Síugrás - Jön Planica - 4 versennyel!
Jön Planica - 4 versennyel!
Fotó: Europress/Getty

Jön Planica - 4 versennyel!

Buzás GáborBuzás Gábor
2016/03/16 23:08

Az immár hagyományosan szezonzáró planicai sírepülő hétvége egyik érdekessége, hogy a tervezett három helyett négy versenyt láthatunk az előttünk álló napokban. A múlt vasárnap elmaradt Titesee-Neustadt-i második verseny helyett csütörtökön Planicán ugrik a mezőny. Ennek a versenynek az lesz a különlegessége, hogy (mivel erre a napra kvalifikációt szántak eredetileg) az első sorozat egyben a pénteki verseny selejtezője lesz. A második sorozatban ugyanúgy 30-an fognak ugrani, ahogy az megszokott.

A hazaiak igen jó esélyekkel indulnak. Egyrészt azért, mert Prevc immár Világkupa győztesként is remek formát mutat, másrészt pedig azért, mert repülősáncon Tepes és Kranjec is a favoritok közé tartozik. Az utóbbi öt planicai verseny közül négyen hazai győzelem született, és ezeket elfelezte Prevc és Tepes. Kranjec pedig nyert idén egy sírepülő VK-futamot Vikersundban.

Hatalmas ünnep ígérkezik Planicán, hiszen hazai versenyző hódította el a VK-kristálygömböt, és nem is akármilyen fölénnyel. Prevc már beállította az egy szezonban megszerzett győzelmek (13) rekordját, melyet immár ketten tartanak Schlierenzauerrel. A szlovénnak még három egyéni versenye van arra, hogy egyedül birtokolja ezt a csúcsot. Az osztrák szupersztár egy szezonon belül 20 éremmel rekordtartó, ebben a kategóriában Prevc (még) elmarad mögötte, hiszen 19-cel áll. Szintén jó eséllyel meg fog dőlni vasárnapig az ugyancsak Schlierenzauer által tartott szezonbeli pontszámrekord (2083), amitől Prevc már csak 60 pontra áll. És még valami: Prevc lehet az első, aki három egymást követő szezonban nyeri meg a sírepülő Világkupa pontversenyét.

A Világkupa pontversenyében az első helyért nem, a másodikért pedig valószínűleg nem lesz verseny. Freund előnye 151 pont a harmadik helyezett Gangnesszel szemben, aki ugyan az előző két verseny során hozott a németen 55 pontot, de még így sem került igazán jó pozícióba az esetleges előzéshez. Ráadásul inkább hátrafelé kell tekingetnie, ugyanis Hayböck mindössze 38 ponttal marad el tőle. És ha már szóba került egy norvég: kérdés, hogy tudnak-e idén még egy versenyt nyerni azok után, hogy az idei szezonban 26 érmet szereztek (egyéni és csapat összesen), de ebből csak öt volt arany.

És persze az egyik legfontosabb: az első planicai verseny lesz Kasai 500. Világkupa indulása. Őrült nagy ünneplést fog kapni, az egészen biztos. Tavaly egyébként Prevc, Tepes, Kraft, illetve Tepes, Prevc, Velta volt a két egyéni verseny dobogója. A csapatversenyt Szlovénia nyerte Ausztria és Norvégia előtt.

A program: csütörtökön 10 órától egyéni verseny az Eurosport 2-n,

Pénteken egyéni verseny 15:30-tól az Eurosport 1-en,

Szombaton csapatverseny 10 órától az Eurosport 1-en,

Vasárnap egyéni verseny 10 órától az Eurosport 1-en.

Hozzászólások