Síugrás - Gyermekként gyűjtötte a repülőket, majd ő maga is megtanult repülni
Gyermekként gyűjtötte a repülőket, majd ő maga is megtanult repülni
Fotó: Europress/AFP

Gyermekként gyűjtötte a repülőket, majd ő maga is megtanult repülni

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2020/01/08 09:31
Dawid Kubacki győzelmével zárult az idei Négysáncverseny. A 29 éves versenyző pályafutása eddigi legnagyobb sikerét aratta, Adam Malysz és Kamil Stoch után ő a harmadik lengyel síugró, aki el tudta hódítani az aranysast. Kubacki megdolgozott a sikerért, kőkemény edzések és folyamatos munka vezetett odáig, hogy a hosszú éveken át a középmezőnyben tanyázó síugró kibújjon az árnyékból, és a sportág csúcsára érjen.

Az elmúlt két évtől eltérően, idén meglehetősen szorosan alakult a Négysáncverseny. Bischofshofenbe érkezve még négy versenyző is harcban állt az összetett győzelemért. Kubacki ugyan viszonylag biztos előnnyel vezetett, de Marius Lindvik, Karl Geiger és a címvédő Ryoyu Kobayashi is belátható távolságból követték az éllovast, az összetett első négy helyezettje 14 ponton belül állt. A Négysáncverseny záróállomása nemcsak a síugrás rajongóit hozta lázba, a Borussia Dortmund labdarúgócsapata is megemlékezett az eseményről, és egy különleges meglepetésvideóval hangoltak a finálére. A videóban a Borussia egy német, norvég, valamint lengyel játékosa buzdítja saját anyanyelvén a végső győzelemért harcba szálló honfitársát.

A bischofshofeni verseny remek ugrásokat és magas színvonalat hozott, az összetettben élen álló Dawid Kubacki azonban kiemelkedett a mezőnyből, magabiztosan nyerte meg a záróállomást, és ezzel a Négysáncversenyt is. Bischofshofenben Geiger végzett a második helyen, Lindvik pedig a harmadikon. Összetettben kettejük között megfordult a sorrend, Lindvik lett a második, Geiger pedig a harmadik, Ryoyu Kobayashi végül leszorult a dobogóról.

A fanatikus lengyel síugrás rajongók Kubackiban meglelték „harmadik királyukat”, utalva ezzel arra, hogy Kubacki január 6-án, vízkeresztkor, azaz a háromkirályok ünnepén, Adam Malysz és Kamil Stoch után harmadik lengyelként tudta megnyerni a Négysáncversenyt.

Dawid Kubacki több mint tíz évvel világkupa-debütálása után, 29 évesen érte el eddigi pályafutása legnagyobb sikerét. 2017-ben csapatban már nyert ugyan világbajnoki aranyérmet, tavaly pedig Seefeldben egyéniben is vb-címet ünnepelhetett. Akkor azonban elképesztő körülmények között, minden idők egyik legőrültebb síugró versenyén tudott győzni, a 27. helyről felzárkózva előzött meg végül mindenkit a normálsáncos viadalon. A vb-n a szél jelentősen beleszólt az erőviszonyokba, így Kubacki az idei Négysáncversenyen mutatta meg igazán, hogy tényleg megérkezett a világ legjobb síugrói közé. Végig stabilan hozta a kiemelkedő ugrásokat, mind a négy állomáson dobogóra állt, megérdemelten nyerte meg az összetettet.

043_dpa-pa_128219641.jpg Fotó: Europress/AFP

Kubacki fantasztikus teljesítményét jól mutatja, hogy a Négysáncok történetében mindössze egyszer győztek magasabb pontszámmal: Peter Prevc 2016-ban 1139,4 pontot gyűjtött össze, nagyjából 8 ponttal többet, mint idén a lengyel. Érdekesség, hogy Kubacki mindössze második világkupa-győzelmét szerezte meg Bischofshofenben, egy világbajnoki cím és egy Négysánc-győzelem elég komoly teljesítmény ezzel a statisztikával!

Dawid Kubackiról nem mondható el, hogy fiatalon berobbant volna az élmezőnybe, sikere kitartásának köszönhető. A friss Négysánc-bajnok a munka embere, amikor kevésbé ment neki a versenyzés, akkor is hitt benne, hogy a sok edzés előbb-utóbb megtérül. Kubacki csapattársai is kiemelik, hogy a 29 éves síugró alaposan megdolgozott ezért a győzelemért, egész nyáron és a szezon közben is komoly munkát végzett. A lengyel is ennek jelentőségét emelte ki nyilatkozatában:

„Nagyon nehéz nap volt, igazán kemény versenyen vagyunk túl. Sokat dolgoztam azért, hogy fókuszált maradjak, és a legjobbamat nyújtsam. Boldog vagyok, hogy nyugodt tudtam maradni, és sikerült véghezvinnem, amit elterveztem.”

Kubacki arról is beszélt, hogy nem maradéktalanul elégedett a Négysáncon bemutatott ugrásival, annak azonban nagyon örül, hogy a sorozat közben is tudott javítani hibáin.

„Nagyon büszke vagyok, hogy Bischofshofenben és az egész Turné alatt meg tudtam mutatni, mire vagyok képes. Nem minden ugrásom sikerült úgy, ahogyan akartam, de keményen dolgoztam, hogy kijavítsam a hibáimat. A sok munka elnyerte jutalmát. Követtem el hibákat, de végül kiderült, hogy talán én rontottam a legkevesebbet.”

043_dpa-pa_128219350.jpg Fotó: Europress/AFP

Dawid Kubacki nagy utat járt be, amíg a csúcsra ért. Több mint tíz éve állandó résztvevője a világkupa-sorozatnak, de hosszú éveken át inkább a középmezőnyhöz tartozott. Miután Stefan Horngacher 2016-ban átvette a lengyel csapat irányítását, Kubacki a válogatott többi tagjához hasonlóan rengeteget fejlődött. Sokat lépett előre, de továbbra is a nagy lengyel bajnok, Kamil Stoch árnyékában maradt, vele együtt ért el csapatban sikereket, őt követte a sorban. Félő volt, hogy inkább amolyan soha be nem teljesülő tehetség marad, feltűnővé vált, hogy miközben nyáron rendre jól szerepelt a Grand Prix-sorozatban, télen valahogy sosem jöttek ugyanazok az eredmények, meg is kapta szegény a „nyár királya” elnevezést.

Kubacki jellegzetes stílusával is kitűnt a mezőnyből: mindig nagyon magasan repült, és onnan érkezett meg hirtelen, általában a vártnál rövidebbet ugorva. Horngacherrel nagyon sokat dolgoztak azon, hogy elugrás után ne felfelé, hanem előre ugorjon a lengyel, ezt a munkát nyártól Michal Dolezallal folytatták.

043_dpa-pa_128219353.jpg Fotó: Europress/AFP

Kubacki gyermekkora óta a repülés megszállottja. 12 évesen kezdett el összeilleszthető repülőgépmaketteket gyűjteni, ez a szenvedélye azóta is kíséri, egyik kedvenc szabadidős tevékenysége a makettek felépítése és díszítése. Gyakran elvonul a családi ház pincéjébe, ahol olykor egész éjszaka képes a makettek összerakásán dolgozni. Szülei szerint, Kubacki ha nem síugró lenne, nagy valószínűséggel pilótaként vagy repülőgéptervezőként dolgozna. Pár évvel ezelőtt a lengyel megszerezte a pilótaengedélyt, így már nemcsak a sáncról elugorva, hanem kisrepülőt vezetve is átélheti a repülés élményét. Viszonylag kevés időt tölt otthon, akkor azonban Kubacki szinte mindig megtesz néhány kört a levegőben. A repülés szabadságot és nyugalmat nyújt számára, egyfajta lehetőség, hogy szabadidejében kikapcsoljon és elvonuljon, repülés közben magára maradhat gondolataival, nyugalom és gyönyörű kilátás veszi körül.

Érdekesség, hogy Kubacki talán az egyetlen olyan lengyel síugró, akinek nem Adam Malysz volt a nagy idol gyermekkorában. Sokkal inkább a japán Kazuyoshi Funakiért rajongott, akinek különleges, kamikaze-stílusa lenyűgözte a lengyelt.

Sokat kellett várnia, hogy igazán jelentős sikereket érjen el, Kubacki azonban nem keseredett el, hogy éveken át Stoch mögött háttérbe szorulva, csak középszerű, átlagosnak nevezhető szezonokat hozott. Amikor nem ment neki az ugrás, szülei azt javasolták, hogy inkább a tanulásra váltson, amiben egyébként szintén nem volt rossz, de a lengyel ragaszkodott a síugráshoz.

„Mindig is szerettem a síugrást, és tudtam, hogy ezt akarom csinálni. Még a gyengébb pillanatokban is, amikor mások megpróbáltak rábeszélni, hogy próbálkozzam mással, én önfejű maradtam és azon dolgoztam, hogy kilábaljak a gödörből”- nyilatkozta Dawis Kubacki még tavalyi világbajnoki címe után a lengyel lapoknak.

000_1NI116.jpg Fotó: Europress/AFP

A Négysáncversenyt megelőző esélylatolgatások során lengyel ugró is került a favoritok közé, azonban mint oly sokszor, most is mindenki Stochról beszélt, Kubacki figyelmen kívül maradt. A Turné során is viszonylag kevés szó esett róla, Oberstdorf után Ryoyu Kobayashi került fókuszba, majd Marius Lindvik vitte el a showt két győzelmével. Kubacki közben szép lassan gyűjtögette a dobogós helyezéseket, és ami a Négysáncon még fontosabb, folyamatosan magas pontszámokat ért el. Az innsbrucki verseny, szokás szerint alaposan megkavarta a sorrendet, mint a Négysánc történetében már oly sokszor, a Bergisel ezúttal is meghozta áldozatait. Miközben Kobayashi és Geiger rontott, Kubacki szép csendben átvette a vezetést összetettben. Először került olyan helyzetbe jelentős versenyen, hogy ő állt az élen, a többiek őt akarták levadászni. Kubacki nem ijedt meg a lehetőségtől. Próbált nem az összetetten agyalni, a népszerű Vaják (The Witcher) című sorozatot végignézve, csapattársával, Piotr Zylával pokémonokra vadászva kapcsolódott ki. Kubacki meglehetősen higgadtan kezelte a helyzetet, Bischofshofenben nemcsak megőrizte, hanem növelni is tudta előnyét, és stílusosan, győzelemmel érdemelte ki az aranysast.

043_dpa-pa_128219150.jpg Fotó: Europress/AFP

Úgy tűnik, Kubacki későn érő típus, aki 29 éves korára érkezett meg igazán a síugrás elitjébe. Sikerének titka a sok munka, a rengeteg energia, amelyet az edzésekbe beleöl, illetve az, hogy a korábbiakkal ellentétben, már sokkal nyugodtabban, nagyobb önbizalommal tud versenyezni.

Bischofshofenben a versenyzőknek nem jutott idejük az ünneplésre, Kubackiék például már a viadal éjszakáján kocsiba szálltak és hazautaztak. Szünet nincs, a hétvégén Predazzóban folytatódik a világkupa-sorozat. Pénteken selejtező, szombaton és vasárnap pedig két normálsáncos verseny következik. Kubacki számára ideálisabban nem is alakulhatna a versenynaptár, hiszen pont Predazzóban szerezte pályafutása első, és Bischofshofenig egyetlen világkupa-győzelmét.

Hozzászólások