Síugrás - Kettős lengyel győzelem Lillehammerben
Kettős lengyel győzelem Lillehammerben
Fotó: Europress/Getty

Kettős lengyel győzelem Lillehammerben

Németh GergelyNémeth Gergely
2016/12/12 14:53

A kétszeres lengyel olimpiai bajnok Kamil Stoch egy rendkívül nehéz versenyt nyert meg vasárnap Lillehammerben. Stoch 134 és 130,5 méteres ugrásaival karrierje 16 VK-győzelmét jegyezte, az elsőt 2015 januárja óta.

Csupán 0,6 ponttal Stoch mögött a honfitárs Maciej Kot állhatott fel a dobogó második fokára, ezzel életében először nyert érmet VK-versenyen. Mindez igaz a harmadik helyen záró német Markus Eisenbichlerre, aki a második sorozatban 135 méteres ugrással kapaszkodott a rangsorban.

"Meglehetősen régen nyertem már. A második ugrást követően nem is gondoltam, hogy összejön a dobogó, úgy éreztem negyedik vagy ötödik leszek." - emlékezett vissza Stoch. "Tegnap is magas szinten ugrottunk, de a többiek elképesztő formában vannak. Nagyon fontos a napi forma és emellett szükség van a szerencsére is."

Utóbbi mondatával a folyamatosan változó szélerősségre és szélirányra utalt Stoch, több elit versenyző járt pórul a folyamatosan változó körülmények miatt.

Maciej Kot aki a nyári Grand Prix-szezon után a VK-ban is nagyon jól muzsikál, bizakodóan néz előre:

"Nagyon nehéz versenyen vagyunk túl. Nagyon boldog vagyok az eredmény miatt, de még nagyon messze van a szezon vége, szóval előre kell tekinteni, sok munka vár még ránk."

Eisenbichler meglepődve nyilatkozott a dobogós eredmény után:

"Jó érzés felnőni a nagyok közé. Még mindig nehezen hiszem el, hogy ez megtörtént. Az első ugrásom ráadásul nem is volt jó, de panaszkodni persze nem fogok."

Ami a többi németet illeti: Wellinger 10., Geiger 14., Leyhe 18., Freitag 23. és Severin Freund a 26. helyen végzett. A két évvel ezelőtti összetett győztesnek esélyt sem adtak a körülmények akár egyetlen jó ugrásra sem.

Hasonlóan nem volt szerencsés az első ugrásával a hazaiak legjobb formában lévő versenyzője, Daniel Andre Tande. Tande viszont a második sorozatban megmutatta, mire képes és 141 méteres ugrásával a 23. helyről a negyedik helyre kapaszkodott fel.

Érdekesség, hogy nem végzett pontszerző helyen svájci, finn és francia versenyző sem, ami különösen csalódásra okot adó eredmény a svájciaknak, akik jövő héten hazai sáncon versenyezhetnek Engelbergben.

Ami pedig a Prevc családot illeti, Domennek nem sikerült folytatnia mesébe illő sorozatát, de hatodik helyezésével megőrizte elsőségét a világkupában. Peter Prevc a kilencedik helyen zárt.

A héten a VK Engelberbe utazik két további versenyre.

Hozzászólások