Síugrás - Kubacki dupla győzelme
Kubacki dupla győzelme
Fotó: FIS

Kubacki dupla győzelme

Buzás GáborBuzás Gábor
2017/07/16 12:02

A wislai nyári síugró hétvégén két viadalt rendeztek: egy csapat- és egy egyéni versenyt. Mindkettő Kubacki győzelmét hozta. Nyilvánvalóan a csapatversenyt nem tudta egyedül megnyerni, kellettek hozzá a világbajnok csapattársak, de messze a legtöbbet ő tette a sikerért. És ezek után úgy volt igazságos a sorstól, hogy az egyéni győzelem is az övé legyen.

Az is igaz, hogy a versenysport és a sors igazságossága két egymástól igen távol álló kategória. Kubackinak kőkeményen meg kellett dolgozni az egyéni sikerért is, és le kellett dolgoznia az első sorozatban összeszedett közel három méternyi hátrányt. Ráadásul Kot volt az elsőszámú ellenlábasa, aki megnyerte a kvalifikációt. De másodjára nem tudott akkorát ugrani, mint Kubacki, sőt, messze elmaradt tőle.

A második helyre így is jó volt Kot, ami azt jelenti, hogy kettős lengyel siker született hazai sáncon. És ez a remek eredmény még azt a gyalázatot is feledtetni tudja, hogy Stoch nem jutott be a második sorozatba. A házigazdák harmadik legjobbja Hula volt, aki az ötödik helyen zárt. Zyla 13. lett, és még Wolny (29.) is megelőzte a nagy bajnokot.

A dobogó harmadik fokán végző Geiger szolgáltatta a nap meglepetését. A német fiatal korábban szerzett már érmet egyéni Világkupa viadalon is (szemben Kubackival), de az egy nehezen értelmezhető, szeles versenyen történt. Volt már nyári érme is tavalyról, de azt egy sokkal gyengébb mezőnyben szerezte. Most viszont két remek ugrással maga mögött tudta tartani Tandét, és sok egyéb riválisát.

A csapattal ezüstérmes norvégok nem szereztek egyéni érmet Wislán, viszont hárman is a top 10-ben zártak: Tande mellett a visszatérő Gangnes és a télen rövid ideig világcsúcstartó Johansson is. Az ő szereplésüknél sokkal meglepőbb Colloredo hetedik helye. Az olasz második ugrásánál visszaesésre lehetett számítani, de oda tudta tenni magát kétszer is, és ezzel beállította élete legjobb nyári szereplését. Korábban már egyszer volt ugyanis hetedik, 2006-ban… A legjobb téli eredménye a nyolcadik hely, de annak is már közel 11 éve.

A szlovénok meglepő módon nem tudtak versenyzőt delegálni a legjobb 10 közé. Semenic az első sorozat 22. helyéről egészen a 11. pozícióig kapaszkodott fel egy remek, 130 méteres ugrással. Prevc, Kranjec és Lanisek is a top 20-ban zárt, és Pavlovcic is jó volt a pontszerzésre. Tepesnek nem sikerült a második sorozatba jutnia, mint ahogy a csapatverseny során vitézkedő Zupancicnak sem.

Az osztrákok legjobbja Schlierenzauer volt, aki a 12. helyen végzett. A németektől Geiger mellett Leyhe is a top 10-ben zárt. A cseheket nem meglepő módon a 6. helyezett Koudelka képviselte a legmagasabb szinten. A fiatal csehek ezúttal nem versenyeztek jól, mind kihullottak az első körben.

A nyári Grand Prix sorozat következő állomása két hét múlva, Hinterzartenben következik.

 

Hozzászólások