Síugrás - Legyőzheti bármelyik csapat a norvégok szupernégyesét?
Legyőzheti bármelyik csapat a norvégok szupernégyesét?
Fotó: fis-ski.com

Legyőzheti bármelyik csapat a norvégok szupernégyesét?

Buzás GáborBuzás Gábor
2018/02/18 18:58

Tegnap megrendezték a nagysáncos egyéni versenyt, holnap pedig ugyanezen a sáncon a csapatverseny következik a férfi síugróknak. Ez lesz a phjongcsangi téli olimpia utolsó síugró versenye.

Szombaton elmondhattuk, hogy helyreállt a világ rendje, hiszen a Dél-Koreába favoritként érkező Kamil Stoch megnyerte a versenyt, azok után, hogy a normál sáncon dobogóra sem állt. Ott ugye Andreas Wellinger győzött, aki tegnap is csúcsformában versenyzett, és az ezüstérmet szerezte meg. Egy arannyal és egy ezüsttel ő az egyéni versenyek legeredményesebb síugrója.

A bronzérem pedig Robert Johanssoné lett, aki a normál sánc harmadik helye után ismét dobogóra állhatott. Mindezt úgy, hogy a 27 éves ugró az eddigi egyéni Világkupa versenyek során egyetlen dobogós helyezést tudott felmutatni. A lehető legjobb formaidőzítést hajtotta végre.

A szombati verseny legnagyobb meglepetését Michael Hayböck szerezte, aki az első sorozat legnagyobb ugrását mutatta be. Másodjára jóval gyengébbet ugrott, de így is hatodik lett, amivel messze-messze a legjobb osztrák eredményt érte el. Elképesztő, hogy mennyire visszaestek nyugati szomszédaink, aki Vancouverben még megnyerték a csapatversenyt, és Szocsiban ezüstöt szereztek. Tegnap Stefan Kraft 18. lett, Aigner és Fettner nem jutott be a második sorozatba... A csapatversenyen bevetik Schlierenzauert is, de benne sem lehet sok reményük.

Csodás kép az egyéni verseny érmeseivel

És ezzel át is térhetünk a csapatverseny esélyeire. Röviden összefoglalva: óriási meglepetés volna, ha bárki más dobogóra tudna állni, mint a norvég-német-lengyel trió. Esetleg a szlovénok reménykedhetnek valamiben, és ha a három élcsapat közül valaki ront, az inkább a lengyel lehet, illetve a lengyelek közül valaki. Ha ott jön egy-két nagyobb hiba, akkor a szlovénok egy remek versenyzéssel akár érmet is szerezhetnek. 2002-ben már elkövették ezt a bravúrt, akkor harmadikok lettek, de azóta persze teljesen kicserélődött a csapat.

A norvégok és a németek viszont legyőzhetetlennek tűnnek. Sőt, elsősorban a skandinávok megelőzése látszik lehetetlennek, hiszen mind a négy ugrójuk a top 8 között végzett szombaton. A németek is három versenyzőt delegáltak a top 10-be, és Eisenbichler 14. helye sem gyenge eredmény. Őt azonban Werner Schuster nem tette be a csapatba, inkább Stephan Leyhe kapott bizalmat. Aki egyik egyéni versenyszámban sem vehetett részt, azonban a nagysánc próbasorozataiban már meggyőzőbb volt, mint Eisenbichler. Ezzel együtt is leginkább ő tűnik kicsit lefelé kilógónak most a germán csapatból, amely egyébként címvédőként kezdi meg a versenyt. Más kérdés, hogy Szocsiban csak Wellinger volt ott a mostani csapatból.

Szóval norvég-német csatára számíthatunk a győzelemért. A papírforma szerint. És a papírforma szerint két olyan nagymúltú csapat, mint az osztrákok és a japánok képtelenség, hogy felállhassanak a dobogóra.

Hozzászólások