Síugrás - Milyen érzés sírepülő világrekordot dönteni?
Milyen érzés sírepülő világrekordot dönteni?
Fotó: facebook/Vikersund

Milyen érzés sírepülő világrekordot dönteni?

Csatári FlóraCsatári Flóra
2017/03/19 12:53

A férfi síugrók világkupa mezőnye ezen a hétvégén a norvégiai Vikersundban versenyez, a világ jelenlegi legnagyobb sírepülő sáncán. Ezt a hétvégét mindig fokozott várakozás előzi meg, nem véletlenül, hiszen itt adottak a feltételek ahhoz, hogy az ugrók világrekordot dönthessenek. Tavaly nem született új csúcs, idén ezért a norvég Anders Fannemel 2015-ös, 251,5 méteres eredményét kellett túlszárnyalni. Ez pedig már a tegnapi csapatversenyen sikerült. Alig néhány perc leforgása alatt kétszer is.

Először szintén a hazaiak versenyzője, Robert Johansson tudott egy fél métert javítani a világ addigi legjobbján, így 252 méterrel "otthon" tartva a világcsúcsot. Azonban nem élvezhette óriási ugrását világcsúcstartóként túl hosszan, hiszen az osztrákok lélegzetelállító formában versenyző ugrója, Sefan Kraft még másfél métert képes volt verni rá, így jelenleg az ú neve mellett, 253,5 méterrel jegyzik a világrekordot.

A verseny után a néhány perces világcsúcstartó, Johansson elmesélte milyen érzés a világ valaha volt leghosszabb sírepülése után földet érni:

"A 252 méteres ugrásom után túlcsordultak bennem az érzelmek és az adrenalin is. Már akkor tudtam, hogy ez közel lehet a világrekordhoz, amikor olyan magasan jöttem el a sáncról. Ezután csak olyan messzire próbáltam jutni, amilyen messzire csak lehet és igyekeztem megállni belőle. Számomra ez volt az első alkalom a dobogó legtetején a norvég csapat tagjaként, ezért is különleges ez a nap."

Természetesen az aktuális rekorder is elmondta, hogyan érezte magát a világrekord megdöntése után. Johanssonhoz hasonlóan ő is az adrenalit emelte ki, és szintén elégedett volt a teljes osztrák csapat teljesítményével, mivel a dobogó harmadik fokára állhatott fel a sógorok kvartettje.

"Egy új világrekordhoz mindennek tökéletesnek kell lennie, és ma minden az is volt; a körülmények és az ugrásom is. Hihetetlen érzés volt, tiszta adrenalin. És csapatként is elégedettek vagyunk a harmadik helyezésünkkel."

A történetnek ugyanakkor itt még koránt sincs vége, hiszen ma egyéniben is versenyeznek az ugrók a világ legnagyobb sírepülő sáncán, szóval érdemes kettőtől az Eurosport 1-re kapcsolni, hátha ma is megdönti valaki a világrekordot.

Élő közvetítés:

14.00: Síugrás, világkupa, Vikersund (Eurosport 1)

via
Hozzászólások