Síugrás - Hiába volt fiatalon legenda, sportemberré csak sikertelen felnőttként vált
Hiába volt fiatalon legenda, sportemberré csak sikertelen felnőttként vált
Fotó: Europress/AFP

Hiába volt fiatalon legenda, sportemberré csak sikertelen felnőttként vált

Csatári FlóraCsatári Flóra
2019/02/19 12:05
Gregor Schlierenzauer, aki 2007 óta minden vb-n versenyzett, nem lesz ott a szerdán kezdődő seefeldi északisí-világbajnokságon az osztrák keretben. Pedig hosszú kihagyás után, alig több mint egy hete visszatérhetett az osztrákok világkupa csapatába, ráadásul Lahtiban tagja volt a győztes négyesnek. Az elmúlt két versenyhétvége azonban egyértelművé tette, hogy nemcsak saját egykori világverő formájától van messze az osztrákok legendája, hanem attól is, hogy stabil pontszerző lehessen.

Pedig Schlierenzauer, aki évek óta küzd, hol formahanyatlással, hol sérüléssel, hol mély motivációs hullámvölgyekkel, az elmúlt bő egy évben mindent arra tett fel, hogy részt vehessen azon a világbajnokságon, amit a szó legszorosabb értelmében a hazai sáncán rendeznek. Nem arról van csupán szó ugyanis, hogy idén Ausztriában lehetnek világbajnokok az északi sízők, hanem arról, hogy Schlierenzauer, innsbrucki születésűként az innsbrucki Bergiselen ott akart lenni.

Nehéz lenne méltó párhuzammal érzékeltetni a síugrást kevésbé követő honfitársaink számára, hogy ez mit jelent.

Mondhatnánk azt, hogy ez olyan mintha Gyurta Dániel nem állhatott volna rajthoz a 2017-es, hazai rendezésű úszó-világbajnokságon. De ehhez nagyon sok kiegészítést kéne tennünk, például azt, hogy persze csak akkor,

-  ha Gyurta nem lett volna egyéni olimpiai bajnok, de a világkupában legalább olyan sikeres lett volna, mint Hosszú Katinka
- ha Gyurta annak idején a Duna Arénában tanult volna meg úszni
- ha az úszás a férfiaknál olyan szintű sikersportágnak számítana itthon, mint mondjuk a női kajak-kenu 
- ha 200 méteres mellúszásban Gyurtán kívül két éve lett volna legalább egy dobogóesélyes és legalább két olyan úszónk, akik aktuális formájuk alapján a döntőbe kerülhettek volna.

Mondjuk. És a sort persze még hosszan folytathatnánk.

A lényeg nagyjából az, hogy Schlierenzauer, akinél több világkupaversenyt soha senki nem nyert a síugrás történetében, aki az egyéni olimpiai bajnoki címet leszámítva mindent megnyert, amit ebben a sportágban meg lehet, és zsinórban négyszer segítette csapat-világbajnoki címhez az osztrákokat, tizenkét évvel azután, hogy élete első felnőtt vb-jén vett részt Szapporóban, idén már nem lehet ott  a világbajnokságon, amelyet azon a sáncon rendeznek meg, ahol ugrani tanult.

És nem azért nem lehet ott, mert az osztrák keret idén olyan pokoli erős lenne. Volt ez a jelenleginél sokkal, de sokkal ütőképesebb is, pont azokban az években, amikor Schlierenzauer alapember volt. Azért nem lehet ott, mert hiába gyengült sokat az elmúlt öt évben a sógorok kerete, ő maga még többet gyengült.

Mario Stecher, aki az osztrákok északisí-csapatáért felel, azt mondta a FIS-nek, hogy Gregor Schlierenzauer pontosan tudta, mik az elvárások vele szemben, hogy azért kapott lehetőséget az elmúlt két hétvégén az osztrák csapat tagjaként, hogy bizonyíthasson, de a Lahtiban megrendezett csapatversenyt leszámítva nem teljesített jól, ezért döntöttek úgy, hogy inkább annak a 20 éves Jan Hörlnek adja meg a lehetőséget, aki a zakopanei csapatversenyen már megvillant, és idén ötször is pontszerző helyen tudott végezni a világkupában.

000_1D86JE.jpg Két hete, Lahtiban még nagy volt az öröm, amikor nyert a csapattal. Fotó: Europress/AFP

Schlierenzauer a YouTube-on mondta el, hogyan is érez a döntéssel kapcsolatban. Arról beszélt, hogy keményen készült nyár óta,  új edzőkkel és új módszerekkel, de hiába volt néhány jó ugrása, nem volt meg a formája ahhoz, hogy a világkupában ugorjon. A világbajnokság érdekében ezért úgy döntött, hogy nem vesz részt a vk-n, inkább tovább dolgozik azért, hogy megtalálja  magában az érzést, ami a jó ugrásokhoz kell. 

"Az elmúlt másfél hónapban mindent a seefeldi, hazai világbajnokságnak rendeltem alá. Szóval az biztos, hogy nem hibáztathatom magamat, amiért nem próbáltam meg mindent. Ez egy kihívásokkal teli időszak a számomra, rengeteget nyertem, amikor fiatal voltam, az elmúlt 3-4 évben pedig küzdök újra, meg újra, hogy visszakapaszkodjak a csúcsra. Ugyanakkor azt vettem észre, hogy ezek által a kihívások által fejlődök" - mondta Schlierenzauer a már-már szívszorító videóüzenetében a rajongóinak.

"Egy olyan tinédzserből, aki nagyon sikeres volt, egy igazi sportolóvá értem, akinek egyelőre nem jönnek a nagy eredmények, de a személyiségem így is sokat merít ebből a változásból."

043_ddp_DV287804.jpg 2008-ban, karrierje csúcsán, Obertsdorfban így ünnepelte, hogy sírepülő-világbajnok lett. Fotó: Europress/AFP

Schlierenzauer  ezen kívül elmondta, hogy egyelőre nem gondolkodik a visszavonuláson, a célja pedig továbbra is az, hogy visszatérjen a csúcsra, és hogy a lehető legjobban ugorjon.

"Nagyon motivált vagyok és még mindig libabőrös leszek, ha arra a folyamatra gondolok, ami által újra a legjobbá válhatok. Ez az, ami miatt mosolygok magamban és ami erőt ad nekem. Természetesen nehéz megélnem azt, hogy nem versenyezhetek a hazai rendezésű világbajnokságon, de nem mondhatom, hogy nem próbáltam meg mindent ennek érdekében. Sajnos, most ennek ellenére sincs meg bennem a kellő potenciál, és nincs értelme hogy anélkül vegyek részt a vb-n, hogy esélyem lenne egy jó eredményre. 

Itt csak az érem számít. Jobb, ha szabaddá teszem az utat a fiatal srácok számára, ha én magam még nem vagyok a közelében ennek."

Hozzászólások