros olimpiai bajnokánál, akkor már Oslóban megfosztja őt trónjától.

043_dpa-pa_190301-99-199747_dpai.jpg Fotó: Europress/AFP

Akárhogy is lesz, a 22 éves japán ugró nem arról híres, hogy ne találna könnyen új motivációt, amely jelen esetben a Raw Air megnyerése lehet. A győzni akarást fokozhatja Kobajasiban, hogy keserű szájízzel ért véget számára a seefeldi világbajnokság, ahol ugyan csapatban szerzett egy bronzérmet, egyik egyéni versenyen sem állhatott fel a dobogóra. Ráadásul normál sáncon a megnyert első sorozatot követően a pokoli időjárási körülmények fosztották meg az aranytól és az újabb nagy címtől, amit bizonyít, hogy másnap tiszta időben sáncrekordot ugrott a vegyes csapatverseny során. Kobajasi formája ettől függetlenül nyilván kérdéses, hiszen elképesztő teljesítményt tett le az asztalra egész télen, és több mint 20 versenyt követően még az a rendkívül dinamikus elugrás is megkophat.

A szezonvégi fáradtságot már mindenki érezheti, mégis vannak olyanok, akik talán épp mostanság kezdtek belejönni. Ilyen például Killian Peier, aki a vb meglepetésembereként szerzett tíz év után újra érmet Svájcnak, de az Ausztriából három medállal, köztük két arannyal távozó német Karl Geiger is új erőre kapott. A lengyelek közül érdekes módon ezúttal nem a Raw Air címvédője, Kamil Stoch pályázik a legnagyobb eséllyel a végső győzelemre, hanem az a Dawid Kubacki, aki 27. helyről nyert egyéni világbajnoki címe mellett a vegyes csapatviadalon is az abszolút legjobb teljesítményt nyújtotta. Nála talán a tíz napig szükséges stabilitás okozhatja a problémát, valamint hogy nem tartozik a legjobb sírepülők közé, ami Vikersundban sok riválissal szemben jelentős hátrányt jelenthet.

A repülősáncon inkább a specialista norvégok alkothatnak nagyot, akik közül viszont senki sincs igazán jó formában. A hazaiak talán Robert Johanssonban bízhatnak a legjobban, aki egyébként tavaly második lett Stoch mögött a végelszámolásnál. Rajta kívül még három norvég is ott volt az első hat között, azonban akkor csapatban messze a legjobbak voltak az északiak, most pedig csak a negyedik-ötödik erőt képviselik a nemzetek rangsorában. Például jelenleg azok az osztrákok is előttük vannak, akik 2017/2018-hoz képest épp ellentétes utat járnak be. Stefan Kraft mellett éledezik Michael Hayböck formája is, Daniel Huber és Philipp Aschenwald személyében pedig most már a biztató jövőt is lehet látni a sógoroknál. Akár közülük többen is ott végezhetnek az idei Raw Airben a legjobb tíz között, persze ez még inkább igaz a németekre és a lengyelekre, akik a csapatversenyeken szoros csatát vívhatnak egymással az első helyért.

Oslo sűrű programra készülhet a hétvégén, hiszen idén először a legjobb női ugrók számára is megrendezik a Raw Airt, ami szintén a Holmenkollenen indul útjára. A hölgyeket a vikersundi sírepülősáncra még nem engedik fel, azonban Lillehammerrel és Trondheimmel kiegészülve három nagysáncos egyéni versenyen is összemérhetik tudásukat. A selejtezők itt is beleszámítanak a végső pontszámba, így kilenc ugrás után hirdetnek eredményt. A lányoknál jóval nagyobb esély van a hazai győzelemre, ugyanis Maren Lundby nemrég megnyerte a világbajnokságot (igaz, mindössze fél pontos előnnyel), tavaly az olimpiát és az összetett világkupát, utóbbit pedig idén is csak idő kérdése, mikor húzza be. A legutóbbi 11 vk-versenyből kilenc az övé lett, szóval toronymagas favoritja a sorozatnak.

Ugyan a nők norvég turnéját nem közvetíti az Eurosport, a férfiakét természetesen most is, annak minden napját és minden ugrását élőben. Péntek este negyed 8-kor már érdemes az 1-es csatornára kapcsolni, amikor is az oslói kvalifikációt rendezik meg.

Íme a teljes menetrend, valamint egy kis kedvcsinálóként Stefan Kraft két évvel ezelőtti, jelenleg is élő világcsúcsa:

Március 8.
19:15
Oslo selejtező
Március 9.
14:30
Oslo csapat
Március 10.
14:30
Oslo egyéni
Március 11.
17:15
Lillehammer selejtező
Március 12.
17:15
Lillehammer egyéni
Március 13.
17:15
Trondheim selejtező (Eurosport 2)
Március 14.
16:45
Trondheim egyéni
Március 15.
17:15
Vikersund selejtező
Március 16.
17:00
Vikersund csapat
Március 17.
16:45
Vikersund egyéni


Hozzászólások