Síugrás - Ha azt hitted, idén már semmit nem kell megnézned, tévedtél
Ha azt hitted, idén már semmit nem kell megnézned, tévedtél

Ha azt hitted, idén már semmit nem kell megnézned, tévedtél

Csatári Flóra ·
2018/12/28 11:33

Funaki Kazujosi 1998-as sikere óta először nyerheti japán síugró a Négysáncversenyt, ha a világkupában élen álló Kobajasi Rjoju diadalmaskodik. Ezt a hardcore síugrásrajongóknak üzenjük, a többieknek meg csak azt, hogy a Négysáncnál idén sem lesz már semmi jobb, szóval üljön mindenki a tévé elé, és élvezze!

Arról, hogy mi a Négysánc, hogy miért iszonyú menő, és hogy miért kéne mindenkinek ezt néznie legalább a két ünnep között, még akkor is, ha amúgy nem kifejezetten síugrás, vagy legalább télisport rajongókról van szó, tavaly már hosszan írtam. Itt elolvashatjátok:

Aminél idén már nem lesz jobb | Hosszabbítás

„It's the most wonderful time of the year" - napok óta ez megy a fejemben. Ennek persze köze lehet ahhoz, hogy a klasszikus amerikai karácsonyi számokat már november eleje óta megállás nélkül játsszák bevásárlóközpontoktól elkezdve kávézókon át mindenhol, ahol egyszerre kettőnél több ember tartózkodik és még vásárolni is lehet.

De a kattintani és/vagy olvasni lusták kedvéért álljon itt a kedvcsinálóm kivonatolt verziója a legfontosabb érvekkel:

  • Utánozhatatlan hangulat - Pehelysúlyú, piliszkalábú, feszülős ruhát hordó félőrültek, akik a bukósisakjukat leszámítva gyakorlatilag védőfelszerelés nélkül ugranak a semmibe onnan, ahová az egyszeri halandó kiülni se mer. Ez  a síugrás. A Négysánc meg ennek a kvintesszenciája.
  • Tradíció - A Négysáncnál nincs klasszikusabb síugró verseny, és ezt mikor értékelhetnénk jobban, mint az évnek az egyetlen igazi ünnepi időszakában, aminek a legtöbb családban még ma is élő ünnepi hagyományai vannak?
  • Végeláthatatlan izgalmak -Tényleg! K.O. rendszer, feszített tempó, hatalmas tét. Tövig rágott körmök.
  • Annak szurkolhatunk, akinek csak akarunk - Nincsenek honfitársaink a mezőnyben, és jó eséllyel  a szeretteink sem akkora síugrás rajongók (még!), hogy befolyásoljanak bennünket. Szóval kedvünkre válogathatunk az ugrók közül, akik egytől-egyig hatalmas arcok!
  • És amúgy sincs jobb (ilyenkor) a tévében

A laikusokat meggyőzni hivatott vitathatatlan érveim után pedig térjünk rá arra, hogy mit várhatunk konkrétan  idén, a mezőny eddigi szezonbéli formája alapján.

A legnagyobb esélyes, ahogy azt már a bevezetőben is olvashattátok, Kobajasi Rjoju. A 22 éves ugró nem akármilyen sorozatot tudhat maga mögött, ugyanis a jelenlegi idény eddigi hét versenyéből négyet megnyert, hatszor pedig dobogón állhatott, így nagy fölénnyel vezeti a pontversenyt. A szakemberek szerint a legfőbb kérdés vele kapcsolatban az, hogy ilyen fiatalon és kevés tapasztalattal elbírja-e az esélyesség terhét, amivel a 67. Négysáncversenyre érkezik.

000_1BN4GA.jpg Kobajasi Rjoju így reagálta le azt, hogy győzött az engelbergi vk állomáson.Fotó: Europress/AFP

A japán síugróra két lengyel rivális lehet a legveszélyesebb, a vk-sorozatban második Piotr Zyla és a címvédő Kamil Stoch, aki harmadik. Előbbi három második és két harmadik helyet tudott felmutatni a világkupában, míg utóbbi háromszor végzett a dobogón.

Stoch helyzete azért is említésre méltó, mert ő történelmi tetteket hajthat végre: a háromszoros olimpiai bajnok sorozatban harmadszor diadalmaskodhat a sportág legrangosabb versenysorozatán, ez a bravúr korábban csak Björn Wirkolának sikerült 1967 és 1969 között. Ezen felül ha megnyerné vasárnap az oberstdorfi nyitányt, akkor sorozatban hatodik Négysáncverseny-állomásán lenne első, ez pedig eddig senkinek sem jött össze. A rekordot jelenleg ő és a német Sven Hannawald tartja öttel, ugyanis utóbbi a 2001/02-es kiírásban, előbbi az előző alkalommal diadalmaskodott úgy, hogy mind a négy versenyt megnyerte, Hannawald a következő Négysáncverseny első, míg Stoch az előző utolsó viadalán is győzni tudott.

000_VU0U6.jpg A tavaly történelmi győzelmet arató Kamil Stoch az arany sassal.Fotó: Europress/AFP

Akik még meglepetést okozhatnak, az a norvég Johann André Forfang és a német Karl Geiger, akik egyaránt egy-egy elsőséget ünnepelhettek a mostani szezonban.

A Négysáncverseny vasárnap a németországi Oberstdorfban kezdődik, majd január elsején Garmisch-Partenkirchenben folytatódik. Ezt követően a mezőny átköltözik Ausztriába, január 4-én Innsbruckban, két nappal később pedig Bischofshofenben ugranak a versenyzők.

És a fontos szakmai bevezető után engedjétek meg, hogy bedobjam, az utolsó Négysánc mellett szóló érvemet:

Ez a zseniális versenysorozat pezsgő mellé (is) tökéletes!

részben via MTI


Hozzászólások