Síugrás - Megcsinálta a Grand Slamet, mégis épp úgy szerencsétlen, ahogy Novak Djokovic
Megcsinálta a Grand Slamet, mégis épp úgy szerencsétlen, ahogy Novak Djokovic
Fotó: Europress/AFP

Megcsinálta a Grand Slamet, mégis épp úgy szerencsétlen, ahogy Novak Djokovic


2019/01/19 09:05

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, Kobajasi Rjoju történelmi sikert aratott a 2018/19-es Negysáncversenyen, ő lett a sorozat történetének harmadik olyan bajnoka, aki az összes állomáson győzedelmeskedni tudott. Erről a sikerről, a Négysáncról és a síugrásról úgy általában beszélgetett Csatári Flórával, a Hosszabbítás újságírójával Rév Dániel a Klubrádió műsorában.

Hiába a történelmi siker, a 22 éves japánról, aki a mostani csúcsformáját megelőzően top10-es vk-eredménnyel is alig rendelkezett - alig esett szó a magyar médiában. Csatári szerint azért, mert egyszerűen "rosszkor" jött tőle a Grand Slam. Az első ilyen győzelemre ötven évet kellet várnia a rajongóknak. A következőre tizenhatot. 

Ehhez képest Rjoju idén megismételte azt, amit a közönség tavaly Kamil Stochtól látott. Így, amíg a lengyel előző évi remekléséről azért sok olyan helyen is cikkeztek, ahol síugrásról csak elvétve esik szól, addig Kobajasi Rjoju győzelme messze nem hozott akkora katarzist.

Pedig, ha csak Stoch teljesítményéhez mérjük, akkor is jól látszik nem csak az értéke a japán történetének, de az is, hogy mennyire más a két Grad Slam. Más ugyanis már beérkezett, értett ugróként, olimpiai- és világbajnokként, világkupa-győztesként, és nem mellesleg címvédőként nekiállni a Négysáncnak, mint 22 éves, bombaformában lévő, de ilyen szinten tapasztalatlan esélyesként.

Eddig évtizedeket kellett várnunk ilyen eredményre, most két éven belül kétszer történelmet írtak a győztesek | Hosszabbítás

Kobajasi Rjoju negyedszer, Bischofshofenben is nyert, azaz nemcsak megnyerte a Négysáncot, de a Grand Slam is az övé, így a 22 éves japán beírta magát a síugrás legnagyobbjai közé. Pedig nem volt egyszerű dolga, meg is ingott az első sorozatban, de a második ugrása tökéletesen sikerült.

Egyik sem könnyű persze. Máshogyan nehezek. Hogy miért? Erről is kérdezte Rév Dániel aktuális vendégét.

Meg arról, hogy milyen szerepe van a japánok új kapitányának, Mijahira Hideharunak Rjoju szárnyalásában, hogy milyen kultúrája van a síugrásnak Japánban, hogy mennyiben technikai ez a sportág és mennyit számít a mentális felkészülés, hogy miért annyival nehezebb Négysáncot nyerni, mint mondjuk olimpiát, vagy vébét, illetve, hogy hogyan befolyásolta idén az időjárás az úgynevezett K.O. rendszert.

Arról is szó volt persze, hogy hiába tűnik olyan djokovici értelemben szerencsétlennek Rjoju Grand Slame, mégis számtalan olyan nagy síugró van, aki egy ilyen eredményért odaadná a fél karját. Vagy mondjuk egyéb győzelmeit.

Az adást meghallgathatjátok itt, vagy ha most épp nem értek rá, le is tölthetitek a Soundcloudról. Jól jön, ha van mit hallgatni utazáskor, meg a dugóban, mosogatás és főzés közben, vagy unalmas hétvégéken.


Hozzászólások