Síugrás - Megint Prevc, megint Kranjec és megint Forfang
Megint Prevc, megint Kranjec és megint Forfang
Fotó: fis-ski.com

Megint Prevc, megint Kranjec és megint Forfang

Buzás GáborBuzás Gábor
2016/03/20 16:51

Jelen és múlt uralta a planicai egyéni síugró versenyeket, hiszen mind a három alkalommal ugyanaz a három ugró állhatott fel a dobogóra: Prevc, Kranjec és Forfang. A hazai dominancia abszolút érvényesült, hiszen Forfang nem tudott győzni, csütörtökön és vasárnap Prevc, pénteken Kranjec győzött. Ők ketten végeztek a sírepülő szakági világkupa első két helyén is, ahol természetesen Prevc győzött. Ezzel mindent megnyert, amit meg lehetett nyerni idén, és végül 15 győzelemmel, 22 dobogóval, valamint 2303 ponttal állított fel új szezoncsúcsot.

Hármójuk közül Kranjec inkább a múlthoz tartozik, hiszen már 34 éves, ettől függetlenül remekül sikerült a szezonja második fele. A jövőt azonban Prevc és Forfang jelenti az említett urak közül. A szlovén egyben persze a jelen is, hiszen bődületes dominanciát mutatott idén. Forfang viszont a jövő egyik legjobbja lehet, hiszen 20 évesen, múlt héten már szerzett egy Világkupa elsőséget, és a planicai szezonzárón ő ugrotta a legnagyobbat, 245 méterrel. Fiatalsága miatt még nem mindig bírja el a jó eredményekkel járó mentális terhet, de egy kis rutin, és némi mentális erősödé után komoly kihívó lehet akár már a jövő téli szezonban Prevc számára.

Merthogy az most a legérdekesebb kérdés, hogy ki lesz a szlovén kihívója jövőre. Ha Prevc tudja tartani az idei formáját, akkor lesz-e bárki, aki meg tudja őt szorongatni, nem csak az egyes versenyeken, hanem az összetett pontversenyben is. Mert azt bizony nehéz elképzelni, hogy Prevc visszaessen.

Forfang mellett alighanem éppen Prevc öccse, Domen lehet a válasz a fenti kérdésre, illetve a norvégok részéről még Tande, illetve Gangnes is esélyes lehet, de Fannemelt sem lehet kizárni. A németek és az osztrákok is kérdésesek, Freund aligha fog visszaesni, de nem biztos, hogy meg tudja ugrani ugyanazt a fejlődést, ami Prevcnak összejött idén. Freitag viszont még komoly potenciált rejt magában. Mint ahogy Kraft és Hayböck is, akik közül az utóbbi egyre kiegyensúlyozottabbá vált a szezon második felére.

És persze az is kérdés, hogy Kasai meddig folytatja karrierjét. Egészen parádés szezont zárt idén, az összetett Világkupa 8. helyén zárt. Úgy, hogy kihagyott négy versenyt. És az eredményeitől függetlenül öröm nézni az ő gyönyörű ugrásait, akkor is, ha az ember történetesen nem tudja, hogy már a 44. születésnapja felé közeleg. Remélem, minél tovább marad a mezőnyben.

Hozzászólások