Síugrás - Kasai: "600 a cél"
Kasai: "600 a cél"
Fotó: fis-ski.com

Kasai: "600 a cél"

Buzás GáborBuzás Gábor
2016/03/10 15:01

Matti Nykaenen, Jens Weissflog, Jan Boklöv, Andreas Goldberger - olyan, mintha ezek a nagyágyúk ezer éve versenyeztek volna a síugrósáncokon. Van viszont egy aktív sportoló, aki már velük együtt is ugrott: Kasai Noriaki. A japán veterán mai ellenfelei többek között Peter és Domen Prevc (utóbbi 1999-ben született), Severin Freund és Michael Hayböck. Kasai azonban nem törődik az ellenfelei nevével, sem a saját korával, és egyszerűen nem hajlandó abbahagyni a versenyzést. Továbbra is eredményes, és lázba tudja hozni a nézőket.

Kasai a legutóbbi Világkupa versenyen, Wislán is a dobogóra állhatott. A harmadik helyen végzett pályafutása 498. VK-versenyén, a 27. szezonja során már ötödször, Vikersund, Trondheim, Sapporo és Engelberg után; egészen hihetetlen teljesítmény. 43 évesen képes folyamatosan olyan szinten versenyezni, amiről a legtöbb nála sokkal fiatalabb ellenfele csak álmodozhat.

Mindez már csak azért is lenyűgöző, mert a sikeres síugrásnak számos összetevője van. És ezek olyan dolgok, amelyeket szinte lehetetlennek tűnik ebben az életkorban is fenntartani. Tökéletes fizikai fittség, különleges ruganyosság, robbanékonyság, energia a folyamatos motivációs szint megtartásához, és nem utolsó sorban rengeteg bátorság szükséges.

Kasai láthatóan tökéletesen alkalmazkodott az utóbbi 25 év technikai és szabályváltozásaihoz, melyek egyeseknek nehézségeket okoztak. Kasai a tőle immár megszokott könnyedséggel kihagyja a versenyek előtti próbaugrások nagy részét, annak érdekében, hogy ne terhelje túl a testét. Aztán a versenyen a lehető legjobb teljesítményt nyújtja, szinte kivétel nélkül. Pontosan tudja, hogy mit csinál, minden lépése átgondolt. Tapasztalata hatalmas előnyt jelent.

Mindennek következtében Kasai a legnépszerűbb síugró - eltekintve Peter Prevc hazai rajongótáborától. Nem számít, hogy melyik sáncon versenyeznek, mindenhol ő kelti a legnagyobb lelkesedést. A nézők ugyanis tudják, hogy mennyire értékes teljesítmény az ő versenyzése. A különlegessége mellett Kasai rendkívül sportszerű, csodás nagykövete sportágának, a síugrásnak.

FIS: Mit jelent számodra az 500 Világkupa-rajt?

Kasai: Számomra szenzációs ez a mérföldkő, és nagyon boldog vagyok. Biztos, hogy érzelmes pillanat lesz az 500. versenyem. Eszembe fognak jutni a hosszú évek során átélt gyönyörű emlékek, és persze a fájdalmas vereségek, a sérülések is. Számos részlete van a hosszúra nyúlt pályafutásomnak, de az a legfontosabb, hogy élvezzem ezt a csodás pillanatot.

Schmitt, Malysz és Kasai 2001-ben

FIS: Többször is elmondtad már, hogy még egy ideig szeretnél versenyezni. Meddig tartod ezt lehetségesnek?

Kasai: 16 éves korom óta indulok a Világkupa versenyeken, azaz immár 27 éve. Amikor 40 éves lettem, akkor úgy gondoltam, hogy 50 éves koromig akarom folytatni. Mostantól fogva ez még hét évet jelentene. Momentán elég fittnek érzem magam ahhoz, hogy megvalósítsam ezt a tervemet. Az 500 szép szám, de nekem a 6-os a kedvencem. El akarok jutni a 600 VK-indulásig, az 500-as mérföldkövet csak átmeneti pontnak tartom, és nem a pályafutásom végének. Ha már én tartom a legtöbb indulás rekordját, akkor miért ne lehetne ez egy olyan csúcs, amelyet soha senki sem fog megdönteni?

FIS: Felállítottál már néhány Guiness rekordot. Fontosak számodra ezek?

Kasai: Ezek a rekordok csak úgy megtörténtek, az ember nem tudja eltervezni az ilyesmit, és én nem is gondolok ezekre. Fiatalabb koromban túlságosan sokat gondolkodtam, túlságosan sokféle dologról. Például arról, hogyan kellene végrehajtani a következő ugrásomat. Időközben rájöttem, hogy nem kell a tervezéssel foglalkoznom, mert teljesen automatikusak a mozdulatok. Már nem gondolkodom az ugrásaimon, csak végrehajtom őket. Egyszerűen élvezem az ugrásokat. A Szocsi olimpia után jöttem rá (ahol egyéni ezüstöt nyert, és bronzot a csapattal - a szerk.), hogy ennyire egyszerű az egész. A 2014-es olimpia óta csak jól érzem magam, és élvezem az ugrást. És mindig nagyon várom a következő versenyt.

FIS: Minden bizonnyal Titisee-Neustadtban fogod ünnepelni az 500. versenyedet. Örülsz ennek a helyszínnek?

Kasai: Az egy nagyon jó hely. Németország igen fontos nemzet a téli sportokban, és azt hiszem - bár nem vagyok biztos benne -, hogy a legtöbb győzelmemet ott szereztem. Azt viszont biztosan tudom, hogy sok szurkolóm van Németországban, tehát nagyon szeretek oda menni. Ha én dönthettem volna, akkor valószínűleg éppen Németországot választom az 500. versenyem helyszínéül.

Kasai pályafutásának legfontosabb mutatói:

Első Világkupa verseny: 1988. december 17., Sapporo

17 Világkupa győzelem

Sírepülő világbajnoki cím 1992-ben

3 olimpiai érem

7 világbajnoki érem

Forrás: fis-ski.com

Hozzászólások