Síugrás - Kobajasi tizedik győzelmével útban az újabb rekord felé
Kobajasi tizedik győzelmével útban az újabb rekord felé
Fotó: Europress/AFP

Kobajasi tizedik győzelmével útban az újabb rekord felé

Szentimrei KristófSzentimrei Kristóf
2019/02/02 19:50

A péntekinél is izgalmasabb versenyt hozott a második sírepülő-verseny a németországi Oberstdorfban, melyen csupán fél pont különbség döntött Kobajasi Rjoju és Marcus Eisenbichler között. A németnek továbbra is várnia kell első világkupa-győzelmére, míg a japánnak már szezonbeli tizedik elsősége volt a mostani.

Jóval stabilabb széljárás fogadta szombaton a síugrókat péntekhez képest az idény első sírepülő-fordulóján, Oberstdorfban. Az első versenyen kisebb meglepetésre a mindössze 18 éves szlovén Timi Zajc győzött, és akkor úgy is gondolhattuk, hogy talán néhány viadal erejéig átveszi a vezető szerepet a fiatal síugrók között a nála négy esztendővel idősebb Kobajasi Rjojutól. Nemcsak azért, mert az összetettben toronymagasan éllovas japán idei legrosszabb teljesítményét elérve csak 14. lett pénteken, hanem mert így sorozatban öt versenyen maradt győzelem nélkül. Ez persze csak a korábbi domináló szintjéhez képest meglepő, amikor még hatszor nyert egymás után, melyben benne volt a történelmi grand slam is a Négysáncversenyen.

Természetesen egy (szó szerint) szárnyaló sportolónál is eljön az a pont, amikor kikerül a zónából, amikor elveszik az az érzés, ami korábban megvolt. De pont ez különböztet meg egy klasszist a jótól, hogyha nincs csúcsformában, akkor is a legjobb tud lenni. Kobajasi pedig most megmutatta, hogy bizony a februári világbajnokság közeledtével újra élezi a formáját, amelynek most egy újabb világkupa-győzelem lett a jutalma.

Már az első sorozatban is ő szerezte a legtöbb pontot 224 méteres ugrásával, a második helyen ezúttal is a lengyel Pjotr Zyla állt, míg a bronzérmes pozícióból a selejtező győztese, a német Marcus Eisenbichler várhatta a folytatást. Régi fényükben tündököltek az osztrákok, akik közül a világcsúcstartó Stefan Kraft mellett az egykori jó formáját idéző Michael Hayboeck és Philipp Aschenwald is ott voltak a legjobb tíz között.

A pénteki versennyel ellentétben most a második sorozatban jöttek az igazán nagy ugrások. Nyolcan is túlugrották Kobajasi első körben mutatott repülését (köztük ő maga is). Először Johann André Forfang szállt el 230 méternél is messzebb, majd Kamil Stoch, Robert Johannson és Kraft is alig maradtak el a norvégtól távolságban, viszont mindhárman megelőzték őt. Jöhetett a hazai pályán kirobbanó formában ugró Eisenbichler, aki meg sem állt 237,5 méterig, mellyel csupán egy méterre maradt el Daniel-André Tande sáncrekordjától. Ezzel a hatalmas repüléssel közel került Eisenbichler első egyéni vk-győzelméhez, hiszen mindössze néhány ponttal volt lemaradva az élen álló Kobajasitól.

Azonban a fiatal japán ismét elorozta a győzelmet a 27 esztendős némettől, miután másodikra 234 métert ugrott, a szebb talajfogásnak köszönhetően pedig fél pontot megőrzött az előnyéből. Kobajasi már a Négysáncverseny két német állomásán is csak egy hajszállal előzte meg Eisenbichlert, és Oberstdorfban a sors most ismételte önmagát. Persze vasárnap rögtön jöhet a revans, és ha Eisenbichler pénteken harmadik, szombaton pedig második volt, akkor törvényszerűen egy első helynek kellene következnie számára a záróviadalon.

Ami az első sírepülő-sikerét ünneplő Kobajasit illeti, neki a mostani már a tizedik győzelem volt a szezonban, amellyel közel került egy újabb rekordhoz. Tíznél több versenyt eddig csak öt síugró nyert egy szezonon belül, és ha Kobajasi tovább bővíti ezt a klubbot (akár már vasárnap), 15 győzelem esetén már beállítaná a szlovén Peter Prevc 2015/16-ban elért hihetetlen csúcsát.

Íme az eddigi lista:

1. Peter Prevc (Szlovénia) 15 győzelem (2016/17)
2. Gregor Schlierenzauer (Ausztria) 13 győzelem (2008/09)
3. Jane Ahonen (Finnország) 12 győzelem (2004/05)
4. Martin Schmitt (Németország) 11 győzelem (1999/2000)
5. Adam Malysz (Lengyelország) 11 győzelem (2000/01)

Még tíz egyéni verseny van hátra az idei világkupából, ennek a felét kellene megnyernie Kobajasinak a rekordbeállításhoz. Amennyiben újra előveszi a csúcsformáját, akár egy sokáig megdönthetetlen csúcsot is felállíthat.

Végeredmény: 
1. Kobajasi Rjoju (Japán) 427,0 pont (224 méter/234 méter)
2. Marcus Eisenbichler (Németország) 426,5 (219,5/237,5)
3. Stefan Kraft (Ausztria) 421,7 (213/230)

A világkupa állása:
1. Kobajasi Rjoju 1351 pont
2. Stefan Kraft 881 pont
3. Kamil Stoch (Lengyelország) 829 pont
Hozzászólások