Síugrás - Koudelka győzött Wislán
Koudelka győzött Wislán
Fotó: Europress/Getty

Koudelka győzött Wislán

Buzás GáborBuzás Gábor
2016/03/05 18:07

Roman Koudelka idei első győzelmét aratta a síugró Világkupában, ráadásul úgy, hogy a korábbi 24 versenyen egyszer sem állhatott fel a dobogóra. Annak fényében, hogy a tavalyi szezonban négyszer győzött, és további négy alkalommal szerzett érmet, és az összetett pontverseny hetedik helyén zárt, az idei szezonja természetesen csalódást keltő volt. Wislán azonban eljött az ő ideje, és ez a siker még úgy is komoly értékkel bír, hogy Peter Prevc már nem lehetett igazán motivált, hiszen az előző hétvégén bebiztosította Világkupa elsőségét. Ettől függetlenül a második ugrása remek volt, és a 13. helyről feljött egészen az 5. pozícióig.

Meg aztán nem csak a szlovénnal kell foglalkozni, és nem csak őt kell legyőzni. Hanem például a teljes norvég kontingenst, akik közül ezen a versenyen Forfang tűnt a leginkább esélyesnek, minthogy hogy vezetett az első ugrások után. Csakhogy a második sorozat nem sikerült annyira jól neki, és lecsúszott a dobogóról csak a 4. helyen végzett. Talán elizgulta a szituációt, hiszen még sosem nyert VK-versenyt. Ezzel együtt ezúttal is volt norvég érmes, mégpedig Gangnes, aki az utóbbi négy alkalommal messzire került az érmektől, de Wislán felállhatott a dobogó második fokára. A bronzérem az 500. Világkupa indulására készülő Kasai nyakába került, idén már ötödször.

Koudelka a győzelmével feljött a pontverseny 10. helyére. Freund jól versenyzett, és mindössze 7 tizeddel kapott ki Prevctól, de ezen a napon ez mindössze a 6. helyhez volt elegendő. A nemrég hármas győzelmi sorozatot produkáló Hayböck csak a 8. lett, Kraft pedig meglepően hátul végzett, a 21. pozícióban. A lengyelek jó előjelekkel várták a hazai versenyüket, mert mind a kvalifikációban, mind a próbaugrások során jól ugrottak, de az érmes helyektől igen messze végeztek. Legjobbjuk, Stoch, a 10. helyen zárt. Összességében azért jól szerepeltek, mert további négy versenyzőjük férkőzött be a top 20 közé.

Sajnos az időjárás nem volt kegyes Wislával, ahol idén először terveztek két Világkupa versenyt rendezni. Pénteken ködben, nehéz látási viszonyok mellett ugrottak, de a széllel nem volt gond. A szombati versenyt viszont törölni kellett, így hát Wisla ezúttal is csak egy versenyt rendezhetett, ahogy az korábban is lenni szokott a Világkupában.

Két hétvége van még hátra az idei sorozatból, a jövő héten Titisee-Neustadtban rendeznek két egyéni versenyt, aztán következik a planicai szezonzáró, két egyéni és egy csapatversennyel a repülősáncon.

Hozzászólások