Síugrás - Két évvel a szörnyű tragédia után nyíltan beszélt öccse öngyilkosságáról az olimpiai bajnok síugró
Két évvel a szörnyű tragédia után nyíltan beszélt öccse öngyilkosságáról az olimpiai bajnok síugró
Fotó: Europress/AFP

Két évvel a szörnyű tragédia után nyíltan beszélt öccse öngyilkosságáról az olimpiai bajnok síugró

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2020/02/12 19:42
Daniel-André Tande rendkívül sok mindenen ment keresztül az elmúlt években: súlyos betegség és sérülések kísérték pályafutását, a számára legnehezebb időszakot azonban egy szörnyű családi tragédia jelentette. A síugró 18 éves öccse két évvel ezelőtt öngyilkosságot követett el. Tande családja két évvel a felfoghatatlan tragédia után egy norvég televíziós műsorban beszélt először a történtekről.

Ha csak az eredményeket figyeljük, a 2017/2018-as szezon kifejezetten jól sikerült Daniel-André Tande számára. A norvég az oberstdorfi sírepülő-világbajnokságon egyéniben és csapatban is aranyérmet szerzett, Phjongcshangban pedig olimpiai bajnok lett a norvég csapat tagjaként. Tande sikereit azonban egy szomorú családi tragédia árnyékolta be, amelyről akkoriban nem beszélt a tehetséges síugró. Úgy gyűjtött be két világbajnoki- és egy olimpiai aranyat, hogy néhány hónappal előtte 18 éves öccse öngyilkosságot követően életét veszítette.

2018 januárjában Tande sírepülő világbajnoki címet szerzett Oberstdorfban. A fiatal versenyző ezzel pályafutása eddigi legkiemelkedőbb eredményét érte el. A győzelem azonban nem a felhőtlen boldogságról szólt Tande számára, hanem a pár hónappal korábban történt családi tragédiát juttatta eszébe. A norvég a versenyt megnyerve az öltözőbe menekült, ahol pár perccel a díjkiosztót megelőzően zokogásban tört ki. Legnagyobb sikerét aratva érezte leginkább öccse hiányát, így titokban sírt, miközben a szervezők már vártak rá.

000_X997I.jpg Fotó: Europress/AFP

A Tande-család évekig nem beszélt a történtekről, idén nyáron és ősszel azonban betekintést engedtek életükbe, megengedték, hogy az egyik norvég televíziós társaság róluk forgasson, és így Tande öccsének öngyilkosságáról is nyíltan beszéltek.

Tande legfiatalabb testvére, Hakon-Kristoffer 2017 szeptemberében mindössze 18 éves volt, amikor önkezűleg vetett véget életének. A fiút egy erdőben találták meg, helikopterrel azonnal kórházba szállították, az orvosok kilenc napig küzdöttek az életéért, de nem sikerült megmenteni őt. Tande öccse szintén síugró volt, sokak szerint bátyjánál is nagyobb tehetséggel bírt. A testvérek közös gyermekkori álma volt, hogy együtt versenyezhessenek a világkupában, ők akartak lenni az új Hautamäki-fivérek.

Tande és családja azért mesélték el a történetet, hogy ezzel segíteni tudjanak másoknak. A norvég síugró szerint fontos, hogy a téma, ami még mindig tabunak számít, megfelelő figyelmet kapjon.

043_dpa-pa_191227-99-279010_dpai.jpg Fotó: Europress/AFP

Tandét különösen megviselte öccse elvesztése és az ezt követő időszak. 2018 nyarán ráadásul újabb súlyos csapás érte, egy különösen ritka, úgynevezett Stevens-Johnson-szindrómát állapítottak meg nála, amelynek következtében ő maga is életveszélyes állapotba került. A szindrómában szenvedők körében 30%-os a halálozási arány, napokon át Tande sem volt biztos benne, hogy túléli. A norvég végül leküzdötte a betegséget, és visszatért a világkupába. Nem sokkal később azonban újabb nehézség hátráltatta pályafutását: térdérülést szenvedett, így a tavalyi szezont idő előtt fejezte be.

A küzdeni tudását már többszörösen bizonyító síugró a mostani idényt már egészségesen kezdte, s nem is akárhogyan: a szezon első két világkupa-versenyét megnyerte. Formája azóta némileg visszaesett, de a Négysáncversenyen, Innsbruckban azért felállhatott a dobogóra. A legutóbbi willingeni versenyt influenzás megbetegedés miatt kénytelen volt kihagyni, a hétvégén azonban visszatérhet, és Kulmban már rajthoz állhat az év első sírepülő-viadalán.

A még mindig csak 26 éves norvég fiatal kora ellenére már rendkívül sok nehézséggel megküzdött. A síugrás azonban mindig segítette, hogy átlendüljön a szörnyű csapásokon. A mezőny egyik legtehetségesebb versenyzője Tande, aki a jövőben még inkább meghatározó versenyzője lehet a sportágnak. Remélhetőleg a tragédiákat hátrahagyva, a jövőben eredményeiről és sikereiről számolhatunk be.


Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük,  olvassa el ezt az oldalt!  Amennyiben másért aggódik,  ezt az oldalt  ajánljuk figyelmébe.

Hozzászólások