Síugrás - Kérdezz-felelek Walter Hoferrel
Kérdezz-felelek Walter Hoferrel
Fotó: Europress/AFP

Kérdezz-felelek Walter Hoferrel

Németh GergelyNémeth Gergely
2016/11/21 14:38

A rukai férfi és lillehammeri női síugró világkupa-idénynyitó előtt a FIS síugró versenyigazgatók, Walter Hofer és Chika Yoshida megosztottak pár információt a közelgő szezonról.

Milyen újdonságot hoz a szezon?

Walter Hofer: A férfi szakágban nem lesz szabályváltoztatás. Ez segítheti a kisebb síugró nemzeteket, hogy közelebb kerüljenek a nagyokhoz. Már a nyári Grand Prix-sorozatban érezhető volt a felzárkózás, hiszen olyan nemzetek versenyzői jegyeztek top 10-es helyezéseket, mint USA, Kanada és Oroszország.

Chika Yoshida: A női szakágban először rendezhetünk nagysáncon versenyt. Januárban a Négysánc verseny után Oberstdorfban két futam, illetve a szezonzáró Holmenkollen/Oslo verseny is nagysáncos lesz, a többi verseny normál sáncon kerül megrendezésre. Mindemellett a nőknél is annyi hírről tudunk beszámolni, hogy nincs szabályváltoztatás, így zökkenőmentesen készülhetnek a csapatok a lillehammeri kezdésre.

Melyik eseményt várod a leginkább?

Chika Yoshida: Fontos állomás lesz az új olimpiai sáncon rendezett verseny Pjongcsangban, mely hivatalos tesztversenyként szolgál a 2018-as olimpiai játékokra. Természetesen az Északi-sí világbajnokság Lahtiban szintén kiemelt verseny lesz a szezonban.

Walter Hofer: Nagyon sok rendező helyszín komoly befektetéseket eszközölt, hogy fejlessze a sáncait. Kuusamo, Klingenthal, Engelberg, Zakopane, Oberstdorf, Pjongcsang, Lahti, Trondheim és Vikersund is komoly összegeket költött a versenyzői biztonság és a nézői élmény fokozására, kíváncsian várom, hogy miként debütálnak ezek a fejlesztések.

Mi lesz a legnagyobb kihívás a versenyzők számára a szezonban?

Walter Hofer: Ez egyéni mindenki számára. Nagyon sok kiemelkedő pontja van a szezonnak, ott van a Négysánc, a vb és az új debütáló sorozat, a Raw Air, amely négy különböző helyszínen zajlik majd 10 napon át.

Chika Yoshida: Meglehetősen szoros időbeosztása lesz a versenyzőinknek. A koreai tesztverseny és a vb persze kiemelt fontosságú.

Nagyon jó nézettséget hozott az előző szezon, szerinted miért ilyen népszerű a sport az utóbbi időben?

Chika Yoshida: A síugrás esztétikus sport. Látványos helyszínen, látványos teljesítményt nyújtanak a versenyzők.

Walter Hofer: Mindemellett ne felejtsük el, hogy mind a versenyhelyszínek, mind a TV-csatornák egyre komolyabb fejlesztésekkel teszik élvezhetőbbé és látványosabbá sportunkat és a helyszíni hangulatról még nem is beszéltünk.

A férfi síugró világkupa csütörtökön a rukai selejtezővel, míg a női sorozat december 1-én kezdődik a lillehammeri kvalival.

Hozzászólások