Síugrás - Innen már csoda kell Stochnak
Innen már csoda kell Stochnak
Fotó: fis-ski.com

Innen már csoda kell Stochnak

Buzás GáborBuzás Gábor
2017/03/24 19:32

Stefan Kraft megnyerte, mégpedig szenzációs ugrásokkal, hatalmas különbséggel az első planicai egyéni versenyt, az idei szezon utolsó előtti egyéni Világkupa viadalát. Fantasztikusan ugrott az osztrák, aki 31 pontos előnyt vitt a szlovéniai szezonzáró hétvégére, és már az első sorozat után komoly előnnyel bírt a lengyelhez képest, melyet csak tovább növelt. Az egyetlen "reális" vetélytársa Wellinger volt, de ő is 10 ponttal kikapott Krafttól. Stoch pedig 38 ponttal, ami nagyon sok. De nem is a pontkülönbség a legfontosabb, hanem az, hogy Stoch csak az 5. helyen zárt, azaz 55 Világkupa ponttal kevesebbet gyűjtött, mint derék ellenlábasa. Kraft előnye tehát az utolsó egyéni verseny előtt 86 pont, ami azt jelenti, hogy egy szerény 16. pozícióval is tutira megszerzi a kristálygömböt. Még akkor is, ha Stoch megnyeri az utolsó versenyt.

Majd meglátjuk vasárnap, de előbb szombaton még csapatversenyt rendeznek, ami elég érdekes lehet az előjelek alapján. A norvégok jó formában vannak, de nem kiugró a teljesítményük (kivéve Forfangét, akit viszont kizártak a tegnapi kvaliból, tehát ma nem indulhatott). A lengyelek messze nem olyan meggyőzőek, mint a világbajnokságon voltak, és a szlovénok is gyengébbek, mint amilyenek hazai sáncon lenni szoktak. A németek közül Wellinger és Eisenbichler bombajó (ma 2. és 3. hely), Freitag is viszonylag jó, és valószínűleg Geiger lesz a negyedik emberük. Az osztrákoknál Kraft, Hayböck és Fettner helye megkérdőjelezhetetlen, a negyedik ember viszont Schlierenzauer híján valószínűleg a mai 30. helyezett Huber lesz. Rendkívül szoros, akár ötesélyes verseny is kerekedhet ebből.

Csapatszempontból nem érdekesek a japánok, de ki kell emelni Kasait, aki a múlt heti, vikersundi ezüstje után ma is remekelt, és a 4. helyet szerezte meg egy bődületesen jó második ugrással. Szintén kiemelendő a volt világcsúcstartó Fannemel, aki idei legjobb versenyét produkálta ma, valamint a 19 éves (!) olasz (!) Alex Insam, aki a 15. helyen végzett, ami messze az eddigi legjobbja.

Szombaton 10 órakor az Eurosport 1-en csapatverseny,

Vasárnap szintén 10 órától az Eurosport 1-en egyéni verseny.

Hozzászólások