Síugrás - Kobayashi, Kraft, Stoch, vagy valaki más? Kezdődik a Négysáncverseny!
Kobayashi, Kraft, Stoch, vagy valaki más? Kezdődik a Négysáncverseny!
Fotó: Europress/AFP

Kobayashi, Kraft, Stoch, vagy valaki más? Kezdődik a Négysáncverseny!

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2019/12/28 14:31
Az oberstdorfi kvalifikációval ma délután 68. alkalommal veszi kezdetét a síugrás egyik legjelentősebb eseménye, a Négysáncverseny. Meglehetősen izgalmasnak tűnik az idei kiírás, nincs kimagasló favorit, többen is komoly esélyekkel szállnak harcba a végső győzelemért.

A program nem változott az elmúlt évekhez képest. Ma délután az oberstdorfi selejtezővel kezdődik a 2019/2020-as Négysánc, holnap már az első versenyre is sor kerül. Garmisch-Partenkirchenben a szilveszteri kvalival folytatódik a sorozat, január elsején pedig a hagyományos újévi verseny következik. Egy szünnapot követően az ugrók átköltöznek Ausztriába, január 3-4-én Innsbruckban mérkőznek meg, majd 5-6-án Bischofshofenben koronázzák meg az idei győztest. Az Eurosport élőben közvetíti az eseményeket, megéri végig velünk tartani!

Az idei szezon eddig meglehetősen zaklatottan alakult. Szeles versenyek, kizárások és meglepetésdobogók is akadtak bőven, így nehéz megjósolni az összetett győztes személyét. Az enyhe időjárás és a hóhiány jelentősen megnehezítették a szervezők dolgát, a rajtra azonban minden készen áll. Remélhetőleg nem a szél játssza majd a főszerepet, és fair, igazságos versenyeket láthatunk, ahol a körülmények nem babrálnak ki a főszereplőkkel.

A legnagyobb esélyesnek három korábbi Négysánc-győztes, Ryoyu Kobayashi, Stefan Kraft és Kamil Stoch tűnnek. Közölük a címvédő Ryoyu Kobayashi hangolt a legjobban. A fiatal japán, aki tavaly úgy nyerte meg a Négysáncot, hogy mind a négy versenyen győzni tudott, idén a „Turné” előtti utolsó, engelbergi világkupa-versenyt behúzta, és összetettben is átvette a vezetést. Kobayashinak a mezőnyhöz képest nincs akkora előnye, mint tavaly, és messze nem olyan meggyőző, ennek ellenére senki sem lepődhetne meg, ha összejönne a címvédés.

053_20190122150033_KINQ1_7547_150031445.jpg Fotó: Europress/AFP

A hét éven át tartó osztrák győzelmi széria négy évvel ezelőtt megszakadt, Stefan Kraft azonban idén újra örömünnepet varázsolna Bishofshofenbe. A kétszeres világbajnok úgy érzi, még sosem várta ilyen jó formában a Négysáncot, annak ellenére is bizakodó, hogy Engelbergben csúnyán bukott, és enyhén ugyan, de még a napokban is érezte az esés következményeit. Kraftnak nagy előnyt jelent, hogy a két hazai sáncon fejeződik be a viadal, kifejezetten kedveli a Négysánc állomásait, nem csoda, hogy többen az idei Négysáncverseny legnagyobb esélyesének tartják. Kraft mellett a többi osztrák versenyzőre is érdemes figyelni, Thomas Diethart emlékezetes diadala óta tudjuk, enyhe túlzással, bárki képes közülük meglepetést okozni. Idén Jan Hörl, Philipp Aschenwald és Daniel Huber is beverekedheti magát a legjobb tízbe. Mindhárman álltak már dobogón világkupa-versenyen, Hoerl és Aschenwald különösen jól szerepelnek idén, kíváncsian várjuk, mire mennek a Négysáncon.

068_AA_04012015_313.jpg Fotó: Europress/AFP

Kamil Stoch híres arról, hogy rendre a legjobb pillanatokra időzíti formáját. Az engelbergi hétvégén az első versenyen győzött, így ő is kifejezetten jó állapotban várja a Négysáncot. Stoch kétszer már elhódította az aranysast, két éve úgy, hogy a torna összes állomását megnyerte. A lengyel teljesítményét az idei szezonban eddig nem lehetett túl stabilnak nevezni, így mindenképp kiegyensúlyozottabban kell ugrania, ha tényleg harcba akar szállni a végső győzelemért.

000_VU0CE.jpg Fotó: Europress/AFP

A németek Hannawald 2002-es sikere óta várnak arra, hogy ismét Négysánc-győzelmet ünnepelhessenek. A folyamatos csalódások után az utóbbi években összetett dobogós helyezéseknek azért már örülhettek a társházigazdák, az aranysas azonban rendre messze volt: Freund, Wellinger, Eisenbichler és Leyhe is úgy zártak a pódiumon, hogy a végső győzteshez képest viszonylag jelentős ponthátránnyal végeztek. Idén leginkább Karl Geigerben bízhatnak, aki rendkívül stabil, és folyamatosan megbízható formában ugrik. Geiger a legnagyobb esélyesekhez képest kevesebb tapasztalattal rendelkezik, így kérdéses, hogyan bírja a német média által generált, egyébként is hatalmas nyomást.

Az elmúlt években visszafogottabban teljesítő Peter Prevc idén újra életjeleket ad magáról. A szlovén dobogóra állhatott Engelbergben, és előtte Rukában is elért már egy harmadik helyezést, amelyet akkor kizárás miatt elveszített. A legidősebb Prevc 2015/16-ban rekordpontszámmal nyerte meg a Négysáncot, kifejezetten kedveli a négy versenyhelyszínt, így érdekes lehet, mire megy idén. Prevc győzelme alapvetően meglepetés lenne, ugyanakkor láttunk már nagyobb csodát is a Négysáncversenyek történetében.

A norvégok a 2019/2020-as Négysáncverseny sötét lovai. Johann André Forfang, Marius Lindvik, Daniel-André Tande vagy Robert Johansson is meglepheti a mezőnyt. Ugyanakkor igazán aggasztó hírek is érkeznek a csapat háza tájáról, Johansson hátfájdalmakkal küzd, így még az sem biztos, hogy végig tudja csinálni a sorozatot. A norvégoknál emellett a stabilitás mindig nagy kérdés, ritka, hogy nyolc egymást követő ugrást képesek hasonló színvonalon bemutatni. Idén talán leginkább Lindviktől várható egy nagyobb eredmény. Tande hiába kezdte két győzelemmel a szezont, az utóbbi hetekben mutatott formája alapján nem tekinthető a Négysánc esélyesének.

000_1MI8O4.jpg Fotó: Europress/AFP

Az idei Négysáncversenynek akadnak neves hiányzói. Noriaki Kasai 25 év után először kénytelen kihagyni a viadalt, gyengébb formája miatt nem került be a japán csapatba. Severin Freund, bár úgy tervezte, hogy a Négysáncra visszatér, továbbra sem tud kimászni évek óta tartó sérüléskálváriájából, ezúttal hátproblémái miatt hagyja ki a Turnét.

A mezőny viszonylag kiegyensúlyozottnak tűnik, nincs kiemelkedő favorit, így érdekes, az elmúlt évekhez képest szorosabb verseny várható. A Négysáncverseny még sosem okozott hiányt izgalmakban, így idén is megéri a síugrás legnagyobb hagyományokkal bíró csúcseseményét követni. 

Hozzászólások