Síugrás - Indul a síugró szezon!
Indul a síugró szezon!
Fotó: Europress/Getty

Indul a síugró szezon!

Buzás GáborBuzás Gábor
2016/07/16 09:39

A franciaországi Courchevelban elkezdődik az idei nyári síugró sorozat, hivatalos nevén a Grand Prix. A sorozat a férfiak számára tíz, a hölgyeknek mindössze három versenyből fog állni. Ezek az egyéniek, ezeken felül lesz egy férfi csapatverseny is jövő pénteken Wislán.

A nyitóversenyre pénteken rendezték a kvalifikációt, melyet Maciej Kot nyert egy 128,5 méteres ugrással. A "dobogóra" rajta kívül még Jaka Hvala, valamint Vincent Descombes-Sevoie állhatott fel. Egy lengyel mögött tehát egy szlovén lett a második, és erről a két nemzetről illik is kicsit többet beszélni, hiszen a szlovénok nagyon erősek voltak a tavalyi szezonban, a lengyelektől pedig sokan komoly fellendülést várnak.

A lengyelek előálltak egy ifjonccal, Jakub Wolnyval, aki 21 éves múlt, és a hatodik helyet szerezte meg a kvaliban. Ezzel ő lett a második legjobb a csapatából. Wolny már indult néhány VK-versenyen 2016 elején, és öt pontot össze is tudott szedni. Sőt, korábban, még 2014-ben junior világbajnok is lett. Rajta kívül más, viszonylag tapasztalatlannak mondható ifjoncot nem fogunk látni a lengyel csapatban, ott lesz viszont pre-kvalifikált versenyzőként Kamil Stoch, aki bár tavaly csak a 22. lett az összetett Világkupában, jelen versenyen mégis az "elitbe" tartozik. Ez már önmagában mutatja (ha esetleg nem tudnánk magunktól), hogy igen hiányos a mezőny. De hát a nyári sorozat inkább a felkészülésről szól, mintsem a valódi erőfelmérésről.

Stoch mellett a tavalyi GP-győztes Dawid Kubackit is láthatjuk majd, aki a tavalyi ígéretes nyár után nem tudta beváltani a hozzá fűzött reményeket a téli szezonban. Nem is biztos, hogy ő az, akivel a leginkább számolhat a lengyelek új kapitánya, Stefan Horngacher. Stoch mellett talán a leginkább Kot tűnik arra esélyesnek, hogy a csapata legjobbja legyen.

A szlovénok mindössze négy versenyzőt küldtek Courchevelba. A Prevc-fivérek kihagyják ezt az állomást, mint ahogy Jurij Tepes is. A nagymenőik közül csupán Robert Kranjec lesz ott.A fent említett Hvala mellett a két Anze: Lanisek és Semenic viszi majd a prímet a szlovénoknál. Peter Prevc egyébként már versenyzett idén, mégpedig meglehetősen jól, hiszen a július első két napján rendezett kranji Kontinentális Kupa hétvége mindkét versenyét megnyerte. Persze az ottani mezőny jóval gyengébb volt a Grand Prix színvonalánál.

Az osztrákok legjobbjai, Stefan Kraft és Michael Hayböck indulnak Courchevelban, a németektől Severin Freund viszont csípőműtéte után lábadozik, és lesz két fontos norvég hiányzó is: Kenneth Gangnes, aki a térdszalagját szakította el, és valószínűleg csak a tél végére épül fel, illetve Daniel Andre Tande, akinek lábcsontja repedt. Ő azonban, ha minden jól megy, a nyár végén már versenyezhet. A norvégok egyébként fiatalokat vittek Franciaországba, plusz Rune Veltát, őt azonban kizárták, nem is ugrott a selejtezőben.

A férfiak courcheveli versenyét az Eurosport 1 17:45-ös kezdettel élőben közvetíti.

Hozzászólások