Síugrás - Maciej Kot eddig söpör
Maciej Kot eddig söpör
Fannemel, Kot, Wellinger. Fotó: fis-ski.com

Maciej Kot eddig söpör

Buzás GáborBuzás Gábor
2016/07/23 19:19

A nyári síugró Grand Prix sorozat második állomása Wisla volt, ahol pénteken csapat-, szombaton egyéni versenyt rendeztek. A courcheveli szezonnyitóhoz képest igen komoly volt a mezőny, hiszen a tavalyi VK első tíz helyezettje közül hatan ott voltak a lengyel sáncon, hárman pedig sérültek, tehát gyakorlatilag topcsatára lehetett számítani.

A csapatversenyen az történt, amire számítani lehetett: a tavaly is domináló szlovén és norvég négyes között zajlott a csata, amihez a többiek csak asszisztáltak. érdekes, hogy a norvégok a sérült Gangnes és Tande nélkül is remekeltek, különösen Fannemel, aki a kvalifikáció megnyerése után pénteken is nagyszerűen ugrott, és utolsó emberként legyőzte Prevcot, amivel a norvégok szerezték meg a győzelmet. A németek simán harmadikok lettek, egyedül tán a lengyelek szomorkodhattak, főleg hazai pályán, ugyanis csupán a hatodikok lettek. Kellett ehhez Kubacki bukása az első sorozatban, ha ez nincs, akkor talán a dobogóra is lett volna sanszuk.

Amennyire vacakul alakult a péntek a hazaiak számára, annyira boldogok lehettek a szombati verseny után. Maciej Kot ugyanis, Courchevel bajnoka vezetett az első sorozat után, és meg tudta tartani az elsőségét a második kör után is. Ami azt jelenti, hogy ő nyerte az első két egyéni versenyt az idei GP sorozatban, és ezzel magabiztosan vezet az összetett pontversenyben. A papíron legjobb Stoch a múlt heti ezüstje után ezúttal csak a 10. helyen végzett, és így nem ő lett a második legjobb lengyel, hanem Jan Ziobro, aki a 7. helyet szerezte meg. Ezzel jelezte Horngachernek, hogy jobban tette volna, ha beteszi őt a csapatba...

A wislai hétvége egyik legjobbja Fannemel volt, aki a kvalifikáció megnyerése után fontos szerepet játszott a norvég csapat győzelmében, és ezüstérmet szerzett az egyéni versenyben. Ő volt az egyetlen norvég a top 10-ben, részben azért, mert Forfang bukott a második ugrása után. A németek legjobbja Wellinger volt, aki bronzérmet szerzett.

A szlovénok és az osztrákok ezúttal a vert mezőnyben végeztek. Prevc nem volt igazán meggyőző, és csak az ötödik helyet szerezte meg, a fent említetteken kívül Kranjec is megelőzte őt. Kraft kitűnő második ugrással feljött a hatodik helyre, és ismét a legjobb osztrákként zárt.

Ki kell még emelni Jakub Wolnyt, egy ifjú lengyelt, aki remek második ugrással a 30. helyről a 20. pozícióba jött fel. Valami azt súgja, hogy a lengyelek sokkal jobbak lehetnek az idei VK-szezonban, mint tavaly voltak, bár a GP-eredményekre persze nem igazán érdemes alapozni.

Hozzászólások