Síugrás - Kubacki megállíthatatlan!
Kubacki megállíthatatlan!
Fotó: FIS

Kubacki megállíthatatlan!

Buzás GáborBuzás Gábor
2017/10/01 16:22

Az ausztriai Hinzenbachban rendezték a nyári síugró Grand Prix sorozat utolsó előtti versenyét, mégpedig normál sáncon. Nem a nagy ugrások domináltak tehát, hanem a szoros verseny. A Japánban és Oroszországban tett kitérő után visszatértek a mezőnybe mindazon ugrók, akik jól álltak az összetettben az európai versenyek után, és így szinte teljes volt a mezőny. Azért csak szinte, mert a norvégok viszont mindahányan kihagyták ezt a versenyt - ők Kontinentális Kupa viadalra utaztak inkább Klingenthalba, nagysáncra.

Az első sorozatban Wellinger volt az egyetlen, aki 90 méter fölé tudott szállni, és ezzel egy icipicit ellépett a mezőnytől, de semmiképp sem volt behozhatatlan az előnye. A második sorozat kezdetekor úgy nézett ki, hogy öt ugrónak van reális sansza a végső sikerre: Wellingeren kívül Hula, Kot, Koudelka és Kubacki mindenképp győzelmi esélyekkel vágott neki a második ugrásnak. Jó esély volt tehát lengyel győzelemre, még úgy is, hogy egy német vezetett.

És meg is lett végül a lengyel siker, az viszont egészen elképesztő, hogy megint Kubacki tudott győzni, ezúttal az ötödik helyről előrelépve. Másodjára hatalmasat ugrott, 94,5 méterre szállt, és ettől az összes utána ugró versenyző elmaradt, nem is kevéssel. Kubacki tehát megszerezte a győzelmet, ami azt jelenti, hogy tartja 100%-os teljesítményét: négy nyári versenyen indult, és egyiket sem talált legyőzőre.

A lengyelek kettős sikernek örülhettek, hiszen Kubacki mögött Zyla lett a második,. Hulának nem sikerült ilyen jó eredményt elérnie, pedig a kvalifikáció győzteseként és az első sorozat másodikjaként dobogós esélyei voltak, végül mégis csak az ötödik lett. Nem szerezte meg tehát élete első érmét. Koudelka viszont felállhatott a dobogóra, egyetlen nem lengyel versenyzőként. Wellinger az első sorozat első helyéről mindössze a negyedik pozícióba érkezett meg.

A lengyelek tehát domináltak, a top 5-be három, a top 10-be négy versenyzőt delegáltak. Rajtuk kívül a németek tudtak még egynél több top 10-est felmutatni, Leyhe ugyanis a hatodik lett. A legjobb hazai versenyző Kraft volt, aki a 9. helyet szerezte meg.

Az idei nyári Grand Prix sorozat Klingenthalban folytatódik, és egyben véget is ér. Erre a versenyre kedden kerül sor. Az összetettet Kubacki vezeti, közel 50 pont az előnye Lanisekkel szemben. Szinte biztos, hogy megszerzi az összetett elsőséget, inkább csak az a kérdés, hogy meg tudja-e őrizni hibátlan mutatóját, azaz megnyeri-e a záró versenyt is.

Hozzászólások