Síugrás - Lengyel-norvég csata a síugró nyitányon
Lengyel-norvég csata a síugró nyitányon
Fotó: FIS

Lengyel-norvég csata a síugró nyitányon

Buzás GáborBuzás Gábor
2017/07/15 10:51

Hatalmas küzdelmet, végig kiélezett csatát hozott a síugrók nyári Grand Prix-sorozatának első és egyetlen csapatversenye. Egyben ez volt a szezon első olyan viadalaa, amelyen nagy számban megjelentek a sportág jeles képviselői, és izgalmas volt látni, hogy ki milyen formában kezdi az egyre népszerűbb nyári szezont.

Azt már a próbasorozatok és a kvalifikáció alapján sejteni lehetett, hogy a lengyelek és a norvégok fognak a legjobban teljesíteni, és így is lett. Az előjelek alapján német-osztrák-szlovén csatát várhattunk a bronzért, és ezt is megkaptuk, annyi plusszal, hogy a szlovénok egészen sokáig jól tartották magukat a lengyel-norvég duett mögött. Nemcsak Peter Prevc és Kranjec vitte a csapatot, de Lanisek, valamint a Tepest a csapatból kiszorító Zupancic is remekelt. Ha Wellinger második ugrása nem olyan hatalmas (131 méter), vagy ha Prevc egyik ugrása extraklasszis lett volna, akkor simán bronzérmes lett volna a szlovén csapat.

Wellinger azonban letaszította őket a dobogóról. A németek legjobbja elsőre nagyon gyatrát ugrott (116,5 méter), és az általa összeszedett hátrányt kellett ledolgoznia a német csapatnak. Sikerült is, az ötödik helyről feljöttek a harmadik pozícióba.

Az aranyért folyó csatában nagyon sokáig a norvégok vezettek. A skandinávoknak egyetlen gyengébbnek mondható ugrása volt: Gangnes első repülése csak 121 méteresre sikeredett. Ez is belefért volna, mert az összes többi norvég ugrás elég jól sikerült. Csakhogy a lengyeleknél Kubacki bitang formában versenyzett, összehozott két extra ugrást, amelyekkel simán nyerte volna a napot, ha egyéni versenyt rendeztek volna. 130 méter elsőre, 133,5 méter, a nap ugrása másodjára, ezek kellettek ahhoz, hogy a lengyelek hazai környezetben megszerezzék a győzelmet. Stoch, Zyla és Kot is hozzátett egy-egy nagyobb ugrást, és Zyla első betlije (117 méter) is elfért a csapat teljesítményében.

Röviden azt lehet mondani, hogy a lengyeleknél voltak extra ugrások, a norvégoknál viszont nem akadt ilyen, ezért győztek a világbajnokok. Ha a szombati egyéni versenyben gondolkodunk, akkor Kubacki mellett szinte az összes lengyel és norvég szereplése érdekes lehet, plusz a németektől Leyhe és Wellinger, valamint Prevc és Schlierenzauer az, akiktől jó ugrásokra számíthatunk.

Ami a csapatverseny „vert” mezőnyét, azaz az ötödik helyezett osztrákokat követő csapatokat illeti: a finnek, a csehek és a svájciak jutottak be a második sorozatba, ami ugye azt is jelenti, hogy a japánok nem. Az ázsiaiak úgy kaptak ki a svájciaktól, hogy utóbbiaknál Gabriel Karlen összehozott egy 106,5 méteres ugrást…

A finneket ezzel szemben dicséret illeti egyrészt azért, mert az első sorozat utáni nyolcadik helyről feljöttek a hatodikra, másrészt azért, mert Antti Aalto két kifejezetten jó ugrást mutatott be (128 és 124 méter), és Ville Larinto is hozzátett egy 127 méterest.

Szombaton tehát egyéni verseny lesz Wislán, melyet az Eurosport 2 élőben közvetít 17:30-tól.

Hozzászólások