Síugrás - Hayböck-tripla
Hayböck-tripla
Fotó: Europress/Getty

Hayböck-tripla

Buzás GáborBuzás Gábor
2016/02/24 12:26

Finnország fantasztikus élményeket hozott Michael Hayböcknek, aki megnyerte a pénteki és vasárnapi egyéni versenyeket Lahtiban, és ezek után a keddi versenyen is győzött Kuopioban. Hármas győzelmi sorozatban van tehát, ami azért is különleges, mert korábban mindössze egyetlen VK-sikere volt. Meg azért is, mert egy olyan szezonban történik ez, melyben Prevcon kívül senki sem tudott két egymás utáni versenyt nyerni, sőt, eddig csak Freund volt képes arra, hogy egyáltalán egynél többször győzzön (neki három sikere van). Prevc annyira dominálja az idei szezont, hogy a rosszul sikerült finn napok után még mindig úgy áll a helyzet, hogy az egyéni versenyek pontosan felét (11-et) ő nyerte meg.

A Világkupa éllovasának 5., 9. és 4. helyezések jöttek össze, de így sem került veszélybe a végső sikere, mivel sem Freund, sem Gangnes nem tudott élni a szlovén leheletnyi visszaesésével. A német mindössze 13 pontot hozott rajta, ami teljesen elhanyagolható, minthogy Prevc előnye még így is 559 pont. Nyolc egyéni verseny van hátra, ha Freund mindet megnyerné, akkor sem lenne sok esélye előzni; ehhez az kellene, hogy Prevc rendszeresen a tízen, de inkább a húszon kívül végezzen, ami gyakorlatilag elképzelhetetlen, hiszen idén összesen háromszor nem volt ott az első hatban...

Freund ezzel együtt némi előrelépést könyvelhetett el, mert a három versenyből kétszer meg tudta előzni Prevcot, és mert az első Lahti versenyen végre dobogóra állhatott, ami Willingen, azaz hét verseny óta nem esett meg vele. Gangnes viszont keserű szájízzel hagyhatta el Finnországot, mert az utóbbi két versenyen 22. és 18. helyeket tudott csak felmutatni. A szeles, normálsáncos vasárnap után még nem volt olyan nagy a gond, de a kuopioi betli már aggodalmat kelthet. Az összetett pontversenyben vissza is esett a 4. helyre, mert a 300 pontot gyűjtő Hayböck megelőzte. Az osztrák ezt mondta Kuopio után:

"Egyáltalán nem számítottam erre a győzelmi sorozatra. Nem is álmodtam, hogy ilyesmi megtörténhet. Nem lehet azt mondani, hogy Peter Prevc már nem ugrik olyan jól, viszont az utóbbi versenyek nekem sikerültek a legjobban. De ez bármikor megváltozhat, akár nagyon gyorsan is."

Hayböck mellett Tande az, akit még ki kell emelni, hiszen immár nyolc egymást követő versenyen végzett a legjobb tíz között, ráadásul Finnországban háromból kétszer is ezüstérmes lett, és a kuopioi csapatversenyen sáncrekordot ért el. A szezonnyitó meglepetésgyőztese a Négysáncverseny idejére visszaesett, de most ismét előretört, és ez azt jelenti, hogy bár Gangnes visszaesett, a többiek pedig kicsit hátrébb szoktak végezni, de Tande és Forfang megbízhatóan szállítják a jó helyezéseket. A norvégok már bő 1000 ponttal, azaz toronymagasan vezetik a Nemzetek Kupája pontversenyt, egyetlen fájdalmuk az lehet, hogy kevés az egyéni győzelmük: 18 éremből mindössze három az arany, és ez nem valami jó arány. De nem valószínű, hogy bárki is keseregne a norvégoknál, hiszen ők maguk sem számítottak ennyire erős évre a két nagyágyú, Bardal és Jacobsen visszavonulása után.

A folytatás még ezen a héten Almaty-ban, ahol Hayböck egykor nyert két Kontinentális Kupa versenyt, aminek egyébként nem lehetne nagy jelentőséget tulajdonítani, de ez a helyszín most mutatkozik be a Világkupában, tehát a legmagasabb szintű mezőnynek még nincs innen eredménye. Pénteken a selejtezővel, szombaton és vasárnap az egyéni versenyekkel jelentkezik az Eurosport 1, mindhárom napon 12:45-kor.

Hozzászólások