Síugrás - Lengyel parádé a világbajnokságon
Lengyel parádé a világbajnokságon
Fotó:fis-ski.com

Lengyel parádé a világbajnokságon

Buzás GáborBuzás Gábor
2017/03/04 18:58

Egészen csodálatos versenyt hozott az északi sí vb utolsó síugró eseménye, a nagysáncos csapatverseny. Az egyéni eredmények alapján a lengyelek voltak a favoritok, de szorosan mögöttük ott voltak az aranyesélyesek között a norvégok és a németek is.

A norvégok rosszul kezdtek, a lengyelek viszont ugrásról ugrásra növelték az előnyüket, és az első négy sorozat után már meggyőző fölénnyel vezettek. A verseny első fele egyébként egyik ámulatból a másikba ejtette a nézőket, hiszen egészen fantasztikus ugrásokat láthattunk, melyek közül nyolc érte el legalább a zsűritávolságot. A kiemelkedő teljesítmények közül is kiemelkedett Lahti kétszeres egyéni világbajnoka, Kraft, aki 134 méterre szállt, és ezzel másfél méterre megközelítette Widhölzl 2006-ban felállított sáncrekordját. Kellett is Kraft, hogy ellensúlyozza a többiek időnként gyengébb ugrásait.

A lengyeleknél viszont az első sorozatban mindenki parádézott, és csak egyetlen pillanatig, Zyla második ugrása után tűnt úgy, hogy bármi gondjuk lehet. Eisenbichler rengeteg pontot hozott a lengyelen, és ekkor úgy tűnt, hogy izgalmas lesz az aranyért folytatott verseny, de rögtön a következő körben, Leyhe rontott, 103,5 méteres ugrása következtében elmúlt ez a lehetőség. A németek ekkor nemcsak a második helyet, hanem az érmet is elvesztették, és végül a negyedik helyet szerezték meg. A norvégok ugrottak fel a második pozícióba, Forfang fantasztikus sáncrekordjával, egy 138 méteres ugrással.

A második fordulóban elég erősen fújt már a szél, ami némileg mindenképp befolyásolta egyes versenyzők teljesítményét, de összességében semmiképp sem lehet elmondani, hogy igazságtalan végeredmény született volna. A győzelem a legstabilabb, és számtalan extra ugrást bemutató lengyel csapaté lett (Stoch, Kot, Kubacki és Zyla), a sportág történetében először. Az utóbbi két világbajnokságon már bronzérmet szereztek, de most győztek először világbajnoki csapatversenyen. Az egyéni versenyek nem úgy sikerültek a lengyeleknek, ahogy szerették volna, hiszen csak egy bronz esett le nekik, egész pontosan Zylának. A csapatarany viszont a legjobb, hiszen annak mind a négy szereplő egyformán örülhet.

A címvédő norvégok hasonlóan boldogok voltak az ezüsttel, már csak azért is, mert az egyéni érem nekik nem adatott meg az idei világbajnokságon. Az osztrákok sem lehettek csalódottak a bronzzal, hiszen ennél többet nemigen hozhattak ki a mostani embereikkel. A németek viszont félig-meddig betliztek, nemcsak Leyhe, hanem Wellinger második ugrása is gyengécske volt, és két hiba már nem fért bele, így nem lehetett érmet szerezni. Összességében azért ők is jó vébét zárnak, hiszen Wellinger két ezüstöt és Eisenbichler egy bronzot vihet haza.

Hozzászólások