Síugrás - Megint Kraft...?
Megint Kraft...?
Fotó: fis-ski.com

Megint Kraft...?

Buzás GáborBuzás Gábor
2017/11/18 08:57

Elkezdődött az új síugró világkupa szezon. Első alkalommal rendezik a szezonnyitó hétvégét Lengyelországban, azon belül pedig a wislai sánc a helyszín, ahol tavaly két egyéni verseny is volt, és mindkettőt Stoch nyerte.

A pénteki kvalifikáción is jól szerepelt a lengyelek kétszeres olimpiai bajnoka, az ötödik helyen zárt, holtversenyben Freitaggal. Bizony, helyezett volt a tavalyi vk-összetett ezüstérmese, aminek az az oka, hogy a FIS eltörölte a "prekvalis" rendszert, azaz nem élvez védettséget, nem kapja meg az automatikus kvalifikációt a világkupa aktuális 10 legjobbja. Nekik is ugraniuk kell, nekik is selejtezniük kell, és bizony el is botolhatnak.

Fettnernek majdnem sikerült elérnie ezt a bravúrt, hiszen csak a 44. helyen zárt a 73 induló közül, kilenc méterrel elmaradva a K-ponttól (120 méter). Nem ő volt tehát a legjobb osztrák, sőt, hat honfitársa is megelőzte, ami kérdésessé teszi a szombati szereplését a csapatversenyben. Ami pedig idén különösen fontos, mármint hogy Kraft és Hayböck mellett ki tud bekerülni az osztrák olimpiai csapatba. Még akkor is, ha nem ők a legnagyobb favoritok az aranyra.

Még akkor sem, ha Kraft esetleg ugyanolyan jó lesz idén is, mint amilyen a tavalyi szezon második felében volt. Az élete első vk-összetett sikerét meghozó szezon formáját, úgy tűnik, át tudta menteni az új szezon kezdetére, hiszen megnyerte a kvalifikációt, mint ahogy megnyerte a kvali előtti próbasorozatot is. Ki fogja legyőzni Kraftot? - merülhet fel a kérdés.

Bizony könnyen lehet, hogy senki sem. A sáncon egyébként rekorder, egyben világcsúcstartó és kétszeres világbajnok sárga trikós vasárnapi győzelme látszik a leginkább esélyesnek. Biztosan lesznek azonban komoly kihívói. Például a németek, akik remekeltek a kvaliban. Schusternek nehéz lesz csapatot hirdetnie, merthogy öten is ott voltak a legjobb 10 között: Leyhe, Wellinger, Freitag, Geiger és Eisenbichler. Ebben a sorrendben.

Freund sajnos az idei szezon (nagy részét? egészét?) is kénytelen lesz kihagyni, újabb térdsérülés miatt.

A lengyelek nem parádéztak hazai sáncon, merthogy dobogóst nem adtak, de az ő esetükben nagyon relatív a gyenge szereplés, mert hárman is ott voltak a top 10-ben: Stoch, Hula és Kot. A nyár királya, Kubacki a 13. helyen zárt.

A norvégok háza táján a legfontosabb hír, hogy Gangnes ismét megsérült, és Freundhoz hasonlóan őt sem láthatjuk egy jó ideig. Nem ment igazán jól a norvégoknak, Tande és Stjernen, a két tavalyi legjobbjuk is a vert mezőnyben végzett. De kvalifikáltak mindketten, ez a legfontosabb.

A norvégoknál még sokkal rosszabbul ment a szlovénoknak, akik mindössze két top 20-as emberkét tudnak felmutatni (Zajc és Bartol), Peter Prevc közepes volt, Doment el sem vitték, a nyáron remekelő Lanisek, valamint Tepes és a visszatérő Kranjec nem kvalifikált.

Kubackihoz és Lanisekhez hasonlóan szintén jól ugrott nyáron Kobayashi Junshiro, aki a harmadik helyen kvalifikált, egyetlen japánként ugrott kifejezetten jól. A kelet-ázsiaiak a csapatversenyen nem sok jóra számíthatnak, de egyéniben a két Kobayashi, főleg Junshiro szép eredményt érhet el.

A hétvége programja a wislai sáncon és az Europsort 1-en:
Szombat, 16:00: csapatverseny
Vasárnap, 15:00: egyéni verseny.
Hozzászólások