Síugrás - Maciej Kot behúzta a nyári Grand Prix-sorozatot
Maciej Kot behúzta a nyári Grand Prix-sorozatot

Maciej Kot behúzta a nyári Grand Prix-sorozatot

Németh GergelyNémeth Gergely
2016/10/02 11:29

Maciej Kot nyerte a négy hét szünet után a hinzenbach-i Aigner sáncon folytatódó nyári Grand Prix-sorozat utolsó előtti állomását. A lengyel ott folytatta, ahol befejezte és a kiváló mezőnyben megszerzett győzelmével bebiztosította a ma Klingenthalban záruló sorozat pontversenyének megnyerését is.

Kot 92 és 93 méteres ugrásokkal utasította maga mögé a második helyen záró honfitársát, Dawid Kubackit és a tavalyi világkupagyőztes Peter Prevc-et, aki egy dobogós helyezéssel tért vissza a versenyzéshez.

“Négy évvel ezelőtt is nyertem itt, nagyon szeretem ezt a sáncot. De a mai győzelem sokkal fontosabb számomra, mint a négy évvel ezelőtti, hiszen ma az összetettet is megnyertem. Most már előrenézünk és a holnapi versenyre koncentrálunk. Szerencsére nagyon jól sikerült a felkészülés, erre alapozhatunk és bízunk abban, hogy ezt a formát a téli világkupára is megtarthatjuk.” - mondta a győzelme után Kot.

Kubacki második helye mellett a legjobb 15-ben ott volt még lengyel színekben Stefan Hula, Kamil Stoch és Piotr Zyla is, így nem véletlen, hogy a nyáron kinevezett vezetőedző Stefan Horngacher is elégedetten nyilatkozott a versenyt követően.

“Nagyon boldog vagyok. Főleg azért, mert látom, hogy a technikai változtatások kezdenek beérni. Sokat dolgoztunk a holt szezonban, sok változtatást eszközöltünk és ilyenkor mindig izgatottan várja az ember a versenyeket, hogy vajon éles helyzetben is meg tudják-e csinálni versenyzői a feladatokat, melyektől a fejlődést várjuk.”

Peter Prevc jelenléte is jelezte számunkra, hogy közel van a világkupa rajtja. Prevc harmadik helye után elégedetten nyilatkozott.

“10 napja nem gondoltam volna, hogy ott lehetek a dobogón. Rendkívül szoros verseny volt, ilyenkor hatványozottan fontos, hogy a landolás rendben legyen. Nagyon elégedett vagyok az ugrásaimmal. Holnap Klingenthalban folytatjuk, és a mezőny még erősebb lesz, hiszen pár ugró, aki a kontinentális kupában versenyzett eddig, pihenten állhat rajthoz a Grand Prix szezonzárón.”

A német válogatott erős csapattal érkezett meg az osztrák versenyre, legjobbjuk Andreas Wellinger lett, aki a negyedik helyen zárt. Severin Freund a nyári csípőműtétje után először versenyzett és egy elrontott első ugrás után másodikra már régi énjét mutatta és végül a 11. helyen zárt.

A szombati eredményekkel Maciej Kot tehát megnyerte a FIS Grand Prix 2016-os sorozatát. A pontverseny ma zárul, így a többi helyezést este zárhatjuk. Jelen pillanatban Wellinger 335 ponttal második, a japán Taku Takeuchi pedig 266 ponttal a harmadik helyen áll.

Folytatás tehát ma a klingenthal-i Vogtland-Arenában, ahol a kontinentális kupa pontversenyének győztese, Markus Eisenbichler is rajthoz áll tovább erősítve az amúgy is impozáns mezőnyt.

A verseny 15 órakor kezdődik.

Hozzászólások