Síugrás - Japán győztes a szezonnyitón!
Japán győztes a szezonnyitón!
Fotó: fis-ski.com

Japán győztes a szezonnyitón!

Buzás GáborBuzás Gábor
2017/11/20 11:33

Már a kvalifikáció után sejteni lehetett, a csapatverseny után pedig egyenesen várható volt, hogy Kobayashi Junshiro jól fog szerepelni a Világkupa-szezon első egyéni versenyén. Azt viszont, hogy ő lesz a győztes, talán még ő maga sem várta. Pedig így történt, egy nagyon érdekes és színvonalas versenyen, a wislai sáncon szerezte meg élete első VK-sikerét a japán.

Aki korábban nemhogy nem győzött, de még csak dobogóra sem állhatott ezen a szinten. Tavaly összesen 20 pontot kapart össze a téli szezonban. A nyári GP-sorozatban megnyert ugyan két versenyt, de az nyár volt, és ráadásul Japánban történt, tehát nem lehetett neki túlságosan nagy jelentőséget tulajdonítani. Csakhogy át tudta menteni a formáját télre is, a kvaliban (az immár teljes mezőnyös kvaliban!) harmadik lett, és a japán csapat ötödik helyéhez is nagyon kellett az ő szereplése.

A legutóbbi japán egyéni férfi VK-éremért nem kell sokat visszamennünk az időben, hiszen Kasai az előző szezon végén egy ezüstöt és egy bronzot is szerzett, de vajon mikor született legutóbb japán győzelem? Bizony elég régen, 2014 novemberében, azaz három éve történt, hogy a rukai sáncon Kasai és Ammann győzött holtversenyben. A legendás veteránon kívül ebben az évtizedben Ito szerzett még elsőségeket, de ő sem mostanában; a 2011/12-es szezonban volt négy győzelme.

Nagyon kellett már tehát a japánoknak ez a siker, és óriási szükségük van egy fiatal (26 éves) versenyzőre, aki vinni tudja a prímet. Mert az már tényleg kellemetlen, hogy 45 évesen is Kasai nyerte a japán bajnokságot. Kobayashi Junshiro mellett egyébként az öccse, Ryoyu is pontokat szerzett a 26. helyével, tőle is várhatnak a japánok szép eredményeket.

Emeli Kobayashi sikerének értékét, hogy a dobogóra a tavalyi VK összetett első két helyezettje állhatott még fel: Stoch a második, Kraft a harmadik helyet szerezte meg. Freitag, aki az első sorozat után vezetett, másodjára nagyon rossz szelet kapott, és visszacsúszott a negyedik pozícióba. Ettől függetlenül ígéretesen szerepelt, beleértve a csapatversenyen mutatott ugrásait is. Mint ahogy a teljes német csapat dicsérendő. Bár a csapatuk csak negyedik lett, az egyéni versenyen hatan is a top 20-ba kerültek közülük.

Kobayashi mellett egy osztrák ugró, Daniel Huber is feltűnést keltett. Ő is jól kvalifikált, amivel kivívta a helyét a csapatversenyen, és szombaton is jól ment neki. Vasárnap pedig megkoronázta a hétvégéjét egy igen értékes hatodik hellyel. Ugrásszerű a fejlődése, mivel korábban csak egyetlen pontot tudott szerezni VK-szinten.

A lengyelek erős szereplése már nem is hírértékű. Négyen zártak a top 10-ben, elképesztően erős a csapatuk. Ami viszont fájhatott nekik, illetve Kubackinak, hogy a nyár királya megint a korábbi téli formáját hozta. Egy erős első ugrás után másodjára középszerűt nyújtott, és a negyedikről visszaesett a tizedik helyre.

A csapatversenyt csodálatos ugrásokkal megnyerő norvégok nem brillíroztak vasárnap. Tande egy erős második ugrással az ötödik helyen végzett, de a csapattársai mind a top 10-en kívül zártak. A szlovénok pedig (majdnem) teljes betlit mutattak be. Két pontszerző versenyzőjük volt mindössze, egy 20. és egy 21. helyet csíptek meg. Csapatszinten ez vacak teljesítmény tőlük, ugyanakkor Tilen Bartol nagyon örülhetett a pontszerzésnek, mert korábban ez még sosem sikerült neki.

Hozzászólások