Síugrás - Ha azt hitted, idén már semmit nem kell megnézned, tévedtél
Ha azt hitted, idén már semmit nem kell megnézned, tévedtél
Fotó: Europress/AFP

Ha azt hitted, idén már semmit nem kell megnézned, tévedtél

Csatári FlóraCsatári Flóra
2018/12/28 11:33

Funaki Kazujosi 1998-as sikere óta először nyerheti japán síugró a Négysáncversenyt, ha a világkupában élen álló Kobajasi Rjoju diadalmaskodik. Ezt a hardcore síugrásrajongóknak üzenjük, a többieknek meg csak azt, hogy a Négysáncnál idén sem lesz már semmi jobb, szóval üljön mindenki a tévé elé, és élvezze!

Arról, hogy mi a Négysánc, hogy miért iszonyú menő, és hogy miért kéne mindenkinek ezt néznie legalább a két ünnep között, még akkor is, ha amúgy nem kifejezetten síugrás, vagy legalább télisport rajongókról van szó, tavaly már hosszan írtam. Itt elolvashatjátok:

Aminél idén már nem lesz jobb | Hosszabbítás

„It's the most wonderful time of the year" - napok óta ez megy a fejemben. Ennek persze köze lehet ahhoz, hogy a klasszikus amerikai karácsonyi számokat már november eleje óta megállás nélkül játsszák bevásárlóközpontoktól elkezdve kávézókon át mindenhol, ahol egyszerre kettőnél több ember tartózkodik és még vásárolni is lehet.

De a kattintani és/vagy olvasni lusták kedvéért álljon itt a kedvcsinálóm kivonatolt verziója a legfontosabb érvekkel:

  • Utánozhatatlan hangulat - Pehelysúlyú, piliszkalábú, feszülős ruhát hordó félőrültek, akik a bukósisakjukat leszámítva gyakorlatilag védőfelszerelés nélkül ugranak a semmibe onnan, ahová az egyszeri halandó kiülni se mer. Ez  a síugrás. A Négysánc meg ennek a kvintesszenciája.
  • Tradíció - A Négysáncnál nincs klasszikusabb síugró verseny, és ezt mikor értékelhetnénk jobban, mint az évnek az egyetlen igazi ünnepi időszakában, aminek a legtöbb családban még ma is élő ünnepi hagyományai vannak?
  • Végeláthatatlan izgalmak -Tényleg! K.O. rendszer, feszített tempó, hatalmas tét. Tövig rágott körmök.
  • Annak szurkolhatunk, akinek csak akarunk - Nincsenek honfitársaink a mezőnyben, és jó eséllyel  a szeretteink sem akkora síugrás rajongók (még!), hogy befolyásoljanak bennünket. Szóval kedvünkre válogathatunk az ugrók közül, akik egytől-egyig hatalmas arcok!
  • És amúgy sincs jobb (ilyenkor) a tévében

A laikusokat meggyőzni hivatott vitathatatlan érveim után pedig térjünk rá arra, hogy mit várhatunk konkrétan  idén, a mezőny eddigi szezonbéli formája alapján.

A legnagyobb esélyes, ahogy azt már a bevezetőben is olvashattátok, Kobajasi Rjoju. A 22 éves ugró nem akármilyen sorozatot tudhat maga mögött, ugyanis a jelenlegi idény eddigi hét versenyéből négyet megnyert, hatszor pedig dobogón állhatott, így nagy fölénnyel vezeti a pontversenyt. A szakemberek szerint a legfőbb kérdés vele kapcsolatban az, hogy ilyen fiatalon és kevés tapasztalattal elbírja-e az esélyesség terhét, amivel a 67. Négysáncversenyre érkezik.

000_1BN4GA.jpg Kobajasi Rjoju így reagálta le azt, hogy győzött az engelbergi vk állomáson.Fotó: Europress/AFP

A japán síugróra két lengyel rivális lehet a legveszélyesebb, a vk-sorozatban második Piotr Zyla és a címvédő Kamil Stoch, aki harmadik. Előbbi három második és két harmadik helyet tudott felmutatni a világkupában, míg utóbbi háromszor végzett a dobogón.

Stoch helyzete azért is említésre méltó, mert ő történelmi tetteket hajthat végre: a háromszoros olimpiai bajnok sorozatban harmadszor diadalmaskodhat a sportág legrangosabb versenysorozatán, ez a bravúr korábban csak Björn Wirkolának sikerült 1967 és 1969 között. Ezen felül ha megnyerné vasárnap az oberstdorfi nyitányt, akkor sorozatban hatodik Négysáncverseny-állomásán lenne első, ez pedig eddig senkinek sem jött össze. A rekordot jelenleg ő és a német Sven Hannawald tartja öttel, ugyanis utóbbi a 2001/02-es kiírásban, előbbi az előző alkalommal diadalmaskodott úgy, hogy mind a négy versenyt megnyerte, Hannawald a következő Négysáncverseny első, míg Stoch az előző utolsó viadalán is győzni tudott.

000_VU0U6.jpg A tavaly történelmi győzelmet arató Kamil Stoch az arany sassal.Fotó: Europress/AFP

Akik még meglepetést okozhatnak, az a norvég Johann André Forfang és a német Karl Geiger, akik egyaránt egy-egy elsőséget ünnepelhettek a mostani szezonban.

A Négysáncverseny vasárnap a németországi Oberstdorfban kezdődik, majd január elsején Garmisch-Partenkirchenben folytatódik. Ezt követően a mezőny átköltözik Ausztriába, január 4-én Innsbruckban, két nappal később pedig Bischofshofenben ugranak a versenyzők.

És a fontos szakmai bevezető után engedjétek meg, hogy bedobjam, az utolsó Négysánc mellett szóló érvemet:

Ez a zseniális versenysorozat pezsgő mellé (is) tökéletes!

részben via MTI


Hozzászólások