Síugrás - Lanisek szintet lépett
Lanisek szintet lépett
Balról: Kobayashi, Lanisek, Klimov. Fotó: fis-ski.com

Lanisek szintet lépett

Buzás GáborBuzás Gábor
2017/09/10 19:35

A síugró nyári Grand Prix sorozat mezőnye Oroszországba látogatott, Csajkovszkij városába. Vagy legalábbis egy része a mezőnynek, mert a lengyelek, osztrákok és németek legjobbjai kihagyták ezt az állomást, mert vagy pihentek, vagy az ausztriai Stamsban indultak Kontinentális Kupa viadalon. A norvégok viszont a legjobbjaikkal érkeztek, ehhez képest meglepetés, és nekik kínos eredmény, hogy egyik versenyen sem tudtak érmet szerezni.

Szombaton a nagysáncon rendeztek versenyt, és veszélyben forgott Kranjec sáncrekordja, a 145, 5 méter. Maga Kranjec is ott volt, de nem ő fenyegette saját rekordját, hanem egy másik szlovén, az utóbbi hetekben egyre jobb formát mutató Lanisek. Ő volt az, aki az első sorozatban mindössze a 10. helyen zárt, és innen tudta megnyerni a versenyt, miután a második sorozatban 143 méterre szállt. A dobogóra két orosz is felállhatott - Klimov életében először lett második, Kornyilov pedig az idei nyári sorozatban már másodszor szerzett bronzérmet. A nap két további meglepetést hozott: Insam legjobb olaszként hatodik lett, Alamommo pedig legjobb finnként a 11. helyen zárt.

A vasárnapi versenyt is a nagysáncra tervezték, de az erős szél miatt le kellett vinni a normál sáncra. Sőt, annyira rossz volt az idő, hogy végül az első sorozat után le kellett fújni a versenyt, ugyanis az utolsó négy ugró nagyjából 40 perc alatt jött le a sáncról. És mégis nagyon jól ugrottak ők négyen, ugyanis az első négy helyet szerezték meg, annak ellenére, hogy némelyiküknek negyed órát is kellett várnia az ugrására. Még közülük is kiemelendő Kobayashi teljesítménye, aki utolsóként ugrott, és így is sáncrekordot ugrott. Volna.

Volna, ha nem ugrik előtte Lanisek egy bődületesen nagyot, 109,5 métert. Ezzel kereken 6 méterrel megdöntötte a sáncrekordot, amit a japán is megdöntött volna, ha Lanisek nem emeli jóval magasabbra a lécet. A szlovén újabb sikerét aligha veszélyeztette volna bárki is, ha megrendezik a második sorozatot, de szó sem lehetett róla, mert akkor másnap délig is ott vannak a versenyzők.

Lanisek tehát újabb győzelmet aratott, és ennek köszönhetően feljött az összetett pontverseny első helyére. Ehhez persze kellett az is, hogy az első három versenyt megnyerő Kubacki kihagyja az utóbbi két állomást, azaz négy versenyt. Lanisek mögött Kobayashi lett a második, és Klimov a harmadik - az orosz tehát két éremmel zárta a hazai versenyhétvégét.

Hozzászólások