Síugrás - Horngacher a lengyelek új edzője
Horngacher a lengyelek új edzője
Fotó: fis-ski.com

Horngacher a lengyelek új edzője

Buzás GáborBuzás Gábor
2016/03/25 22:09

Lukasz Kruczek a szezon közepén bejelentette a lemondását a lengyel síugró válogatott vezetőedzői posztjáról. Tegnap kiderült, hogy egy osztrák szakember, Stefan Horngacher lesz az utódja. A 46 éves edző az utóbbi években a német szövetségnél dolgozott, a nemzeti válogatott segédedzőjeként. Az egykori világklasszis síugró korábban már dolgozott Lengyelországban, mégpedig 2004-től 2006-ig, amikor a B-csapat edzője volt.

"Mindig kihívást jelent egy vezetőedzői állás, mert mindig kemény munkával jár. Azt gondolom, hogy a lengyel síugrásban komoly a potenciál, és jó az esély arra, hogy a versenyzők szép sikereket fognak elérni. Ha én kapnám meg ezt a munkát, akkor a lehető legtöbbet tenném meg a csapatért. Még mindig kapcsolatban vagyok a lengyelekkel, ismerek versenyzőket és edzőket is abból az időszakból, amikor náluk dolgoztam" - mondta Horngacher egy múlt heti interjúban. Heinz Kuttin (Ausztria), Alexander Stöckl (Norvégia), Werner Schuster (Németország), Richard Schallert (Csehország) és Andreas Mitter (Finnország) mellett Horngacher immár a hatodik aktív osztrák szakvezető a síugró Világkupa mezőnyében. A fis-ski.com interjút készített a frissen kinevezett vezetőedzővel:

FIS: Horngacher úr, hogyan lett a lengyel csapat vezetőedzője?

SH: Lukasz Kruczek lemondása után a lengyel szövetség elkezdett gondolkodni a lehetséges utód személyében. A wislai Világkupa állomás során Apoloniusz Tajner, a lengyel szövetség elnöke felvette velem a kapcsolatot, és megkérdezte, hogy el tudnám-e képzelni, hogy én töltsem be ezt a posztot. Megbeszéltem a családommal, és aztán elvállaltam a megbízást.

FIS: Mennyire nehéz elhagyni a német szövetséget?

SH: Nem volt könnyű meghozni ezt a döntést. Régóta dolgozom Németországban, sok tapasztalatot szereztem ott, és komoly sikereim voltak. Még most is kicsit furcsán érzem magam, de a lengyelországi munka igen nagy lehetőség, és el akartam vállalni. Már nem vagyok igazán fiatal, és a vezetőedzői poszt felelőssége nagyon érdekes számomra.

FIS: Meg tudja nevezni a céljait?

SH: Először is össze kell állítanom egy olyan edzői csapatot, amelyik jól tud együtt dolgozni. Olyan emberekre van szükségem, akiknek hasonlóak az elképzeléseik, és egy irányba tudnak húzni. Amint megvan ez a csapat, együtt meg fogjuk nevezni a céljainkat.

FIS: Vannak már jelöltjei ebbe az edzői csapatba?

SH: Természetesen már gondolkodtam ezen. Elég nagy a merítés, és most meg kell találnom a megfelelő embereket.

FIS: Hallottunk egy pletykát, miszerint Lukasz Kruczek Kamil Stoch edzőjeként folytatja a munkáját. Elképzelhető, hogy ez igaz?

SH: Boldog lennék, ha Lukasz folytatná a munkát velünk. Komoly tapasztalattal bír, és jól ismeri a lengyel síugrást. Azt azonban még meg kell beszélnünk, hogy milyen feladatot fog kapni.

FIS: Egy személyes jellegű kérdés: Lengyelországba fog költözni a munka megkezdésekor?

SH: Nem, a családom Németországban marad. A gyerekeim iskolába járnak, és szeretném, ha a megszokott körülmények között maradnának. Az ember sohasem tudhatja, hogy meddig tart egy ilyen megbízatás. Ingázni fogok Németország és Lengyelország között.

FIS: Köszönjük az interjút, és sok sikert a lengyel válogatottal!

Hozzászólások