Síugrás - Kubacki mesterhármasa
Kubacki mesterhármasa
Fotó: fis-ski.com

Kubacki mesterhármasa

Buzás GáborBuzás Gábor
2017/08/13 08:21

A síugró nyári Grand Prix szezon harmadik egyéni versenyét rendezték a franciaországi Courchevel-ban.

A kvalifikáció alapján nehéz volt okoskodni, mert teljesen váratlan eredmény született: Lanisek ugrotta a legnagyobbat és egyben a legértékesebbet, a nyári sorozatot 100%-os teljesítménnyel vezető Kubacki végzett a második helyen, és a nyár egyik meglepetésembere, az olasz Colloredo lett a harmadik. Johansson, Kraft, Hula és Gangnes is jól ugrott a délelőtt folyamán.

Az első sorozat meglepetését az orosz Kornilov szerezte azzal, hogy 20. ugróként lejött, és senki sem tudta megelőzni egészen az utolsó előtti indulóig, aki nem volt más, mint Maciej Kot. Ő azonban nem örülhetett sokáig az első helyének, mert rögtön utána érkezett Kubacki, és közel 8 pontot vert rá az első sorozat legnagyobb ugrásával, 133,5 méterrel. Innentől fogva azt lehetett mondani, hogy meglepetés volna, ha nem szerezné meg sorozatban a harmadik győzelmét is az idei nyári sorozatban.

Kubacki mögött egyébként rendkívül szoros volt az állás az első sorozat után, hiszen a 2. helyen álló Kot és a 20. Stoch között mindössze 11,7 pont volt. Az bizony nagyon kevés, tehát számíthattunk arra, hogy bőven lesznek változások az eredményben a második sorozat után.

Voltak is. Csak az nem változott, hogy az első sorozatot az élen záró két lengyel meg is őrizte a pozícióját: Kubacki győzött, Kot lett a második, utánuk viszont nagyon érdekes nevek értek el jó eredményeket. Kornilov meg tudta tartani a harmadik helyét, ami egészen szenzációs eredmény az orosztól. Nemcsak ő lett harmadik, hanem vele holtversenyben Koudelka is. Leyhe ugrotta a legnagyobbat másodjára, csak ő szállt 130 méter fölé, és ezzel az ötödik helyet szerezte meg. Ő áll egyébként az összetett harmadik helyén, és ezt a pozíciót meg tudta tartani.

A lengyelek közül még Zyla és Hula is a top 10-ben zárt, ami meglepetés, az az, hogy Stoch viszont nem, ő csak a 14. lett. Holtversenyben Colloredóval, aki a második sorozat egyik legjobbja volt, hiszen 12 helyet jött előre. A norvégoknak és az osztrákoknak nem sikerült igazán jól ez a verseny, Johansson és Fettner a 7. és a 8. helyen zárt, ezzel ők voltak nemzetük legjobbjai.

Kubacki tehát megnyerte mindhárom idei nyári versenyt, és így természetesen vezeti az összetettet is. A folytatás két hét múlva Hakubában lesz, két egyéni versennyel. Kíváncsian várhatjuk, hogy kik fognak elutazni, kik hagyják ki azt a versenyt, mert jócskán átrendeződhet egy-két nagyobb név nélkül az összetett állása.

Hozzászólások